Κυριακή 16 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Αναπροσαρμογή" στη συναίνεση

Επιτέλους (!) λάβαμε κάποια εξήγηση, με αρκετή καθυστέρηση είναι αλήθεια, για τη στάση του προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ στις κινητοποιήσεις των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ούτε λίγο - ούτε πολύ ο πρόεδρος της ΝΔ ομολόγησε αυτό που όλοι λίγο - πολύ αντιλαμβάνονταν, ότι στόχος του ήταν να ελέγξει και να χειραγωγήσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών. "Δεν μπορούσαμε να τους αφήσουμε έτσι, γιατί η κατάσταση θα γινόταν ανεξέλεγκτη", απάντησε στις επικρίσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του στη συνεδρίαση της ΚΕ, περί "άκριτης υιοθέτησης των αιτημάτων των διαφόρων κοινωνικών ομάδων".

Πρόκειται για μια "νέα" πλευρά της πολιτικής συναίνεσης του πολύχρωμου δικομματισμού, η οποία έρχεται στην καινούρια κατάσταση να εξυπηρετήσει τον ίδιο αμετάβλητο στόχο, της εξαπάτησης και καθυπόταξης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.Η "νέα κατάσταση" χαρακτηρίζεται από τη διαρκώς αυξανόμενη φθορά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δυσκολεύεται να εξασφαλίζει την "κοινωνική συναίνεση" στις αντιλαϊκές επιλογές, στο γενικότερο πλαίσιο της ανυποληψίας και αναξιοπιστίας, που βουλιάζουν καθημερινά τα κόμματα του δικομματισμού.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει, λοιπόν, να "καλύπτει" τα εξεγερμένα λαϊκά στρώματα, ώστε να μπορεί να "επικοινωνεί" μαζί τους, για να μπορεί να τα κατευθύνει πιο εύκολα σε ανώδυνες για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική "λύσεις" και βέβαια στον ευνουχισμό των αγώνων τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο βέβαια ότι ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου έσπευσε να υποβοηθήσει τον Μ. Εβερτ, εξαπολύοντας εναντίον του τις αναχρονιστικές "αντιδεξιές επιθέσεις", παρέχοντάς του με αυτό τον τρόπο εύσημα "αντιπολιτευτικής δράσης".Ο δικομματισμός - "τετράχρωμος" σήμερα - ενισχύει όσο μπορεί στις δύσκολες στιγμές τις όποιες δυνατότητες έχει για να ενσωματώσει και να εξουδετερώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Ουσιαστικά ο Μ. Εβερτ έρχεται και σε αυτό τον τομέα - εκτός, δηλαδή, από τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της παιδείας που τους έχει "εξαιρέσει" από την κομματική αντιπαράθεση - να παίξει το ρόλο του "αντικαταστάτη", όπως αρέσκεται να λέει, της "ανίκανης και παράλυτης κυβέρνησης".

Η στάση αυτή της ηγεσίας της ΝΔ δε συνιστά βέβαια κάποια "σκλήρυνση" της αντιπολιτευτικής τακτικής της, αλλά μια "δημιουργική αναπροσαρμογή" της συναινετικής γραμμής πλεύσης, η οποία παραμένει πάντα κεντρική γραμμή.Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από την εισήγηση του Μ. Εβερτ στη συνεδρίαση της ΚΕ, την περασμένη Τετάρτη, όπου περιγράφει τα χαρακτηριστικά του πολιτικού λόγου του, τα οποία "εναρμονίζονται" με τη γενικότερη λογική της συναίνεσης. Χαρακτηριστικά, λοιπόν, του πολιτικού λόγου της ηγεσίας της ΝΔ είναι "οι συγκεκριμένες προτάσεις νόμων, η προσπάθεια συγκρότησης ενιαίου και αρραγούς μετώπου στα εθνικά θέματα, η αναζήτηση διαλόγου, η άσκηση κριτικής - (σ. σ. η οποία περιορίζεται) - στην εσφαλμένη οικονομική πολιτική και στα θέματα ηθικής τάξεως, η αποτελεσματική υπεράσπιση των διωκομένων ατόμων και (σ. σ. η ιεράρχηση ανήκει στον Μ. Εβερτ) η συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των κοινωνικών ομάδων που κατάφωρα αδικούνται".

Ποια "συμπαράσταση";

Χρειάζεται εδώ μια διευκρίνιση για την έννοια που δίνει ο Μ. Εβερτ στη "συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των κοινωνικών ομάδων". Σε καμιά περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πρόκειται να "ευλογήσει" αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, συνταξιούχων και άλλων λαϊκών στρωμάτων, οι οποίες στρέφονται ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική, πολύ περισσότερο αν δεν τις καθοδηγεί το κόμμα του.

Η "συμπαράσταση" της ηγεσίας της ΝΔ εκδηλώνεται με αποδοκιμασία, τάχα, της κυβερνητικής πολιτικής, με προτροπές για διάλογο και υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων μόνο με τη μορφή συζήτησης στη Βουλή.

Αποτέλεσε ευτυχή συγκυρία, όπως ο ίδιος ο Μ. Εβερτ ομολόγησε, το γεγονός της δικαστικής δικαίωσης χιλιάδων απολυμένων "ημετέρων" από το ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ κ. α. Αυτό γιατί η ηγεσία της ΝΔ, όταν οι απολυμένοι της ΔΕΗ κατέβαιναν στους δρόμους και διαδήλωναν ή έκλειναν τα ορυχεία της Κοζάνης, δε δίστασε να τους αφήσει "ακάλυπτους", διαμηνύοντάς τους ότι η μόνη αρωγή που θα τους παράσχει θα είναι δικαστική. Ετσι τώρα ο Μ. Εβερτ θεώρησε ότι δικαιώθηκε η τακτική του και έσπευσε να προβάλει το "πρότυπο" της διεκδίκησης των εργαζομένων.

Τέλος, είναι φανερό ότι αυτή η στάση της ηγεσίας της ΝΔ είναι ένας πρόσφορος και "αξιόπιστος" λόγος για να δημαγωγήσει εκ του ασφαλούς και να εμφανίσει ένα "φιλολαϊκό προσωπείο", το οποίο τόσο πολύ χρειάζεται. Γιατί διαφορετικά γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να ονειρεύεται "κυβερνητικές αυτοδυναμίες" και το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε κόμμα "ΝΔ - κλαμπ", όπως τον προειδοποίησαν ορισμένα μέλη της ΚΕ. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η αφθονία υποσχέσεων στην προεκλογική περιοδεία του στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου δεσμεύτηκε να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας στο Νομό Φλώρινας, που ανέρχεται στο 35 - 40%, να αποκαταστήσει την καταστροφή του περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης, και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει να "καλύπτει" τα εξεγερμένα λαϊκά στρώματα, ώστε να μπορεί να "επικοινωνεί" μαζί τους, για να μπορεί να τα κατευθύνει πιο εύκολα σε ανώδυνες για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική "λύσεις" και βέβαια στον ευνουχισμό των αγώνων τους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ