Πέμπτη 20 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΟΛΑΡΙΟ
Νέα βουτιά

ΤΟΚΙΟ.-

Νέα θεαματική βουτιά προς τα κάτω έκανε και πάλι χτες το δολάριο, η ισοτιμία του οποίου έναντι του γιεν έπεσε, για πρώτη φορά από το 1945, κάτω από τα 80 γιεν!

Το νέο αρνητικό ρεκόρ ισοτιμίας μεταξύ των νομισμάτων ΗΠΑ και Ιαπωνίας έφθασε χτες το πρωί στα Χρηματιστήρια της Ιαπωνίας τα 79,75 γιεν, ενώ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ, που ήταν στα 80,15 γιεν, είχε σημειωθεί στις 10 Απρίλη...

Οι χτεσινές εξελίξεις εμφανίζουν το δολάριο εξασθενημένο έναντι του ιαπωνικού γιεν σε ποσοστό περίπου 20%, αφού, τον περασμένο Γενάρη, η ισοτιμία δολαρίου - γιεν ήταν 1/101,45.

Στο μεταξύ, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ μειώθηκε το Φλεβάρη σε ποσοστό 25%, σε σχέση με αυτό του προηγουμένου μήνα, που ξεπερνούσε τα 12,2 δισ. δολάρια. Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης Κλίντον που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι το έλλειμμα περιορίστηκε στα 9,01 δισ. δολάρια. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, διευκρινίζεται ότι η μείωση του ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι "βελτιώθηκαν οι εξαγωγές, χάρη στις πρόσφατες χαμηλότερες ισοτιμίες του δολαρίου".

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος Κλίντον επανέλαβε την υποστήριξή του στα σχέδια για την ισχυροποίηση του δολαρίου, αλλά παραδέχτηκε ότι η Ουάσιγκτον έχει περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης για να πετύχει άμεσα τους στόχους της. Οπως, μάλιστα, σημείωσε σε δηλώσεις του, "υπό τις παρούσες συνθήκες, η δυνατότητα των κυβερνήσεων να επηρεάζουν άμεσα την ισχύ των νομισμάτων είναι περιορισμένη και γι' αυτό χρειάζεται να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα".

Από την άλλη πλευρά, η "Αεροδιαστημική Ντέμλερ - Μπεντς" (DASA) εκτίμησε χτες ότι η υποτίμηση του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές απειλεί την ύπαρξή της. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι, εάν η ισοτιμία δολαρίου - μάρκου δεν ξεπεράσει το 1/1,60, τότε η DASA θα απολέσει μέχρι το τέλος του 1995 εκατοντάδες εκατομμύρια μάρκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ