Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Πρωταγωνιστές οι μεγάλες επιχειρήσεις

Τα στοιχεία του ΣΔΟΕ αποδεικνύουν ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή γίνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια

Στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια, εντοπίζεται ο μεγαλύτερος όγκος της φοροδιαφυγής. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τα συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και ουσιαστικά καταρρίπτει το "μύθο" που ήθελε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν και τις μεγάλες επιχειρήσεις να είναι συνεπείς απέναντι στο "γράμμα του νόμου", επειδή δήθεν διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια. Οι σχετικές διαπιστώσεις, σημειώνουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθιστούν αναγκαίο τον αναπροσανατολισμό των ελέγχων του ΣΔΟΕ σε σχέση με τις κατευθύνσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, κάτι ωστόσο που προϋποθέτει αντίστοιχες κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις. Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι από δω και στο εξής το ΣΔΟΕ πρέπει να "αλλάξει σελίδα" στον τρόπο που θα πραγματοποιεί ελέγχους, δίνοντας λιγότερη σημασία στον αριθμό των ελέγχων και μεγαλύτερη στο να πραγματοποιούν σε βάθος ελέγχους κατά κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε φυσικά πρόσωπα.

Σχετικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ, τα θεωρούμενα ως οργανωμένα λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων τελικά την οργάνωσή τους την αξιοποιούν με κάθε ευκαιρία για να "κουκουλώσουν" τη φοροδιαφυγή. Πάντως, οι έλεγχοι που διεξάγονται από τον περασμένο Απρίλη, που τέθηκε σε λειτουργία το Σώμα μέχρι σήμερα, αποκαλύπτουν ότι το 60% των μεγάλων επιχειρήσεων που ελέγχτηκαν διέπραξαν φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις.Αξίζει εδώ να θυμίσουμε τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που είχαν πραγματοποιηθεί στο διάστημα του περασμένου Ιούλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τον Ιούλη ελέγχτηκαν 307 μεγάλες επιχειρήσεις και στις 184 από αυτές, δηλαδή ποσοστό 59,9%,διαπιστώθηκαν 2.700 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Στην ανακοίνωσή του το ΣΔΟΕ υπογράμμιζε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι εξαιρετικά υψηλό, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για επιχειρήσεις με οργανωμένα λογιστήρια, που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ πρόσθετε ότι οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις ήταν ουσιαστικές και καθιστούν τα βιβλία τους ανακριβή. Λόγος γινόταν για παραβάσεις που αφορούν αγορές και πωλήσεις χωρίς φορολογικά στοιχεία, μη καταβολή ΦΠΑ, λήξη εικονικών στοιχείων, μη σύνταξη απογραφής, λαθρεμπορία κλπ.

Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα συνεργεία του ΣΔΟΕ από τον περασμένο Απρίλη μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκε επίσης ότι μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή συντελείται στο χώρο των υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο 35% των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε όλο το κύκλωμα διακίνησης υγρών καυσίμων, πάνω από 50 εκατ. λίτρα πετρελαίου διακινούνται παράνομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοροέλεγχοι ΥΠΕΕ (2006-03-18 00:00:00.0)
Φορο-παραβατικότητα (2005-11-16 00:00:00.0)
Παρτίδα από λαθραία ποτά (2005-04-16 00:00:00.0)
Οργανωμένη η μεγάλη φοροδιαφυγή (2000-11-07 00:00:00.0)
Μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του Νοέμβρη (1998-12-03 00:00:00.0)
Δεκάδες παραβάσεις στη διακίνηση (1997-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ