Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ

Πρόσωπο Μονάρχης Χουσεϊν

Η πεισματική άρνηση του Βασιλιά Χουσεϊν της Ιορδανίας να αποδεχτεί τροποποίηση του εκλογικού νόμου και η συνεπακόλουθη απόφαση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Al-Ikhwan al-Muslimoun) να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προγραμματίζονται για το τελευταίο τρίμηνο του έτους δημιουργεί νέον κυκεώνα προβλημάτων στη χώρα. Το κυριότερο, σημειώνει η υπηρεσία Economist Intelligence Unit,είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες απαξιώνονται οι εκλογές ως πολιτική διαδικασία. Στην καλύτερη των περιπτώσεων για τον Ιορδανό μονάρχη, η προεκλογική εκστρατεία θα είναι απλώς θαμπή και άτονη: Η προσωπική φιλοδοξία θα παραγκωνίσει τα ζητήματα πολιτικής, η φυλετική καταγωγή των υποψηφίων θα καθορίσει την προτίμηση των ψηφοφόρων και η συμμετοχή θα φτάσει το πολύ στο 50%.

Στη χειρότερη περίπτωση, θα ξεσπάσουν ανοιχτές διαδηλώσεις κατά του εκλογικού νόμου, καθώς στη Μουσουλμανική Αδελφότητα κερδίζουν ήδη έδαφος οι σκληροπυρηνικοί. Αν και δεν αναμένεται ξέσπασμα βίας, η εικόνα μιας ανώφελης εκλογικής διαδικασίας, συνδυαζόμενης με την αμφισβήτηση της ειρήνης με το Ισραήλ, θα δημιουργήσει τριγμούς στο καθεστώς.

Για τον Χουσεϊν, είναι σημαντική κάποια - η όποια - συμμετοχή μουσουλμάνων πολιτικών στις εκλογές. Αν ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης (Islamic Action Front, IAF) δε συμμετάσχουν, η φάρσα θα εξοργίσει την αντιπολίτευση. Μια συνεχής σύγκρουση - ο μεγαλύτερος κίνδυνος - θα μπορούσε να υπονομεύσει για τα καλά το καθεστώς του Ιορδανού μονάρχη...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ