Τρίτη 18 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αποχωρούν οι Γάλλοι κυανόκρανοι;

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Οι ανθρωπιστικές πτήσεις του ΟΗΕ προς το Σεράγεβο φαίνεται ότι θα επαναληφθούν σύντομα, μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης του Οργανισμού και των Σέρβων. Η ατμόσφαιρα βαραίνει, όμως, ιδιαίτερα για τους αμάχους της Βοσνίας, μετά τις απειλές της Γαλλίας ότι θα απομακρύνει τις χιλιάδες των κυανοκράνων της, εξαιτίας του θανάτου δύο ανδρών της μέσα στο τελευταίο τριήμερο.

Τα αεροπλάνα του ΟΗΕ επανέλαβαν χτες εν μέρει τις πτήσεις τους προς το αεροδρόμιο του Σεράγεβο, οι οποίες είχαν διακοπεί στις 8 του Απρίλη. Για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του αεροδρομίου, η διοίκηση του ΟΗΕ στη βοσνιακή πρωτεύουσα άρχισε το πρωί διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της σερβικής πλευράς. Οπως έγινε γνωστό, οι Σέρβοι ζήτησαν από τον ΟΗΕ να μην επιβιβάζουν τα αεροπλάνα αξιωματούχους της βοσνιακής κυβέρνησης και να τους μεταφέρουν στο εξωτερικό. Το σερβικό αίτημα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της βοσνιακής κυβέρνησης, αλλά οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φαίνονται διατεθειμένοι να το συζητήσουν και να επιδιώξουν κάποιο συμβιβασμό, προκειμένου να πετύχουν τις σερβικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων.

Η τύχη της δύναμης του ΟΗΕ στη Βοσνία αναμένεται να κριθεί στο κοντινό μέλλον, αφού οι απειλές της Γαλλίας για αποχώρηση των δικών της κυανοκράνων από τη Βοσνία θα δημιουργήσουν, αν υλοποιηθούν, σημαντικά προβλήματα. Δύο Γάλλοι κυανόκρανοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σεράγεβο από τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Φρανσουά Λεοτάρ, που επισκέφτηκε την Κυριακή το Σεράγεβο για να παραστεί στην κηδεία των δύο κυανοκράνων, απείλησε ότι η χώρα του θα αποσύρει τους 4.200 άντρες της που μετέχουν στη δύναμη του ΟΗΕ, μόλις ολοκληρωθούν τα σχέδια της αποχώρησης των δυνάμεων του ΟΗΕ από τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Μπαλαντίρ, από την πλευρά του, έθεσε τρεις όρους για τη διατήρηση της παραμονής των Γάλλων κυανοκράνων στη Βοσνία: Το σεβασμό και την παράταση της τυπικά ακόμη σε ισχύ, αλλά, ουσιαστικά, ανύπαρκτης εκεχειρίας στη Βοσνία, τη διακοπή κάθε παρενόχλησης προς τις δυνάμεις του ΟΗΕ και την πραγματοποίηση κάποιας διπλωματικής προόδου προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής διευθέτησης. Η ικανοποίηση των όρων του Μπαλαντίρ θεωρείται σχεδόν αδύνατη.

Η διοίκηση του ΟΗΕ απηύθυνε, πάντως, έκκληση προς τη Γαλλία να μην αποσύρει τους κυανοκράνους της από την περιοχή και, κατόπιν αιτήματος του Παρισιού, έκανε έρευνα για την αναζήτηση των υπαιτίων για το θάνατο των κυανοκράνων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της έρευνας, που συνεχίζεται, η ευθύνη για τις δολοφονίες των κυανοκράνων επιρρίπτεται στη σερβική πλευρά, η οποία, όμως, κατηγορηματικά το διαψεύδει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφιάλτης για πλημμυροπαθείς (2014-05-22 00:00:00.0)
«Μεταλλαγμένο» Ντέιτον θέλουν οι ΗΠΑ (2007-12-07 00:00:00.0)
Χωρίς ελπίδες η ανακωχή (1995-04-29 00:00:00.0)
Η Σερβία απορρίπτει πρόταση της "Ομάδας των 5" (1995-04-15 00:00:00.0)
Απειλή νέων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών (1995-03-28 00:00:00.0)
Σχετική ησυχία και νέες επαφές (1995-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ