Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι προοπτικές, κατά το Ισραήλ

Συνέντευξη του υπουργού Αστυνομίας του Ισραήλ Μοσέ Σαχάλ

Το Ισραήλ απαιτεί την ικανοποίηση όλων των αναγκών ασφαλείας, που κρίνει ότι έχει και δεν προτίθεται να επιστρέψει στα σύνορα του 1967.

Αυτό προκύπτει από το "παλαιστινιακό" μέρος της συνέντευξης, που έδωσε στον ελληνικό Τύπο ο υπουργός Αστυνομίας του Ισραήλ Μοσέ Σαχάλ.

Με αφορμή την τελευταία έκρηξη στη Γάζα, ο υπουργός δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή (ΠΑΑ) έχει πια αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανενός είδους συμφωνία, αλλά ούτε και σε απλή συνεννόηση με τους ισλαμιστές και τη "Χαμάς". Γι' αυτό, πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια, όχι μόνο του Ισραήλ, αλλά και της ίδιας της ΠΑΑ ή ακόμη και του Γ. Αραφάτ προσωπικά, τόνισε.

Ο υπουργός θεώρησε σαν τομείς, όπου είναι αναγκαία μέτρα ασφαλείας, τους εξής δυο:

α) Την προστασία των καταυλισμών και των εποίκων. Το θέμα θα συζητηθεί, όπως είπε, στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη σχεδίων για την ανέγερση νέων οικισμών.

β) Την προστασία του Ισραήλ από τη διείσδυση "τρομοκρατών", που έρχονται από τα αυτόνομα εδάφη. Προς το σκοπό αυτό, ο ίδιος έχει προτείνει ένα σχέδιο προς την ισραηλινή κυβέρνηση, που πιστεύει ότι θα εγκριθεί: Τη δημιουργία σημείων ελέγχου της διάβασης σε διάφορα σημεία των αυτόνομων εδαφών, κατά το πρότυπο, όπως είπε, των συνόρων Γαλλίας - Ελβετίας. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", διευκρίνισε ότι η γραμμή που θα σχηματίζουν αυτά τα σημεία δε θα είναι η γραμμή των συνόρων του 1967, λέγοντας, μάλιστα, ότι αυτό θα γίνει ακριβώς για να μην δοθεί σε κανένα η δυνατότητα να πει ότι το Ισραήλ υποχωρεί σε αυτή τη γραμμή.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ αποδέχεται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν και το Ιράκ, πιστεύει, μάλιστα, ότι οι δυο αυτές χώρες και κυρίως η πρώτη, δεν αποτελούν απειλή μόνο για το Ισραήλ, αλλά για όλο τον κόσμο. Στάθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στον παγκόσμιο κίνδυνο που αποτελεί ο ισλαμικός ιντεγκρισμός, "αν δεν ανακοπεί", όπως είπε.

Ο υπουργός απέφυγε να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στο Ιρακινό Κουρδιστάν και αρκέστηκε απλώς να μιλήσει για "προβλήματα εθνικής απόχρωσης, πολλές φορές παλαιά, που επανεμφανίστηκαν τώρα". Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει ότι η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, στη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της στο Ισραήλ, έδωσε σαφείς υποσχέσεις ότι ο ισλαμισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ