Τρίτη 18 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
"Ανήσυχη" συμφωνία για τα αλιευτικά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Καναδάς πέτυχαν, τελικά, συμφωνία για να τερματιστεί η διένεξη για τα αλιευτικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Νέας Γης, ενώ οι Ισπανοί ψαράδες φαίνονται δυσαρεστημένοι και δηλώνουν πως θα την αγνοήσουν.

Λύση στην πρόσφατη διένεξη μεταξύ του Καναδά με την ΕΕ δόθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής, με την υπογραφή του τελικού κειμένου της συμφωνίας από τους 15 πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ για τα δικαιώματα της αλιείας στα ανοιχτά της Νέας Γης.

Η διπλωματική νίκη ανήκει στην καναδική πλευρά, που κατόρθωσε να επιβάλει στους Ισπανούς και τους Πορτογάλους μια συμφωνία, όπου τα συνολικά αλιεύματα των 27.000 τόνων που έχει προσδιορίσει ο Οργανισμός Αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού (NAFO) για το 1995 θα μοιραστούν έτσι: 10.000 στον Καναδά και άλλα τόσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ό,τι μένει στις άλλες χώρες. Σχετικά με αυτό, η Ισπανία έφερνε μεγάλη αντίδραση, γιατί έτσι μειώνονταν τα μέχρι τώρα ποσοστά της στην κατανομή.

Επίσης, από τη συμφωνία προκύπτει πως ο Καναδάς πρέπει να ανακαλέσει το νόμο που του επιτρέπει να συλλαμβάνει ξένα σκάφη στα διεθνή ύδατα.

Σαν αντάλλαγμα, η ΕΕ δέχεται την παρουσία διεθνών ελεγκτών που θα επιβαίνουν των ευρωπαϊκών αλιευτικών έξω από τα παράλια του Καναδά, προκειμένου να διαπιστώνουν ότι τηρείται η συμφωνία αλιείας συγκεκριμένης ποσότητας γόνου στην περιοχή.

Στον Καναδά, τόσο ο πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν, όσο και ο υπουργός Αλιείας Μπράιαν Τόμπιν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι αυτή θα σημάνει το τέλος του "πολέμου των ψαριών" μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την ίδια στιγμή, Ισπανοί ψαράδες κατηγόρησαν την κυβέρνησή τους ότι "πουλήθηκε" και υποσχέθηκαν ότι θα αγνοήσουν τη συμφωνία για τα αλιευτικά δικαιώματα μέχρι τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί η βία.

"Είναι πολύ πιθανό να μας την επιβάλουν (τη συμφωνία) με τη δύναμη των όπλων και τότε θα πρέπει να τη δεχτούμε", τόνισε ο Ρεϊνάλντο Ιγκλέσιας, εκπρόσωπος δύο ισπανικών αλιευτικών συνεταιρισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ