Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Μπετόν στον "Κόκκινο Βράχο"

Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι της Ζακύνθου μπροστά στην επιχειρούμενη καταστροφή του "Κόκκινου Βράχου" στο Κρυονέρι, από το νομάρχη Γιάννη Τουρίκη.Ο βράχος που ενέπνευσε τον Γρηγόρη Ξενόπουλο, βάφοντάς τον κόκκινο με το αίμα της ηρωίδας του Φωτεινής Σαντρή, χαρακτηρισμένος και ως ιστορικός τόπος, απειλείται από τα σχέδια του νομάρχη για οικοδόμηση εκεί μεγαθηρίου, έκτασης 1.000 τ.μ., για εμπορικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου και υπογείου, μέρος του οποίου θα κτιστεί εντός του βράχου.

Παρά την προσωρινή διακοπή των εργασιών, που προκάλεσε η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι μπουλντόζες, επανήλθαν στο καταστροφικό τους έργο στον ιστορικό χώρο, στον οποίο βρίσκονται η παλιά βενετσιάνικη βρύση και υδραποθήκη, ο πεζόδρομος και ο φάρος του Κρυονερίου. Ηδη, οι μπουλντόζες έχουν κόψει μέρος του πρανούς του λόφου, δημιουργώντας δύο επίπεδα εκατοντάδων μέτρων.

Οπως έγινε γνωστό από τοπικές εφημερίδες του νησιού, το οικόπεδο από όπου ξεκίνησαν οι εργασίας και επεκτάθηκαν στο χώρο, ανήκει στο Νομάρχη. Ωστόσο, οι οποιεσδήποτε οικοδομικές εργασίες στο χώρο θεωρούνται παράνομες, καθώς, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, το 1995, ο "Κόκκινος Βράχος" χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος και υπάγεται στην προστασία των νόμων περί αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτών των νόμων, για την οικοδόμηση στον τόπο αυτό απαιτείται ειδική οικοδομική άδεια και έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Ο νομάρχης προχώρησε στις παραπάνω ενέργειες επικαλούμενος οικοδομική άδεια του 1987, που αναθεωρήθηκε φέτος από την Πολεοδομία Ζακύνθου - η οποία, όμως, αποτελεί υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ