Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προαναγγέλλονται αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ

Προβλήματα στην κάλυψη από τη ΔΕΗ των ενεργειακών αναγκών στη διετία 1997- 98, ομολογεί ο υπουργός Βιομηχανίας

Τις... "μελετημένες επεμβάσεις" της κυβέρνησης που οδηγούν στη σταδιακή διείσδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην ηλεκτροπαραγωγή, "εξήγησε" ο υπουργός Βιομηχανίας Κ. Σημίτης με συνέντευξή του σε χτεσινή εφημερίδα, ομολογώντας βέβαια ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί το "άνοιγμα της αγοράς", δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα προανήγγειλε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αν και ο Κ. Σημίτης υποστήριξε πως "η κυβέρνηση δε συζητά την ιδιωτικοποίηση ή τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ", την ίδια στιγμή και στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε το άνοιγμα της αγοράς στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας που δρομολογεί τη λειτουργική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως τη "σημαντικότερη εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Με το επιχείρημα ότι πρέπει και εμείς να διαμορφώσουμε τη μακροπρόθεσμη πολιτική μας απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, ο υπουργός, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον νόμο 2244/1994 που επιτρέπει την ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παραδέχτηκε επίσης, ότι δεν έχουν γίνει απαραίτητες επενδύσεις στη ΔΕΗ, με συνέπεια, όπως είπε, να παρουσιαστεί πρόβλημα στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας στη διετία 1997 - 1998.

Τέλος, από τη συνέντευξη αυτή, προκύπτει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορτώσει το κόστος που συνεπάγεται η πολιτική "αναδιάρθρωσης" της ΔΕΗ, για άλλη μια φορά στα νοικοκυριά, αφού ο υπουργός προανήγγειλε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, με στόχο όπως είπε την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ