Τρίτη 18 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέο εμπορικό αδιέξοδο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Νέο αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ιαπωνίας σημειώθηκε χτες, αφού, κατά τις επαφές των δύο πλευρών, δεν εκδηλώθηκε "καμία πρόοδος", όσον αφορά τουλάχιστον στο ζήτημα του ανοίγματος της ιαπωνικής αγοράς ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Ωστόσο, Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, επαναβεβαίωσαν σε δηλώσεις τους την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Κλίντον να επιτύχει "συγκεκριμένα αποτελέσματα", παρατηρώντας, ωστόσο, ότι το ζήτημα των εμπορικών κυρώσεων κατά της Ιαπωνίας είναι ακόμη "πρόωρο", γιατί σκοπός των συνομιλιών "είναι η επίτευξη συμφωνίας".

Στο μεταξύ, χωρίς σοβαρό αποτέλεσμα φαίνεται ότι είναι οι μέχρι τώρα προσπάθειες που καταβάλλει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, αναφορικά με τη συγκράτηση της πτωτικής πορείας του δολαρίου. Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου είχε φτάσει χτες τα 82 γιεν. Η ανησυχητική πορεία απασχόλησε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομίας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Ινδονησία, οι δυο πλευρές αρκέστηκαν στην έκφραση της ανησυχίας τους για την πτώση της τιμής του δολαρίου, που από την αρχή του χρόνου έχει χάσει περίπου το 15% της αξίας του έναντι του γιεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ