Κυριακή 24 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Να στηρίξουμε τα Δημοτικά Θέατρα

Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα,που άνθισαν για πολλά χρόνια στην περιφέρεια, φέρνοντας τη θεατρική πνοή που είχε ανάγκη το κοινό της περιφέρειας, τα άνθη αυτά φαίνεται ότι πρέπει, σήμερα, να δώσουν μάχη για να κρατηθούν. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών περιοδειών για τα περισσότερα έχει καθυστερήσει, όπως επίσης καθυστερημένη ήρθε και η επιδότησή τους από το ΥΠΠΟ. Χαρακτηριστικό της φετινής καλοκαιρινής περιόδου είναι κάποιες επαναλήψεις χειμερινών παραστάσεων, κάποιες ολιγοπρόσωπες παραστάσεις και το πιο ανησυχητικό για την τύχη των ΔΗΠΕΘΕ, η αποχή ορισμένων από τα καλοκαιρινά δρώμενα. Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα τα ΔΗΠΕΘΕ εξακολουθούν να μοχθούν και να δίνουν το "παρών" όχι μόνο σε φεστιβάλ και δήμους, αλλά και στη δική τους Συνάντηση, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βέροια, αυτή την εποχή.

Ας δούμε, όμως, μερικά χαρακτηριστικά της φετινής τους δράσης. Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας,μετά την αλλαγή του καλλιτεχνικού διευθυντή (νέος διευθυντής ο Σταμάτης Κραουνάκης), αποφάσισε να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του από το φθινόπωρο. Το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου,κάνοντας μια μικρή "οικονομία" για να "έχει", για τον επόμενο χειμώνα, ανάλογες με τις φετινές χειμερινές παραγωγές, αποφάσισε να περιοριστεί σε κάποιες εκδηλώσεις και μετακλήσεις. Οσο για το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης,που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια έντονα οικονομικά προβλήματα, κατέληξε σε απόλυτη αδράνεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η οργανωτική υποδομή, αλλά όχι και η δημιουργική. Το θέατρο, που εδρεύει στα Χανιά, δεν επιδοτούνταν από τους δήμους της Κρήτης και επιβίωνε μόνο με την επιδότηση του ΥΠΠΟ, που όταν αυτή ήταν 30 εκατομμύρια, από τα οποία τα 22 εκατ. ήταν ανελαστικές δαπάνες, απαιτούνταν ιδιαίτερες θυσίες και προσπάθειες για να υπάρχει καλλιτεχνικά και υπήρχε για αρκετό διάστημα. Οπως φαίνεται, όμως, δεν άντεξαν οι άνθρωποι που το στήριξαν και τώρα αναμένεται να δημιουργηθεί από του χρόνου ΔΗΠΕΘΕ Χανίων και πιθανά, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Αλλά και τα θέατρα που αντέχουν ακόμη, είναι γιατί καλλιτεχνικοί διευθυντές και συντελεστές παλεύουν γι' αυτό. Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τα ΔΗΠΕΘΕ.

Συμπαραγωγή

Τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Καλαμάτας και Βέροιας,πάντως, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με μια συμπαραγωγή, την "Οδύσσεια" του Ομήρου.Η "Οδύσσεια" ανεβαίνει σε μετάφραση Αργύρη Εφταλιώτη και Τάσου Ρούσου,θεατρική προσαρμογή Σπύρου Ευαγγελάτου,σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους,σκηνικά Γιώργου Ζιάκα,κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη.Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Χρήστος Αποσπόρης, Γιώργος Βούτος, Στάθης Βούτος, Γιάννης Ζαβραδινός, Κώστας Μπάσης, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Νίκος Χαραλάμπους κ.ά.

Επαναλήψεις
  • Τον "Φιλάργυρο" του Μολιέρου,επαναλαμβάνει το καλοκαίρι το "Θεσσαλικό Θέατρο".Ο "Φιλάργυρος" ανεβαίνει σε μετάφραση Γιάννη Ιορδανίδη,σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Κώστα Τσιάνου,σκηνικά - κοστούμια Νίκου Κασαπάκη.Παίζουν: Γιώργος Ζωγράφος, Πόπη Πελτεκοπούλου, Σεραφείμ Ντίνας, Ευαγγελία Μουμούρη, Βασίλης Γιαβρής, Θάλεια Προκοπίουκ.ά. Το πρόγραμμα του "Θεσσαλικού" έχει ως εξής: Ηράκλειο (24/8), Βέροια (27/8), Γιαννιτσά (28/8), Συκεές (3/9) και Βύρωνας (21/9).
  • Με το έργο των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου "Δεσποινίς ετών 39",σε επανάληψη, θα περιοδεύσει το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Θανάση Τζάτσου,μουσική επιμέλεια Δημήτρη Σιώρου.Παίζουν: Ναταλία Στεφάνου, Βαγγελιώ Γιαννάκη, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γκίκας, Μιχάλης Μπίζιος, Γιώργος Τζέρπος, Αγλαϊα Καραβέλα, Εκτωρ Καλούδης, Βασίλης Γουργούλης.
Νέες παραγωγές
  • Μια σύνθεση πέντε τραγωδιών, που αναφέρονται στο θηβαϊκό κύκλο, ανεβάζει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών,με το γενικό τίτλο "Λαβδακίδαι".Πρόκειται για τις τραγωδίες: "Οιδίπους Τύραννος", "Οιδίπους επί Κολωνώ", "Αντιγόνη" του Σοφοκλή,"Επτά επί Θήβαις" του Αισχύλου και "Φοίνισσες" του Ευριπίδη,που ανεβαίνουν σε μετάφραση - διασκευή Κώστα Γεωργουσόπουλου,σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη,μουσική Σταύρου Ξαρχάκου,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και χορογραφίες Ντόρας Τσάτσου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Στέφανος Κυριακίδης, Μαρία Σκούντζου, Γιώργος Σίσκος κ.ά. Πρόγραμμα: Ηρώδειο (25/8), Λάρισα (28/8), Βέροια (29/8), Συκεές (31/8).
  • Από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου παρουσιάζεται ο μολιερικός "Δον Ζουάν",έργο που θίγει το θέμα του έρωτα, του θανάτου, της προδοσίας και της υποκρισίας. Η μετάφραση είναι της Παναγιώτας Πανταζή,η σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη,τα σκηνικά της Αγνής Ντούτση,τα κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου και η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Μπέζος, Θέμις Μπαζάκα, Νίκος Γαροφάλου, Γιώργος Ψυχογιός, Μελέτης Γεωργιάδης, Αντώνης Λουδάρος κ.ά.
  • Την κωμωδία του Σαίξπηρ "Οπως αγαπάτε" παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη,σκηνικά - κοστούμια Μιχάλη Σδούγκου,μουσική Κώστα Θωμαϊδη,χορογραφίες Βασίλη Μυριανθόπουλου.Παίζουν: Ισίδωρος Σταμούλης, Γιάννης Παπαθανάσης, Κωνσταντίνος Κακανάς, Τάσος Κορόζης κ.ά. Λυκαβηττός (25/8) Γρεβενά (27/8), Βέροια (28/8), Συκεές (30/8), Ρεματιά (1/9) κ.α.
  • "Μια κυρία από την Ανκόνα" του Ρουτζάντε είναι η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής,μετά την "Κόρη του παντοπώλου",που περιόδευσε σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η "Κυρία από την Ανκόνα" ανεβαίνει σε μετάφραση Ελπίδας Μπραουδάκη,σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου,σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά,μουσική Διονύση Τσακνή και χορογραφίες Βαγγέλη Σειληνού.Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Πάνου Σκουρολιάκου.Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Παύλος Ορκόπουλος, Βάνα Ζάκα, Εφη Θανοπούλου, Γιάννης Κοτσαρίνης κ.ά.
  • Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη "Αλέξης Ζορμπάς" παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας,σε θεατρική διασκευή Βασίλη Ανδρεόπουλου,σκηνοθεσία Πάνου Παπαϊωάννου,σκηνικά - κοστούμια Θεοδόση Δαυλού και χορογραφία Χρήστου Παπίδη.Παίζουν: Κώστας Καρράς, Μαρία Αλιφέρη, Νατάσα Αλεξάνδρου, Χαράλαμπος Αρώνης, Ηλίας Γιαννάκης, Ανδρομάχη Δαυλού, Λιλή Κοκκώδη κ.ά. Λυκαβηττός (28/8), Συκεές (1/9), Μυτιλήνη, Κρήτη, Δίον, Νίκαια κ.α.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου έχει προγραμματίσει τις εξής εκδηλώσεις: Πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη "Ορνιθες" από το "Θέατρο Τέχνης". Δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη: Εκθεση - αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη. Μέσα του Οκτώβρη: "Κις μι Κέιτ", "Βαστιανός και Βαστιανή", "Χέντελ και Γκρέτελ" από τη Λυρική Σκηνή.

Η ετήσια παρουσίαση των παραστάσεων των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων στη Βέροια, θεσμός πλέον, αποσκοπεί στην ανάδειξη του έργου αυτών των σημαντικών μονάδων πολιτισμού που δρουν και παράγουν στην περιφέρεια. Η θεατρική συνάντηση ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και τον "Δον Ζουάν", ακολούθησε το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης με "Ζορμπά" (19/8), Πάτρας με "Δάφνες και πικροδάφνες" (22/8), ενώ σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζει το "Μια κυρία από την Ανκόνα". Και ακολουθούν: Ιωαννίνων με "Δεσποινίς ετών 39" (25/8), Βέροιας - Καλαμάτας με "Οδύσσεια" (26/8), "Θεσσαλικό Θέατρο" με "Φιλάργυρο" (27/8), Αγρινίου με "Οπως αγαπάτε" (28/8) και Σερρών με "Λαβδακίδαι" (29/8).

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ