Πέμπτη 6 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Νέα περιπλοκή

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν οι εκτελέσεις αμάχων προκαλούν την αντίδραση του πληθυσμού, η ΕΕ ζητά την "ταχύτερη δυνατή αποχώρηση" της Τουρκίας, ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την "επιχείρηση" ακόμη πιο πολύ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Κούρδοι αγρότες, συγγενείς των εφτά δολοφονημένων από τον τουρκικό στρατό βοσκών, επιτέθηκαν χτες οργισμένοι εναντίον Τούρκων υπαλλήλων και των Κούρδων φρουρών τους και τους σκότωσαν όλους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέδωσε - επιτέλους - ανακοίνωση, με την οποία ζητά την όσο το δυνατό συντομότερη αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το βόρειο Ιράκ, αλλά δεν καταδίκασε την εισβολή. Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνέχισε να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στην εγκληματική αυτή επιχείρηση.

Διακόσιοι Κούρδοι από το χωριό Αζάντι, που ταξίδευαν προς την πόλη Ντοχούκ για να παραστούν στην κηδεία των εφτά βοσκών, που σκότωσαν και ακρωτηρίασαν Τούρκοι στρατιώτες, επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο που μετέφερε προσωπικό της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Οι Κούρδοι χωρικοί ζήτησαν το λόγο από τους Τούρκους υπάλληλους κι όταν οι Κουρδοϊρακινοί φρουροί προσπάθησαν να τους απωθήσουν και χτύπησαν τα αδέλφια ενός από τους σκοτωμένους, οι άνθρωποι τους επιτέθηκαν, τους πήραν τα όπλα και σκότωσαν, τόσο τους τρεις Τούρκους υπαλλήλους, όσο και τους τέσσερις ντόπιους φρουρούς τους.

Είναι η πρώτη φορά που Κούρδοι πολίτες επιτίθενται εναντίον Τούρκων στο βόρειο Ιράκ από τη μέρα της εισβολής του τουρκικού στρατού στην περιοχή πριν δύο βδομάδες.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε επίσημα από την Τουρκία να αποχωρήσει από το βόρειο Ιράκ. Σε κοινή δήλωσή τους - την πρώτη από την εισβολή και σαφώς καθυστερημένη - οι "15" εξέφρασαν την "ανησυχία" τους για την επιχείρηση και για τους κινδύνους που απειλούν τους αμάχους στο βόρειο Ιράκ και ζήτησαν "την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ το συντομότερο δυνατό". Τη δήλωση αυτή συνυπέγραψαν η Ισλανδία και η Νορβηγία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ερντάλ Ινονού έφτασε χτες στην Ουάσιγκτον, προερχόμενος από τη Βόννη για συνομιλίες με τη διπλωματική ηγεσία των ΗΠΑ πάνω στο ζήτημα αυτό. Παρά τις πρώτες καταγγελίες για δολοφονίες και θύματα μεταξύ των αμάχων, η αμερικανική διπλωματία επιμένει στην αρχική θέση της "πλήρους κατανόησης" της εισβολής του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ. Οπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, οι ΗΠΑ, όχι μόνον δε ζητούν την αποχώρηση των Τούρκων, αλλά δε θεωρούν καν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου!

Στα πλαίσια της ίδιας τουρκικής διπλωματικής εκστρατείας στη Δύση, σήμερα θα μεταβεί στο Λονδίνο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χικμέτ Τσετίν.

  • Δύο Φιλανδοί δημοσιογράφοι, που επισκέφθηκαν το Ιρακινό Κουρδιστάν, κατήγγειλαν χτες πως οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν το οπτικό υλικό τους από ρεπορτάζ στην περιοχή. Οι δυο Φιλανδοί Λένα Ρέικο και Τομ Κάνκονεν ήταν οι μόνοι δημοσιογράφοι που, έχοντας προλάβει να μπουν στο βόρειο Ιράκ πριν την περασμένη βδομάδα, οπότε απαγορεύτηκε η είσοδος των δημοσιογράφων σ' αυτό, είχαν κινηματογραφήσει τα πτώματα των εφτά εκτελεσθέντων βοσκών από το τουρκικό στρατό.

Οι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ντιγιαρμπακίρ, Τούρκοι ασφαλίτες, με πολιτικά, τους κύκλωσαν και τους πήραν όλο το υλικό τους. Οι φιλανδικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησαν την επιστροφή των βιντεοταινιών, κάτι, όμως, που οι Τούρκοι ιθύνοντες δε φαίνονται διατεθειμένοι σε καμία περίπτωση να κάνουν, αφού εικόνες με τα πτώματα και τα εγκλήματά τους θα εγείρουν οπωσδήποτε την εναντίον τους αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ