Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
"Ξεπλένουν" το σκάνδαλο στη Βουλή

Σήμερα μπαίνουν για συζήτηση στο Κοινοβούλιο η σύμβαση για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας και η τροπολογία για το φυσικό αέριο

Η τελευταία πράξη του ξεπουλήματος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, θα παιχτεί σήμερα στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση τη σύμβαση που υπέγραψε με τον Ταβουλάρη, επιχειρώντας να "ξεπλύνει" ένα ακόμη σκάνδαλο σε βάρος της παραγωγικής βάσης της χώρας. Η υπογραφή της σκανδαλώδους σύμβασης για την πώληση του δεύτερου σε μέγεθος ναυπηγείου της χώρας ένα μήνα πριν και η σημερινή κύρωσή της από τη Βουλή, θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα ένα ακόμη καθοριστικό σταθμό στην ιστορία υπονόμευσης του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα της χώρας, που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική που έχει οδηγήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε υπολειτουργία, έχει μετατρέψει το Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου - στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο επιχειρηματίας που παρέλαβε και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας - σε καρνάγιο και επιφυλάσσει ανάλογη τύχη και για την Ελευσίνα, ενώ έχει στείλει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Το "πάθημα" του φεσώματος του Ναυπηγείου από τον Περατικό, δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση, αφού η ανάπτυξη της χώρας είναι έξω από τη λογική της και αυτό που βασικά αποδεικνύεται ότι την ενδιαφέρει είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στα πλαίσια αυτά, παραδίδει για δεύτερη φορά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε ιδιώτες, άνευ όρων και δεσμεύσεων, αλλά και με προίκα περίπου 24,5 δισ. δρχ. από εξασφαλισμένες προμήθειες του δημοσίου. Ενδεικτικά θυμίζουμε μερικούς από τους επαχθείς όρους της σύμβασης που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν επί 5 μήνες σε πλήρη αδιαφάνεια με τον αγοραστή και υπέγραψε στις 20 Ιούλη, αφού στο μεταξύ είχε ήδη ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Ταβουλάρη για μείωση του προσωπικού και εργαζόμενους χωρίς υποχρεώσεις. Από το υποτιθέμενο τίμημα των 14,5 δισ. δρχ. δε θα καταβάλει ουσιαστικά ούτε δραχμή, καθώς το 1 δισ. δρχ. που φέρεται να δίνει ως προκαταβολή αντισταθμίζεται με ισόποσο δάνειο που του παραχωρείται ως κεφάλαιο κίνησης, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας όρος που να τον δεσμεύει για την αποπληρωμή του. Του δίνεται δε το δικαίωμα να εκποιεί περιουσιακά στοιχεία του Ναυπηγείου κατά βούληση. Επιπλέον, δε δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ναυπηγείου, αφού η μόνη επίπτωση που θα έχει αν το κλείσει θα είναι η κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής ύψους 1 δισ. δρχ. Του παραχωρείται επιπλέον το δικαίωμα να απολύει εργαζόμενους σε περίπτωση που αρνηθούν την ειδικότητα που ο ίδιος θα αποφασίζει κάθε φορά, ενώ καταργεί ακόμη και το δικαίωμα της απεργίας για τους εργαζόμενους. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ολόκληρη η σύμβαση την οποία θα κληθούν οι βουλευτές σήμερα να κυρώσουν, θα μπορεί να τροποποιηθεί χωρίς να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Το φυσικό αέριο

Μαζί με το νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και η περιβόητη τροπολογία που αφορά το έργο του Φυσικού Αερίου. Συγκεκριμένα αφορά τους όρους για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την ίδρυση των Εταιριών Παροχής Αερίου με τη συμμετοχή ιδιωτών σε ποσοστό 49%, βάση του σχετικού νόμου για τη διανομή και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που ουσιαστικά παραδίδει το νέο καύσιμο και κατ' επέκταση ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργειακού τομέα της χώρας στους ιδιώτες. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για τροπολογία, αλλά για νομοσχέδιο αφού περιλαμβάνει 19 άρθρα και ανατρέπει όλη τη φιλοσοφία του προηγούμενου νόμου, καταργώντας οποιαδήποτε δικαιώματα του δημοσίου στο έργο του φυσικού αερίου υπέρ των ιδιωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει ο "Ρ" η τροπολογία αυτή έρχεται ύστερα από απαίτηση των υποψηφίων επενδυτών για πιο ευνοϊκούς όρους, για δεύτερη φορά στη Βουλή, αφού την πρώτη στις αρχές Ιούλη η κατάθεσή της σε άλλο νομοσχέδιο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, υποχρεώνοντας την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, να την πάρει πίσω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ