Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Η πολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει νέες αυξήσεις

Τους καλοκαιρινούς μήνες, με πιθανότερο τον Αύγουστο, προσανατολίζεται τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ανακοινώσει τις νέες τιμές, που θα αυξηθούν γύρω στο 25 - 40%, ενώ αρχικά μιλούσαν για αυξήσεις μέχρι και 100%

Για τους καλοκαιρινούς μήνες του 1995, με πιθανότερο τον Αύγουστο, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να ανακοινώσει τις νέες τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι αυξημένες μέχρι και 40%. Το θέμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων ήρθε στην επικαιρότητα, με δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου. Τα δημοσιεύματα αυτά, που έκαναν λόγο για αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών μέχρι και 100%, προκάλεσαν την οργή του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου,ο οποίος με γραπτή δήλωσή του στις 21/4/95, χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα αυτά σαν "ανεύθυνη μετάδοση ανυπόστατων ειδήσεων που βλάπτουν το οικονομικό κλίμα" και πρόσθεσε πως τέτοιο θέμα (σ. σ. αύξησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων) αυτή την περίοδο δεν υφίσταται".

Το θέμα πάντως του χρόνου ανακοίνωσης των νέων τιμών των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, είχε απασχολήσει στο παρελθόν το υπουργείο Οικονομικών και φυσικά το απασχολεί και σήμερα. Η επιτροπή του που είχε επιφορτιστεί να διαμορφώσει τις νέες τιμές ζώνης, καθώς και την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, έχει ολοκληρώσει το έργο της, και έχει παραδώσει τους σχετικούς καταλόγους στην πολιτική ηγεσία, από τον προηγούμενο ακόμα Φλεβάρη. Το ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα οι νέες τιμές των αντικειμενικών αξιών, οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικονομική και πολιτική συγκυρία, η οποία έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα οι νέες αυξημένες τιμές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αυξήσεις στα ενοίκια των κατοικιών και της επαγγελματικής στέγης, καθώς και στις τιμές των προς πώληση διαμερισμάτων, με συνέπεια να επιβαρυνθεί ο τιμάριθμος. Η μείωση όμως του πληθωρισμού αποτελεί σήμερα έναν από τους βασικούς στόχους και παράλληλα δέσμευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο Κοινοτικό Διευθυντήριο, δέσμευση η οποία προκύπτει από το πρόγραμμα "σύγκλισης". Εκτός όμως από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον πληθωρισμό, η κυβέρνηση προσμετρά και τις αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.Οι χώροι αυτοί θίγονται κατά κύριο λόγο από τη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς οι τελευταίες χρησιμοποιούνται σαν βάση για τον προσδιορισμό της μισθωτικής αξίας και του ενοικίου των επαγγελματικών χώρων, οι τιμές των οποίων καθορίζονται ακόμα διοικητικά. Αρνητικά προσμετρούνται, επίσης, οι συνέπειες στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζει και το 1995 την καθοδική της πορεία.

Αυτό φυσικά στο οποίο προσβλέπει το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, είναι τα αυξημένα έσοδα που πιθανόν να προέλθουν από τη φορολογία των μεταβιβάσεων ακινήτων, αν και γι' αυτό υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, μιας και οι νέες τιμές θα περιορίσουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ενα ακόμα σημείο, το οποίο ακόμα "παίζεται" είναι το ύψος των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών. Αρχικά το υπουργείο Οικονομικών είχε προσανατολιστεί σε πολύ μεγάλες αυξήσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούσαν και το 100%. Η γενικευμένη αμφισβήτηση της οικονομικής πολιτικής που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα, είχε σαν αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν και να μετριαστούν οι πρώτες αυτές απόψεις και σήμερα να μιλάνε για αυξήσεις που θα κυμαίνονται στο 25% και σε ορισμένες περιπτώσεις στο 40%.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ