Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φτάνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών

Λίστα αιτημάτων θα καταθέσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ ο αραβικός κόσμος ζητά να τηρηθεί η αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Φτάνει σήμερα στη Μέση Ανατολή για την πρώτη τριήμερη περιοδεία της στην περιοχή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, κατά την οποία αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ, τη Συρία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Ετοιμος να υποβάλει λίστα αιτημάτων προς την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε και πάλι ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στους Παλαιστινίους, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του κατά της Παλαιστινιακής Αρχής και τονίζοντας ότι "αν δε λυθεί οριστικά και αποτελεσματικά το θέμα της ισραηλινής ασφάλειας, δεν πρόκειται να γίνει κανένα νέο βήμα στην κατεύθυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Νετανιάχου, εκτός από το θέμα της ασφάλειας, θα καταθέσει στην Μαντλίν Ολμπράιτ μία 4σέλιδη λίστα αιτημάτων που θα πρέπει να "ικανοποιήσουν" οι Παλαιστίνιοι.Ανάμεσα σε αυτά κυριαρχούν η δραστική μείωση του αριθμού των ανδρών της παλαιστινιακής αστυνομίας, η παράδοση στο Ισραήλ του αρχηγού της παλαιστινιακής αστυνομίας Γκαζί Τζαμπαλί και η αποδοχή της ύπαρξης μιας ισραηλινο-αμερικανικής επιτροπής που θα ελέγχει την παλαιστινιακή αστυνομία.

Εντονη υπήρξε η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Χανάν Ασράουι, υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης, τόνισε ότι για να υπάρξουν αποτελέσματα από την επίσκεψη Ολμπράιτ, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αιτίες της κρίσης στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις και όχι στα αποτελέσματα. Επιπλέον, ο Μαρουάν Καναφανί, εκπρόσωπος του Γιάσερ Αραφάτ, σχολιάζοντας τη λίστα των ισραηλινών αιτημάτων, κατηγόρησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι "τορπιλίζει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία".

Στο πλευρό των Παλαιστινίων τάσσεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το σύνολο του αραβικού κόσμου. Με κοινή τους επιστολή προς την Μαντλίν Ολμπράιτ οι Αραβες ηγέτες ζητούν να μην αναλωθούν οι επαφές της μόνο με το θέμα της ισραηλινής ασφάλειας και υπογραμμίζουν ότι για να αναθερμανθεί η "ειρηνευτική διαδικασία", θα πρέπει το Ισραήλ, έστω και υπό αμερικανική πίεση, να εφαρμόσει τις υπάρχουσες "ειρηνευτικές συμφωνίες" και να σεβαστεί την αρχή της ανταλλαγής της γης για την ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ