Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Με υποσχέσεις και "θα" δε λύνονται τα προβλήματα

Συνεδριάζει σήμερα η ΣΕΑ - ΜΜΕ, για να καθορίσει την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα των ΕΒΕ, υπό το βάρος της συνολικής άρνησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να αναλάβει οποιαδήποτε ουσιαστική δέσμευση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους

Υπό το βάρος της πλήρους άρνησης της κυβέρνησης να συζητήσει τα φλέγοντα προβλήματ,α που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι της χώρας, όπως εκφράστηκε για μια ακόμη φορά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας στην προχτεσινή συνάντηση που είχε μαζί του η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΕΑ - ΜΜΕ), συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η ΣΕΑ, προκειμένου να εξετάσει την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ΕΒΕ και να οργανώσει την καλύτερη επιτυχία του 48ωρου κλεισίματος που έχει προγραμματιστεί για τις 10 και 11 του Μάη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΣΕΑ - ΜΜΕ εκτιμώντας ότι μετά την προχτεσινή συνάντηση με τους οικονομικούς υπουργούς, η κατάσταση παραμένει σε αδιέξοδο, παρά τις όποιες υποσχέσεις για διάλογο, καθώς τα προβλήματα των ΕΒΕ συνεχίζουν να οξύνονται, επισημαίνει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση πάνω στις θέσεις που έχει υποβάλει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ με το σχετικό υπόμνημα που υπέβαλε πρόσφατα, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι οι ΜΜΕ της Ελλάδας διέρχονται την πιο βαθιά κρίση των τελευταίων χρόνων. Συγκεκριμένα, η ΣΕΑ τονίζει ότι:

  • υπήρξε πλήρης άρνηση για συζήτηση πάνω στο φορολογικό, την επαγγελματική στέγη, το συνδικαλιστικό πόρο, ενώ η μόνη δέσμευση από τη μεριά των υπουργών της κυβέρνησης ήταν ότι δε θα προχωρήσουν σε αντικειμενικοποίηση του ΦΠΑ, κι αυτό κάτω από το βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ΕΒΕ, και ότι "θα" θεσπιστούν διευκολύνσεις για τη συνένωση ΜΜΕ,
  • στα θέματα των πολυεθνικών και του ανταγωνισμού το οικονομικό επιτελείο επέμεινε στα ημίμετρα και τους περιορισμούς - κοροϊδία που είχε ανακοινώσει ο Κ. Σημίτης, δέχτηκε, όμως να υπάρξει "διάλογος",
  • κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν ανακοινώθηκε για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ, παραπέμποντας στο υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου,
  • ειπώθηκε ότι "θα" ανακοινωθούν "μέτρα" για τις ΜΜΕ στα πλαίσια πάντα της απαρέγκλιτης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Χτες, εξάλλου, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Αθήνας, η οποία εκτίμησε ότι παρά το μήνυμα αποφασιστικότητας και δικαιολογημένης αγανάκτησης που έστειλαν οι ΕΒΕ όλης της χώρας με την πανελλαδική κινητοποίηση της 29ης Μάρτη, αλλά και τη διάθεση για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα καυτά τους προβλήματα, η κυβέρνηση επιμένει να εμπαίζει οχτακόσιες χιλιάδες μικρομεσαίους, παραμένοντας πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και του μεγάλου κεφαλαίου για ξεκλήρισμα του μεγαλύτερου μέρους των ΜΜΕ. Ετσι, στη σύσκεψη η ΣΕΑ Αθήνας αποφάσισε:

  • Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ να επισκεφτεί τον υπουργό Εμπορίου Κ. Σημίτη την ερχόμενη βδομάδα, στις 27 Απρίλη, με θέματα τα πολυκαταστήματα και τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές στη χώρα εξαιτίας της αποβιομηχάνισης.
  • Να δοθεί συνέντευξη Τύπου στις 28 Απρίλη.
  • Την πραγματοποίηση σύσκεψης στις 3 Μάη, προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΟΒΣΑ για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε η κεντρική ΣΕΑ με τους υπουργούς Γ. Παπαντωνίου, Αλ. Παπαδόπουλο, Γ. Ρωμαίο και Μ. Χρυσοχοϊδη.

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου δήλωνε για άλλη μια φορά σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι "καμιά ρύθμιση στο φορολογικό δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης", κάνοντας σαφές ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ που επιτάσσουν αυτή την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας δεν αφήνουν περιθώρια αλλαγής της πολιτικής αφανισμού των ΜΜΕ της χώρας.

Ενώ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης, με δικές του δηλώσεις τόνισε ότι"εάν η κυβέρνηση μέχρι την ημερομηνία της κινητοποίησης των ΕΒΕ έχει να ανακοινώσει κάτι σημαντικό, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι ώριμο να το εκτιμήσει. Ωστόσο δεν άφησαν κανένα περιθώριο για κάτι τέτοιο".

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ