Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Τριανταπεντάωρο - 7ωρο - 5ήμερο

Προσκλητήριο για μαζικούς ενωτικούς αγώνες ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Ο γιορτασμός της φετινής Πρωτομαγιάς δεν μπορεί να είναι φιέστα "συναίνεσης" και "κοινωνικού διαλόγου", τονίζει η ΕΣΑΚ στην πρωτομαγιάτικη διακήρυξή της και καλεί τους εργαζόμενους με τη μαζική και αγωνιστική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις των συνδικάτων τους να διατρανώσουν την απόφασή τους για ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, που παλεύει για μια σοσιαλιστική κοινωνία. "Στο δρόμο της συναίνεσης και της "Λευκή Βίβλου" - υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - αντιπαραθέτουμε το δρόμο που χάραξαν οι εργάτες του Σικάγου και οι εκτελεσμένοι της Καισαριανής".

Τριανταπεντάωρο - επτάωρο - πενθήμερο,είναι το σύνθημα - στόχος που δεσπόζει στην πρωτομαγιάτικη διακήρυξη της παράταξης, η οποία καλεί επίσης τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να δυναμώσουν τους ενωτικούς αγώνες τους ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη συρρίκνωση των κοινωνικών τους κατακτήσεων. Να ενισχύσουν την ενότητα στη δράση, την οικοδόμηση πλατιών κοινωνικών μετώπων αντίστασης, την αλληλεγγύη. Να δυναμώσουν αποφασιστικά τις δυνάμεις της ΕΣΑΚ, τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, που μπορούν και θέλουν να αντισταθούν στις συντηρητικές πολιτικές και τις εντολές του κεφαλαίου.

Αναφερόμενη η ΕΣΑΚ στα προβλήματα των εργαζομένων, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

- Η συνεχιζόμενη σκληρή λιτότητα φέρνει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στα πρόθυρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

- Η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, ιδιαίτερα η μακροχρόνια, είναι μια εφιαλτική πραγματικότητα για χιλιάδες, κυρίως νέους και γυναίκες.

- Οι επιθέσεις ενάντια στις εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων επιδιώκουν να μας γυρίσουν πραγματικά στο Μεσαίωνα.

- Η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μετατρέπουν τους συνταξιούχους σε ζητιάνους.

- Τα μεγάλα συμφέροντα του ευρωπαϊκού πολυεθνικού κεφαλαίου και η υποταγή των ελληνικών κυβερνήσεων σ' αυτά οδηγούν τη χώρα σε μεγαλύτερη εξάρτηση και περιθωριοποίηση.

"Την ίδια στιγμή - σημειώνεται - η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης - όπως και αυτή της ΝΔ - ενισχυόμενη από την ανοχή των εφεδρειών της Πολιτικής Ανοιξης και του"ΣΥΝ", εξασφαλίζει νέα υπερκέρδη στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ενισχύει ποικιλόμορφα την εξουσία του, υλοποιεί με δουλικότητα τις εντολές των αφεντικών", τους στις Βρυξέλλες. Ασχημη είναι η κατάσταση και στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η σχεδόν πλήρης ταύτιση των θέσεων των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ", δημιουργεί στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος αρνητικούς συσχετισμούς για τους εργαζόμενους. Υποταγμένες οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων στις συντηρητικές επιλογές των κομμάτων τους, δέσμιες της λογικής της "κοινωνικής συναίνεσης", υποστηριχτές των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Λευκής Βίβλου", έχουν επιλέξει πια το δρόμο του ταξικού αφοπλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού. Επιδιώκουν συνειδητά να μετατρέψουν το κίνημα από δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης και ριζοσπαστισμού, σε παράγοντα συντήρησης, συνδιαχείρισης και ενίσχυσης του συστήματος...".

Ομως - σύμφωνα με τη Διακήρυξη της ΕΣΑΚ - οι πρόσφατες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ανέτρεψαν το "ρεαλισμό της συναίνεσης". "Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις - τονίζει - των συνταξιούχων, των οικοδόμων, των εργαζομένων στα ναυπηγεία, οι δυναμικοί αγώνες των αγροτών, η αντίσταση των επαγγελματοβιοτεχνών, έδωσαν μια πειστική απάντηση σε παρόμοιες θεωρίες. Απέδειξαν πως η ενότητα στη βάση, η εργατική αλληλεγγύη, οι κοινωνικές συμμαχίες, τα λαϊκά κοινωνικά μέτωπα αντίστασης, είναι ανεκτίμητα όπλα για τους εργαζόμενους, για την πλειοψηφία του λαού. Απέδειξαν πως αυτή η αντιλαϊκή και αδιέξοδη πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει διέξοδο προς το συμφέρον του τόπου. Απέδειξαν πως τα παραμύθια για την "Ευρώπη των εργαζομένων" δεν μπορούν πια να κοιμίζουν τους εργαζόμενους, δεν μπορούν να τροφοδοτούν αυταπάτες για την Ευρώπη του κεφαλαίου και της συντήρησης... ".

Η ΟΣΝΙΕ

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων με την Πρωτομαγιάτικη Διακήρυξή της καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων και της ΓΣΕΕ, διεκδικώντας: Ωράριο 37 ωρών τη βδομάδα. Αυξήσεις με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Μέτρα για την ανεργία. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αύξηση δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία - νοσοκομεία δημόσια και όχι ανώνυμες εταιρίες. Αμεση εφαρμογή του 517/91 ΠΔ για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών. Λειτουργία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τη θέσπιση των αστικών κέντρων υγείας, την αναβάθμιση των αγροτικών κέντρων υγείας. Ελεγχο και περιορισμό των ιδιωτικών διαγνωστικών ιατρικών κέντρων. Αύξηση των δαπανών για την κοινωνική πρόνοια κλπ.

"Πιστεύουμε - τονίζει η ΟΣΝΙΕ - ότι η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη μαζική συμμετοχή και δράση των εργαζομένων, οι οποίοι ξεπερνώντας την αδράνεια, την ηττοπάθεια και τη σύγχυση, θα βρουν το δρόμο της ταξικής πάλης μιας και αυτός ο δρόμος μπορεί να δώσει αποτελέσματα και όχι αυτός του ατομικισμού και του πολύμορφου τζόγου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ