Τρίτη 18 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Κριτική και "κριτική"

Ομοβροντία "κριτικής" στον κυριακάτικο Τύπο για το κείμενο της ΚΕ του ΚΚΕ: "Προβληματισμοί για τους παράγοντες που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού".

Ούτε συνεννοημένοι να ήτανε οι "κριτικοί" της "Ελευθεροτυπίας", του "Βήματος", της "Αυγής" και του "αριστερού" ΠΡΙΝ. Αντικείμενο της πολεμικής τους, όπως συνηθίζουν όλοι οι "αμερόληπτοι" κριτικοί, όχι το πραγματικό κείμενο της ΚΕ, αλλά ένα φάντασμα, ένα δικό τους κατασκεύασμα, που το μαστορέψανε κατά πώς τους βολεύει. Με τη διαστρέβλωση, ραφιναρισμένη ή ωμή, προσπαθούν να βγουν από την προφανή δυσκολία να κάνουν ουσιαστική κριτική. Με την παράθεση ξεκομμένων φράσεων "κατατροπώνουν" τον αντίπαλο.

Ο καθένας φυσικά έχει το δικαίωμα της κριτικής και της πολεμικής. Ούτε και περιμέναμε να συμφωνήσουν μαζί μας όσοι ξεκινούν από τις αφετηριακές θέσεις της αστικής ιδεολογίας που, ας σημειώσουμε, έχει την ικανότητα να εμφανίζεται και με "αριστερή" φορεσιά. Ομως κανένας δεν έχει το δικαίωμα, αν θέλει τουλάχιστον να θεωρείται σοβαρός, να διαστρεβλώνει τις θέσεις του αντίπαλου για να τις αντιμετωπίσεις.

Δε θα αναφερθούμε στα όσα ομόφωνα υποστηρίζουν οι αρθρογράφοι για επιστροφή του ΚΚΕ στο παρελθόν, για"μία από τα ίδια" κλπ. Αυτά τα κανοναρχούνε συστηματικά για κάθε ιδεολογική επεξεργασία και κάθε πολιτική θέση του ΚΚΕ. Θα σταθούμε μόνο στο πώς συνοψίζουν τους προβληματισμούς της ΚΕ για τις αιτίες της αντεπανάστασης.

ΒΗΜΑ (Σπ. Λιναρδάτος): "... για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας μια ολόκληρη αυτοκρατορία κατέρρευσε για τον... μοναδικό σχεδόν λόγο ότι βρέθηκαν στην ηγεσία μερικοί "προδότες", ""αφελείς" ή "πουλημένοι στους ξένους", όπως ο Γκορμπατσόφ και ο Χρουστσόφ...".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Π. Παρασκευόπουλος): "Δεν έφταιξε το σύστημα για την ΚΕ του ΚΚΕ. Εφταιξαν οι ηγεσίες που θέλησαν να το αλλοιώσουν. Και κυρίως η περεστρόικα του Μπ. Γκορμπατσόφ... Δεν αναρωτήθηκαν οι μαρξιστές της ΚΕ του ΚΚΕ πώς, διάβολε, έτσι ξαφνικά και εν μία νυκτί, όλες οι κομματικές ηγεσίες, όλων των σοσιαλιστικών χωρών συναποφάσισαν να παλινορθώσουν τον καπιταλισμό στις ευημερούσες σοσιαλιστικές κοινωνίες τους;".

ΑΥΓΗ (Β. Κωνσταντινίδης): "Η συνολική εκτίμηση των "κεφαλών" του Περισσού είναι ότι η υπόθεση του σοσιαλισμού έμοιαζε με παίξιμο "ζαριών". Το παν, δηλαδή, εξαρτήθηκε από ποιοι ηγέτες βρέθηκαν επικεφαλής, όλα τα άλλα είναι ψιλά γράμματα..."

ΠΡΙΝ (Κ. Χαριτάκης): "Μιλάει (το ΚΚΕ) για ανατροπή του σοσιαλισμού, που την αποδίδει κυρίως στην επέμβαση του ιμπεριαλισμού, στην προσχώρηση ηγετών του κομμουνιστικού κινήματος στην αστική ιδεολογία και στον ειδικό ρόλο του Γκορμπατσόφ".

Αυτά κατάλαβαν οι "αντικειμενικοί"κριτικοί από τα 52 σημεία του κειμένου (μήπως το κράταγαν ανάποδα;), όπου προσεγγίζονται κατ' αρχήν τα ζητήματα του συστήματος των αντιθέσεων στο σοσιαλισμό, της ανάπτυξης της θεωρίας και επιστήμης, της διαλεκτικής σχέσης δημοκρατίας και συγκεντρωτισμού στο πολιτικό σύστημα και την οικονομία, της αξιοποίησης της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης, της στρατηγικής και ταχτικής στην αντιπαράθεση με τον ιμπεριαλισμό, του ρόλου του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για να αναφερθούμε στα σημαντικότερα.

Από το κείμενο των 46 σελίδων θα αρκεστούμε να παραθέσουμε ένα μικρό απόσπασμα, ενδεικτικό απλώς της κατεύθυνσης του προβληματισμού της ΚΕ. Οχι γιατί έχουμε καμιά αυταπάτη ότι οι "κριτικοί" μας θα διορθωθούν. Αυτών άξιος ο μισθός, αλλά επειδή πιστεύουμε πως η αποκατάσταση της αλήθειας πάντα καθαρίζει το έδαφος για μια πραγματικά γόνιμη συζήτηση και κριτική με όσους ειλικρινά το επιθυμούν. Και πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί, όχι μόνο κομμουνιστές.

"Ο προβληματισμός για τις βαθύτερες αιτίες οδηγεί στη μελέτη ενός πλέγματος παραγόντων, που επενέργησαν στις εξελίξεις και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την κοινωνική και πολιτική καπιταλιστική οπισθοδρόμηση στις χώρες του σοσιαλισμού. Αφετηριακή επίσης ιδέα είναι ότι η σοσιαλιστική κοινωνία δεν είναι μια αυτοτελής κοινωνία, αλλά μεταβατική ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό... Οι συνθήκες, οι μέθοδοι και οι τρόποι που πραγματοποιήθηκε η καπιταλιστική παλινόρθωση υποχρεώνουν να μελετηθεί το πρόβλημα με αφετηρία τον υποκειμενικό παράγοντα, δηλαδή το Κόμμα και το κρατικό σοσιαλιστικό σύστημα, καθώς και το σύνολο των εσωτερικών κυρίως αντιθέσεων που αναφέρονται στην περιοχή των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Στη συγκεκριμένη φάση που πραγματοποιήθηκε η καπιταλιστική παλινόρθωση η άλλη ομάδα των αντιθέσεων, που αφορά τις σχέσεις του σοσιαλισμού με τον καπιταλισμό, άσκησε σοβαρή επίδραση στην αλληλουχία και αλληλεξάρτηση των εσωτερικών γεγονότων, που οδήγησαν στην αντεπανάσταση, όμως δεν ήταν καθοριστική" (σημείο 25, σελ.24 του κειμένου της ΚΕ).

Ισως οι "κριτικοί" μας θα θέλανε να διαγράψουμε μία από τις αφετηριακές μας θέσεις: για τον υποκειμενικό παράγοντα και τον αναντικατάστατο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος ως κόμματος εξουσίας στις συνθήκες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Γι' αυτό πλαγιοκοπούν συγκεντρώνοντας τα πυρά τους με συγκαλυμμένο τρόπο, σ' αυτό το σημείο. Ομως ο ρόλος αυτός του κόμματος απορρέει από το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός είναι μεταβατική περίοδος στροφής στην ανθρώπινη ιστορία, όπου για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικοί νόμοι και η επιστημονική πρόβλεψη με συνειδητό, σχεδιασμένο τρόπο. Φυσικά από αυτή τη θεμελιακή θέση της θεωρίας μας δεν πρόκειται να παραιτηθούμε.

Ελένη ΚΑΤΡΟΔΑΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση στον προσυνεδριακό διάλογο για το 2ο θέμα, του σοσιαλισμού (2008-11-02 00:00:00.0)
Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (2004-12-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-10-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2000-05-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-11-03 00:00:00.0)
Ο πρωτοποριακός ρόλος του ΚΚ στον σοσιαλισμό (1995-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ