Πέμπτη 20 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Αμφισβήτηση συνόρων;

ΡΩΜΗ.-

Νέα κρίση ξέσπασε στις ιταλοσλοβενικές σχέσεις, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Τάλερ, ο οποίος αμφισβήτησε τα σύνορα με την Ιταλία. Από την πλευρά του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, χτες το απόγευμα, δόθηκε στον επιτετραμμένο της σλοβενικής πρεσβείας διάβημα διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα, ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Τα σύνορα που δημιουργήθηκαν μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου δεν είναι δίκαια, γιατί άφησαν εκτός συνόρων 120.000 Σλοβένους, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να μείνουν στην Ιταλία. Η Σλοβενία πλήρωσε ένα υψηλό τίμημα και για τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ιδιαίτερα για την Κροατία". Παράλληλα, ο Τάλερ διαμαρτυρήθηκε ότι η Ιταλία μείωσε τη χρηματοδότηση της σλοβενικής κοινότητας, προσπαθεί να κλείσει τα σλοβενικά σχολεία και παρεμποδίζει τις σλοβενικές τράπεζες.

Από τη μεριά του, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση χαρακτηρίζει "ακατανόητες τις δηλώσεις του Τάλερ, οι οποίες, αν επιβεβαιωθούν, αμφισβητούν τα επίσημα σύνορα των δύο κρατών και είναι σε αντίθεση με τις αρχές του Ελσίνκι". "Είναι παράξενο", συμπληρώνει η ανακοίνωση, "που ο Τάλερ φαίνεται να διεκδικεί ακόμη και την Τεργέστη. Ολα αυτά διαταράσσουν τις σχέσεις των δύο χωρών και θα ανοίξουν μια στείρα πολεμική για την οποία την αποκλειστική ευθύνη θα έχει η Σλοβενία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ