Κυριακή 31 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ρεκόρ... αντεργατικότητας

Το ασφαλιστικό κατέχει την πρώτη ίσως θέση σε ένα μακρύ κατάλογο προβλημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους σε επισιτισμό - τουρισμό. Στη συνέχεια έρχονται να προστεθούν η καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων και της εργατικής νομοθεσίας, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί, η εντατικοποίηση, οι ελαστικές μορφές εργασίας και η σταδιακή εκτόπιση της πλήρους απασχόλησης, η "μαύρη" εργασία κλπ.

Μερικά παραδείγματα από διάφορες περιοχές της χώρας συνθέτουν τη μεσαιωνική εικόνα που κρύβεται πίσω από τις πολυτελείς "μόστρες" των επιχειρήσεων του κλάδου.

Στη Χαλκιδική το ξενοδοχείο "Σάνι Μπιτς" απασχολεί παράνομα 100 αλλοδαπούς,όπως διαπιστώθηκε σε τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στη Θεσσαλονίκη το ξενοδοχείο "Αστόρια" απασχολεί ρωσοπόντιους τους οποίους δεν πληρώνει κανονικά. Στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στο "Μακεδονία Παλλάς" η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι ωρομίσθιοι και εξτρατζήδες.

Ο Ακης Οργαντζής, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Σωματείου της Θεσσαλονίκης, τόνισε σχετικά με το τι επικρατεί στον κλάδο: "Το καθεστώς που συναντάς σε ό,τι αφορά τα εργασιακά είναι παντού, σε όλες τις μονάδες της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, πανομοιότυπο. Εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Απασχόληση ανειδίκευτου - φτηνού προσωπικού, αλλοδαπών ή ντόπιων, με αποτέλεσμα κι αυτοί να βιώνουν τρομερή εκμετάλλευση και οι επαγγελματίες να μην βρίσκουν δουλιά. Οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ παρότι οι χώροι εδώ είναι λίγοι και θα μπορούσαν να ελεγχθούν και να αντιμετωπιστούν από το Σωματείο, κάτι τέτοιο δυστυχώς δε γίνεται. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται αγωνιστικά, το Σωματείο με ευθύνη της πλειοψηφίας του είναι ανύπαρκτο".

Αν η αυθαιρεσία βραβευόταν, βραβείο θα έπαιρναν σίγουρα οι μεγαλοξενοδόχοι του Ιονίου και συγκεκριμένα της Ζακύνθου και της Κέρκυρας.Αμέτρητες οι καταγγελίες των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων των δύο νησιών, στη Ζάκυνθο, στη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή μονάδα στην "Zante Royal Palace",οι σεκιούριτι έφτασαν στο σημείο να διενεργούν και έλεγχο προσωπικά στον κάθε εργαζόμενο!

Επίσης σε ξενοδοχεία, όπως το "Zante Park",το "Paradise",το "Kaptain",το "Diana",το "Palace" κ.ά., έχουν τοποθετηθεί ακόμα και κάμερες παρακολούθησης,ενώ στο έπακρο έχει φτάσει η ψυχολογική βία που ασκείται στους εργαζόμενους.

Τη φετινή σεζόν οι περισσότεροι τουρίστες διοχετεύτηκαν από τις εταιρίες σε μεγάλα ξενοδοχεία, με συνέπεια οι μικρότερες επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους για 3 ή και 4 μέρες τη βδομάδα, με άστατο ωράριο και βέβαια με μείωση αποδοχών! Αύξηση σημείωσε φέτος και το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και τα "πακέτα" προσφορών σε ό,τι αφορά στα ένσημα. Το ξενοδοχείο "Zante Royal Palace" θα κολλήσει φέτος 110 ένσημα στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το πόσες μέρες θα εργαστούν! Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι οι αλλοδαποί ξεπέρασαν φέτος τις 4.000 σε σύνολο 10.000 εργαζομένων στο νησί!

Η Γεωργία Λιόλη, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου, σημείωσε για όλα αυτά: "Στη Ζάκυνθο οι εργοδότες λύνουν και δένουν, εντελώς ανεξέλεγκτοι. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρότατα κρούσματα αυθαιρεσίας και ασυδοσίας και δυστυχώς είμαστε μόνοι μας, μιας και οι μηχανισμοί ελέγχου δεν υπάρχουν πουθενά. Πρέπει οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι μόνο μέσα από το συντονισμένο αγώνα τους θα αλλάξουν την κατάσταση προς όφελός τους. Μόνο με τον αγώνα τους θα υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και θα διεκδικήσουν νέα. Δεν έχουμε να περιμένουν τίποτα από κανέναν, η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση που έχει περάσει απ' αυτό τον τόπο, έχει κάνει την επιλογή της, επιλογή στήριξης του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου. Με την πολιτική της εξασφαλίζει νέα προνόμια και μεγαλύτερα κέρδη για τους επιχειρηματίες και οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση. Αυτή την πολιτική πρέπει και μπορούμε να την αντιπαλέψουμε".

Στην Κέρκυρα φέτος η ανασφάλεια των εργαζομένων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού η σημαντική συρρίκνωση που σημείωσε η σεζόν θα γίνει αιτία πολλοί εργαζόμενοι - υπολογίζεται οι μισοί - να μην καταφέρουν να συμπληρώσουν τα ένσημα που απαιτούνται ώστε τον χειμώνα να έχουν περίθαλψη και να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

Κι εδώ ο εργασιακός μεσαίωνας θριαμβεύει. Οπως στο ξενοδοχείο "Νησάκι Μπιτς",όπου ο κάθε σερβιτόρος εξυπηρετεί 100 πελάτες, η κάθε καμαριέρα καθαρίζει 30 δωμάτια. Στους εργαζόμενους σερβίρονται υπολείμματα φαγητού, ενώ στα δωμάτιά τους έχουν πάντοτε παρέα τούς... ποντικούς! Ακόμα, οι αυξήσεις της κλαδικής σύμβασης δεν έχουν δοθεί, όπως και τα αναδρομικά και οι υπερωρίες, τα ρεπό αναγράφονται στις καταστάσεις ως απουσίες! Μάλιστα, πριν λίγο καιρό ο διευθυντής χειροδίκησε σε εργαζόμενο που διαμαρτυρήθηκε για την τρομερή εντατικοποίηση!

Στο ξενοδοχείο "Κόρφου Διβάνη Παλλάς" έχουμε και ιδιωτικά συμφωνητικά,στα οποία αναφέρεται ότι λόγω της κρίσης ο εργαζόμενος αποδέχεται να απασχολείται έως και 3 μέρες τη βδομάδα και σε καμία περίπτωση πάνω από 12 μέρες το μήνα!

Στα Δωδεκάνησα συναντώνται τα ίδια ακριβώς προβλήματα, η ίδια ακριβώς μεσαιωνική εικόνα. Στην Κω οργιάζει η εντατικοποίηση και τα "εκβιαστικά πακέτα". Στο ξενοδοχείο "Κυπριώτης Βίλατζ" δόθηκαν σε δύο εργαζόμενες 15 "ρεπό" τιμωρίας επειδή σε μια αναχώρηση ξέχασαν να βάλουν σαπούνι στο δωμάτιο. Κι αυτό, όταν έχουν να τακτοποιήσουν πάνω από 21 δωμάτια! Στα ξενοδοχεία "Ραμίρα Μπιτς" και "Νόριντα" οι εργαζόμενοι εργάζονται από τα τέλη του Μάρτη και μόλις πρόσφατα πληρώθηκαν τον Απρίλη. Στο "κλαμπ Μεντιτερανέ" οι τετραωρίτες είναι καθεστώς! Μια εργαζόμενη στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" απολύθηκε επειδή ήταν έγκυος! Στο "Μάτζικ Λάιφ" πριν από ένα μήνα απολύθηκαν 14 εργαζόμενοι, επειδή την προηγούμενη της απόλυσής τους είχαν το "θράσος" να επισκεφτούν την Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν για το μισθό που δικαιούνται!

Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ