Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Βάζουν χέρι" στις λαϊκές αποταμιεύσεις

Η Ιονική - και ακολουθούν οι άλλες τράπεζες - ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να μειώσει από την ...Πρωτομαγιά τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου, για να αντισταθμιστεί η μείωση στα επιτόκια χορηγήσεων και να διευρυνθούν τα κέρδη

Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα προχωρήσει από την 1η Μάη η Ιονική Τράπεζα, ενώ την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες, στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν ακόμη μεγαλύτερα υπερκέρδη από τους μικροκαταθέτες, αντισταθμίζοντας τις απώλειες κερδών τους από τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων. Το χορό της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου από την Πρωτομαγιά σε 14%, από 15% που είναι σήμερα, άνοιξε χτες η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε ο διοικητής της τράπεζας και καθηγητής Π. Κορλίρας, για να παρουσιάσει τον απολογισμό δράσης της τράπεζας για τη χρήση του 1994. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών, αναμένεται να ανακοινώσουν μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά μία μονάδα και οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική και Πίστεως, αλλά και όλες οι άλλες τράπεζες (κρατικές και ιδιωτικές, ελληνικές και ξένες) που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη νέα αφαίμαξη που ετοιμάζουν οι τράπεζες στις λαϊκές αποταμιεύσεις, ο διοικητής της Ιονικής ανακοίνωσε ότι μετά τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου θα ακολουθήσει και νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων. Η μείωση κατά μία μονάδα των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου σημαίνει για την Ιονική πρόσθετα κέρδη, που ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 5 δισ. δραχμές (δεδομένου ότι οι συνολικές καταθέσεις ταμιευτηρίου της τράπεζας ξεπερνούν τα 500 δισ. δραχμές). Φυσικά, ανάλογο είναι το ποσό που θα χάσουν από τη μείωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου οι πελάτες της Ιονικής.

Το μέγεθος της ληστείας των μικροκαταθετών, που συνεπάγεται η μείωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου από όλες τις τράπεζες, ξεπερνά τα 85-90 δισ. δραχμές, αν παρθεί υπόψη ότι οι συνολικές καταθέσεις ταμιευτηρίου στις τράπεζες κινούνται γύρω στα 8.500 με 9.000 δισ. δραχμές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μετά τη μείωση των καταθέσεων ταμιευτηρίου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και συνυπολογίζοντας τη φορολογία των καταθέσεων (με συντελεστή 15%), το πραγματικό επιτόκιο μειώνεται, από 12,75% σήμερα, σε 11,9% από την 1η Μάη.

Η ληστρική αυτή πολιτική, που ακολουθούν οι τράπεζες σε βάρος των κάθε είδους μικροκαταθετών, "μεταφράζεται" την ίδια στιγμή σε εκτίναξη των κερδών των τραπεζών. Σαφές δείγμα γραφής, αποτελούν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Ιονικής, σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη της για τη χρήση του 1994 αυξήθηκαν κατά 57,1% (πενταπλάσια αύξηση, συγκριτικά με το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού και σχεδόν δεκαπλάσια με τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών του 1994). Συγκεκριμένα, τα κέρδη της τράπεζας, κατά το 1994, ανήλθαν σε 26,5 δισ. δρχ. από 16,8 δισ. δρχ. που ήταν το 1993! Αισιόδοξος για τη συνέχιση της κερδοφορίας της τράπεζας δήλωσε και για το 1995 ο πρόεδρος της Ιονικής, ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση κερδών στο πρώτο τρίμηνο με "επιταχυνόμενους ρυθμούς". Ο διοικητής της τράπεζας απέδωσε την κερδοφορία που σημείωσε η τράπεζα κατά το 1994, μεταξύ άλλων, στη σημαντική αύξηση που εμφανίστηκε στις κερδοσκοπικές δραστηριότητες των τραπεζών στη δευτερογενή αγορά (ρέπος κλπ.), καθώς και στην εντυπωσιακή αύξηση κατά 175% που παρουσίασαν οι χορηγήσεις σε συνάλλαγμα.

Ο Π. Κορλίρας ανακοίνωσε επίσης ότι το 1994: Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ανήλθαν σε 12,5 δισ. δραχμές από 8,5 δισ. δραχμές που ήταν το '93, γεγονός που σημαίνει ότι η τράπεζα έχει ξεγράψει το συγκεκριμένο ποσό από κάποια δάνεια που δε θα εισπραχθούν ή από άλλες πιθανές ζημιές που θα έχει η τράπεζα. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανήλθαν, από 58 δισ. δρχ. το '93, σε 83 δισ. δρχ. το '94, σημειώνοντας αύξηση κατά 42%.

Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι και οι άλλες τράπεζες, που θα ανακοινώσουν στις επόμενες μέρες την απόφασή της για τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου (και κατά πάσα πιθανότητα και των άλλων κατηγοριών καταθέσεων), θα δικαιολογήσουν την ενέργειά τους αυτή - όπως έκανε εξάλλου και η διοίκηση της Ιονικής - με τη σχεδιαζόμενη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων. Στην ουσία δηλαδή, λένε, με διπλωματικό τρόπο, ότι τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, θα την πληρώσουν οι μικροκαταθέτες...

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ