Κυριακή 2 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Παραμένουν στον "αέρα" οι ασφαλισμένοι

Τη στιγμή που δεκάδες ασφαλιστικές εταιρίες στη χώρα μας επιδίδονται σε μια σειρά παρατυπιών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου δεν έχει αποφασίσει ακόμη κανένα μέτρο

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση εμφανίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου στη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών παρατυπιών, στις οποίες επιδίδονται οι ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας μας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται απροστάτευτοι χιλιάδες ασφαλισμένοι πολίτες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πρόσφατο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του "Ρ", το οποίο αναφερόταν στα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου στα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, έπειτα από σχετική εντολή της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας.

Πριν ένα μήνα περίπου, τα αποτελέσματα των ελέγχων έδειχναν ότι 60 περίπου ελληνικές και αλλοδαπές ασφαλιστικές εταιρίες, που λειτουργούν στη χώρα μας, την παρούσα στιγμή ήταν ακάλυπτες! Πράγμα που σημαίνει ότι τα αποθεματικά, οι πραγματοποιηθείσες επενδύσεις και τα περιθώρια φερεγγυότητας των εν λόγω εταιριών δεν κάλυπταν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ώστε να θεωρούνται υγιείς και ικανές να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες τους.Υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με καταβολή αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ατυχημάτων, καθώς και τα ποσά που δικαιούνται οι πελάτες των εταιριών που έχουν ασφαλιστεί σε προγράμματα συνταξιοδότησης, ιατρικής περίθαλψης, επενδυτικά προγράμματα κ. ο. κ. Στο διάστημα που μεσολάβησε βέβαια και που αποτελεί τη συνήθη περίοδο "χάριτος" που δίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αρκετές από τις παραπάνω εταιρίες - όπως υποστηρίζεται από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εμπορίου - έσπευσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως επιβάλλονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρίες που παραμένουν ακάλυπτες, η νομοθεσία προβλέπει ή την ανάκληση της άδειάς τους ή την επιβολή προστίμου, που - ας σημειωθεί - φτάνει το πολύ μέχρι 1 εκατ. δραχμές (!) ή την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.Απ' την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου δεν έχει καταλήξει ακόμη στον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στην παρούσα κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκληση της άδειας μιας σειράς ασφαλιστικών εταιριών αυτή τη στιγμή θα σημάνει, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κύκλοι, κατάρρευση της ασφαλιστικής αγοράς. Κι αυτό γιατί οι πελάτες των εταιριών που κλείνουν, απευθύνονται - κανονικά - στο Επικουρικό Κεφάλαιο,για να πάρουν τις αποζημιώσεις που τους αντιστοιχούν, το οποίο όμως - σύμφωνα με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών - εμφανίζεται ήδη ελλειμματικό. Σε ό,τι αφορά την παραπομπή των παρανομούντων ασφαλιστικών εταιριών στη δικαιοσύνη, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εμπορίου χαρακτηρίζουν τη "λύση" αυτή ιδιαίτερα χρονοβόρα και αναποτελεσματική, καθώς συνηθίζεται να καθυστερεί πάνω από τρία χρόνια η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, διάστημα στο οποίο οι εταιρίες έχουν φροντίσει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Με τα παραπάνω δεδομένα, ενδέχεται να ανακοινωθεί στο επόμενο διάστημα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου - και για λόγους "εντυπωσιασμού" της κοινής γνώμης - η επιβολή προστίμων (μέχρι... 1 εκατ. δρχ.) σε κάποιες εταιρίες και ίσως η ανάκληση ελάχιστων ίσως εταιριών.

"Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης";

Τη στιγμή βέβαια που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, αξίζει να υπενθυμίσουμε την πρόταση που έγινε από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών πριν λίγες βδομάδες - και η οποία συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή που συντάσσει το νομοσχέδιο για την αναθεώρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας - για δημιουργία ανεξάρτητης διοικητικής αρχής με τη μορφή Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιριών. Η εν λόγω πρόταση ούτε λίγο - ούτε πολύ πρότεινε να δοθεί η αρμοδιότητα για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών στις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρίες! Από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εμπορίου εκφράζονται έντονοι φόβοι για ενδεχόμενη υιοθέτηση της παραπάνω πρότασης από την πολιτική ηγεσία.

Οι προτάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου

Στο σημείο αυτό αξίζει να γίνει μία σύντομη αναφορά στις προτάσεις που έχουν κάνει υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής προς την ηγεσία του υπουργείου, για την αναμόρφωση της υπηρεσίας. Στις προτάσεις αυτές επισημαίνεται κατ' αρχάς η επιτακτική ανάγκη που υφίσταται για αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εποπτείας, πάντα μέσω κρατικού φορέα.Επιπλέον προτείνουν, για την περαιτέρω αναβάθμιση και τα εξής:

  • Μηχανοργάνωση της υπηρεσίας, ώστε να υπάρχει άμεση πληροφόρηση, δυνατή ανταλλαγή πληροφόρησης με άλλες υπηρεσίες και τις εποπτικές αρχές των κρατών - μελών της Ενωσης.
  • Τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας.

α) Στην ασφάλιση αυτοκινήτου, με στόχο την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους και τρίτους ζημιωθέντες (πραγματογνώμονες, τρόπος καταβολής ποσού, γενικοί όροι, όροι τιμολογίου, κόστος ασφαλίστρου κλπ.).

β) Κατάργηση της διάταξης για τις παλιές εταιρίες ως προς τα μετοχικά κεφάλαια. Οπως σημειώνεται, υπάρχουν σήμερα εταιρίες με μετοχικό κεφάλαιο 30.000.000 δρχ.

γ) Πρόβλεψη για υποχρεωτική μεταφορά χαρτοφυλακίου ασφαλιστηρίων ζωής από εταιρία που ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της.

δ) Διατάξεις για ουσιαστική παρέμβαση στους διαμεσολαβούντες (πράκτορες, μεσίτες, ασφαλιστικοί σύμβουλοι).

ε) Να αντιμετωπίσουμε το θέμα των Εκτιμητικών Επιτροπών του άρθρου 9 του Ν.2190/20.

  • Στελέχωση της υπηρεσίας με επιπλέον προσωπικό για να ανταποκριθεί στη σημερινή κατάσταση.
  • Συνεχής επιμόρφωση, σεμινάρια υπαλλήλων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ