Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ασματα ταξιδιάρικα

Μια επιλογή από τις δισκογραφικές εκδόσεις της τελευταίας περιόδου

Ενα αισθαντικό, ονειροπόλο ταξίδι στη μελωδία. Μια συνάντηση με ηχοχρώματα, που ξυπνούν μνήμες, που γαληνεύουν ψυχές. "Στη χώρα των ασμάτων" είχαμε την ευτυχία να ταξιδέψουμε ακολουθώντας το "μίτο" μιας δημιουργικής κατάθεσης. Του πρώτου δίσκου του Γιάννη Ιωάννου και της Καλλιόπης Βέττα,που κυκλοφόρησε χαρίζοντάς μας όμορφα, τρυφερά τραγούδια. "Θεραπευτικά βοτάνια" για όλους όσοι τολμούν να ονειρεύονται, ν' αναζητούν πιο πέρα από το ρηχό και το εφήμερο. Εμπειρος μουσικός, με σημαντική παρουσία στο χώρο της ενορχήστρωσης, ο Γ. Ιωάννου υπογράφει τη μουσική των περισσότερων τραγουδιών, καταφέρνοντας ταυτόχρονα να τα "δέσει" ηχητικά με τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου. Η ζεστή, μελωδική φωνή της Καλλιόπης Βέττα, οδηγεί τον ακροατή πότε στο ηλιόλουστο "Λιβυκό" (η καλύτερη στιγμή του δίσκου), πότε στη θλιμμένη "Κοζάνη", πότε "Στη σκιά του ονείρου", προσφέροντας απλόχερα συναίσθημα κι ευαισθησία. Εκτός από τα τραγούδια του Γ. Ιωάννου στο δίσκο περιλαμβάνονται ακόμη συνθέσεις των: Γιώργου Σταυριανού, Γιάννη Νικολάου, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Παντελή Θαλασσινού, Τάσου Γκρους, Βαγγέλη Βέττα και Θοδωρή Παυλάκου.Τους στίχους υπογράφουν οι: Γ. Ιωάννου, Β. Γιαννόπουλος, Χρ. Παπαδόπουλος, Τ. Σαλονικιού,Γ. Βασιλακοπούλου, Θ. Παυλάκος, Γ. Μπακλαβάς, Ηλ. Κατσούλης, Γ. Σταυριανός, Λ. Παππά.

  • Η φωνή του Κόνδορα. Η παγωμένη σκοτεινιά των βουνών. Το φως και το χρώμα μιας γης αλαργινής μα και οικείας. "Μάνα Γη" είναι ο τίτλος του δίσκου του συγκροτήματος "Απούριμακ",που πρόσφατα κυκλοφόρησε προσφέροντας ένα "ταξίδι" στα αιθέρια πνευστά "μονοπάτια" των Ανδεων. Ο δίσκος περιλαμβάνει ινδιάνικα ποιήματα, σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά από τον Χάρη Κατσιμίχα,ο οποίος και τραγουδά. Τραγουδούν επίσης οι Παντελής Θαλασσινός και Δάφνη Πανουργιά.Ενα παιχνίδι ήχων και συναισθημάτων. Ενας ύμνος στη ζωή, στη δημιουργία, στη χαρά. Ενα τραγούδι αφιερωμένο σε μια γη, που γέννησε θαυμαστό πολιτισμό. "Οι ινδιάνοι όταν θέλουν παίζουν παράξενα παιχνίδια" λέει χαρακτηριστικά ο Χ. Κατσιμίχας. Δεν έχετε παρά ν' ακούσετε το δίσκο για να το διαπιστώσετε.
  • Τραγούδια λυρικά, τρυφερά, σαν τα σκιρτήματα των παιδιών. Κομμάτια, που ξυπνούν αισθήσεις και προσφέρουν νοσταλγικά ταξίδια. Ο λόγος για τους "Δέκα παιδικούς καημούς" του Γιώργου Σταυριανού,το κόμπακτ ντισκ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με ορισμένα από τα πιο όμορφα πρώτα τραγούδια του γνωστού συνθέτη. Βασικός ερμηνευτής είναι ο Αργύρης Κούκας,ενώ ένα τραγούδι ερμηνεύει η Πένυ Ξενάκη.Ευχάριστη έκπληξη είναι και η ερμηνεία δύο τραγουδιών από τον ίδιο τον συνθέτη. Ακούγονται επίσης ορχηστρικά μέρη. Οι "Δέκα Παιδικοί Καημοί" πρωτοκυκλοφόρησαν σε βινίλιο πριν 12 χρόνια, αλλά είχαν αποσυρθεί σε διάστημα λίγων ημερών, μετά από παρέμβαση του συνθέτη.
  • Δεκαπέντε τραγούδια για τον Πειραιά. Δεκαπέντε μουσικές, νοσταλγικές στιγμές, που μιλούν για το λιμάνι και τους ανθρώπους του. Τα "αρώματα" μιας άλλης εποχής, χρυσής, ζωντανεύει η λαϊκή, ανόθευτη φωνή της Πόλυς Πάνου στο δίσκο "Ενα τραγούδι για τον Πειραιά",που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια "ξεναγεί" τον ακροατή, στα σοκάκια και στις γειτονιές της πόλης, μεταφέροντάς τον σε μια οικεία ατμόσφαιρα, ενώ το δικό τους τόνο σε δύο τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα και του Γιοβάν Τσαούς δίνουν οι Διονύσης Σαββόπουλος και Αργύρης Μπακιρτζής.Στο δίσκο ακούγονται τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Πάνου Πετσά, Γιώργου Μητσάκη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Κώστα Σκαρβέλη, Στέλιου Χρυσίνη, Μπαγιαντέρα, Μίκη Θεοδωράκη, Βαγγέλη Κορακάκη και Γιώργου Αρσενίδη.
  • "Βαλκάνια Ονειρα" είναι ο τίτλος της τελευταίας ηχογράφησης του σχήματος "Φανάρι της Ανατολής" (διακλάδωση του "Βόσπορου"). Ενας ακόμη δίσκος - συνάντηση δημιουργών από την Ελλάδα και την Τουρκία. Μια "γέφυρα" πολιτισμού ανάμεσα σε δύο λαούς, που πολλά τους ενώνουν επί αιώνες. Δύο αντιπροσωπευτικές φωνές, αυτές της Βασιλικής Παπαγεωργίου (στα ελληνικά τραγούδια) και της Melda Kurt (στα τουρκικά) οδηγούν το "Φανάρι της Ανατολής" στα βάθη της δημοτικής μουσικής παράδοσης της Μικράς Ασίας. Τραγουδώντας μια κοινή "γλώσσα", αυτή του πόνου, του έρωτα, του θανάτου, του δράματος της ανθρώπινης υπόστασης. Η μουσική, αν και παραδοσιακή ερμηνεύεται από τους εξαίρετους δεξιοτέχνες με τρόπο σύγχρονο και ζωντανό, κάτι που χαρακτηρίζει όλες τις ηχογραφήσεις του "Βοσπόρου".

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ