Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Συνέχιση της ομηρίας;

Σήμερα συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τα σενάρια που κυκλοφορούν κάθε άλλο παρά για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος προϊδεάζουν

Το μέγα ζήτημα της νομιμοποίησης των αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα μας, με την προώθηση ή μη των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που έχει ετοιμάσει ειδική επιτροπή, θα είναι ένα απ' τα θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα διάφορα σενάρια που "παίζονται", αλλά και η όλη στάση της κυβέρνησης μέχρι τώρα, δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει δρόμους για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εκείνο που φαίνεται να προκρίνει, είναι η προώθηση του ενός Προεδρικού Διατάγματος, που προβλέπει τη χορήγηση κάρτας παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας που τυπικά αφορά το σύνολο των ξένων εργατών, αλλά για την οποία είναι απαραίτητες μια σειρά προϋποθέσεις, όπως η κατάθεση απ' τον αλλοδαπό βιβλιαρίου ασφάλισης σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα!

"Πετυχαίνει" έτσι και να ακυρώσει, στην πράξη, την όποια αποτελεσματικότητα του Προεδρικού Διατάγματος, αφήνοντας απέξω τη συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών, αλλά και να εμφανιστεί ότι δίνει "λύσεις", ιδιαίτερα, ενόψει της ΔΕΘ, αλλά και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εξαιρούνταν της νομιμοποίησης οι αλλοδαποί από όμορες χώρες.

Βέβαια είναι αρκετά πιθανό να μην προχωρήσει και πάλι τίποτα ή να αποφασίσει την επίλυση του ζητήματος μέσα από τη διαμόρφωση σχετικού νόμου, παραπέμποντάς το και πάλι στο αόριστο μέλλον. Ηδη έχουν περάσει πέντε μήνες απ' την ολοκλήρωση των σχεδίων ΠΔ απ' την αρμόδια επιτροπή, ωστόσο τίποτα δεν έχει προχωρήσει ακόμα.

Να σημειώσουμε ότι στα σχέδια ΠΔ προβλέπεται διαδικασία νομιμοποίησης σε δυο φάσεις. Το πρώτο αφορά τις διαδικασίες καταγραφής και έκδοσης κάρτας προσωρινής άδειας παραμονής αλλοδαπών.Το δεύτερο αφορά τη χορήγηση κάρτας παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας.Η διαδικασία αυτή, έδινε στους αλλοδαπούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν την προσωρινή κάρτα και στα πλαίσια της νομιμότητας που θα τους πρόσφερε να μπορούν να αναζητήσουν εργασία διεκδικώντας ασφάλιση, μεροκάματο κλπ.

Η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα έχουν προβάλει ενστάσεις σε ορισμένα ζητήματα που δεν αντιμετωπίζουν τα σχέδια των ΠΔ. Αυτές έχουν να κάνουν με το ότι εξαιρούνται οι αλλοδαποί ναυτικοί. Με το ότι έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να αναστείλει για κάποιους την άδεια παραμονής για λόγους... γενικότερου δημόσιου συμφέροντος! Επίσης το ότι η κυβέρνηση δε χτυπά στη ρίζα τη "μαύρη" εργασία, καθώς ουσιαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις - με βάση τον νόμο 1975/91 - τιμωρείται πιο βάναυσα ο αλλοδαπός - "θύμα" και όχι ο εργοδότης που παρανομεί.

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης σε αυτό το "ακανθώδες" πρόβλημα, η Ζωή Σώκου,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, θα επισημάνει: "Το καθεστώς ομηρίας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και η συνέχιση της "μαύρης" και παράνομης εργασίας, διευκολύνει ορισμένους και πρέπει να συνεχιστεί. Οσο λιγότεροι νομιμοποιηθούν, τόσο καλύτερα για τα πολιτικά "παιχνίδια" που θέλει να παίζει η κυβέρνηση. Ακόμα καλύτερα, "παράδεισος" για τους εργοδότες, αφού θα συνεχίζουν απτόητοι την αισχρή εκμετάλλευση αλλοδαπών και Ελλήνων εργαζομένων, πατώντας στην αγωνία της απέλασης για τους πρώτους, στο τέρας της ανεργίας - που οι ίδιοι δημιούργησαν - για τους Ελληνες".

Συνεχίζοντας θα τονίσει: "Η κυβέρνηση θα φέρει μεγάλη ευθύνη, αν θα επικρατήσουν τελικά τα σενάρια που "κυκλοφορούν", κάνοντας ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Τα συνδικάτα είναι απαραίτητο να πάρουν αυτή την υπόθεση στα χέρια τους. Είναι ένας αγώνας που υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο και τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ