Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Αγωνιστικά "κλείνει" η σεζόν

Λίγες βδομάδες απομένουν ως και την επίσημη λήξη της τουριστικής περιόδου, ενώ για τους εργαζόμενους του κλάδου έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή τους στην ανεργία

Η αυλαία πέφτει και ήδη τα Σωματεία του κλάδου, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάνουν τον απολογισμό της σεζόν που πέρασε, μετράνε τις νέες "πληγές" που άνοιξε και φέτος η ολοένα εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία και ταυτόχρονα "αποχαιρετάνε" αγωνιστικά τη σεζόν.

Η όξυνση των προβλημάτων ανάγκασε την κλαδική Ομοσπονδία (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ) να πάρει απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ηδη την περασμένη Πέμπτη, 28 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, να παρθεί απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, κατά τόπους Σωματεία έχουν ήδη αποφασίσει κλιμάκωση. Το Σωματείο της Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης που διεξάγεται στην πόλη στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενώ αν δεν υπάρξουν θετικές απαντήσεις στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων, θα προχωρήσει και στην έκθεση PHILOXENIA, το Νοέμβρη. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.

Την "έκρηξη" αυτή προκάλεσε εν πολλοίς και η αρνητική απάντηση που πήρε η Ομοσπονδία από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με το αίτημά της για κατάργηση της προϋπόθεσης απόλυσης ή αποχώρησης από την εργασία για την καταβολή του εφάπαξ στην 20ετία. Το γεγονός αυτό πυροδότησε την αγανάκτηση των εργαζομένων. Κι αυτό όχι άδικα, αφού πολλοί είναι αυτοί που πέφτουν θύματα εκβιασμών από τους εργοδότες, οι οποίοι δέχονται να τους χορηγήσουν βεβαίωση απόλυσης αν με τη σειρά τους οι εργαζόμενοι παραιτηθούν από το δικαίωμα της αποζημίωσης. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τον ν. 2084/92, από 1/1/98 οι εργαζόμενοι δε θα παίρνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20ετίας στο επάγγελμα, αλλά όταν κι αν συνταξιοδοτηθούν σε τιμές της περιόδου που απολύθηκαν, μειωμένο δηλαδή - σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας - κατά 40%!

Ωστόσο, η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αγνοεί την ιδιαίτερα σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στον κλάδο και που συνοψίζεται στην έκφραση "σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν". Εργαζόμενοι απολύονται και είναι δύσκολο έως αδύνατο να ξαναβρούν δουλιά όταν... κάνουν ρυτίδες. Δίπλα σ' αυτούς και οι εποχιακά απασχολούμενοι, που ανέρχονται στο ποσοστό του 85%,για τους οποίους η 20ετία μεταφράζεται σε 50 χρόνια εποχιακής απασχόλησης!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πήρε πίσω την απαράδεκτη «ποινική ρήτρα» η εργοδοσία (2023-06-13 00:00:00.0)
Η πιο δύσκολη σεζόν για τους εργαζόμενους (1997-12-14 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στον τουρισμό (1997-09-26 00:00:00.0)
Στη μάχη για την απεργία (1997-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ