Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του Νοέμβρη

Νέοι απολογισμοί του ΣΔΟΕ

Σημαντική υστέρηση παρουσίασαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού τον περασμένο Νοέμβρη, μήνα κατά τον οποίο αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 4% - 5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997, ενώ ο ετήσιος στόχος που έχει τεθεί με τον φετινό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 10,7%. Τα παραπάνω προκύπτουν από σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς,ενώ οριστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων το Νοέμβρη και στο 11άμηνο αναμένεται να δοθούν τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ χτες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 1998 στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, το ΣΔΟΕ το συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποίησε σε ολόκληρη τη χώρα 74.539 ελέγχους σε επιχειρήσεις, το 39,73% των οποίων βρέθηκε να έχει υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις.

Το μεγαλύτερο ποσοστό διαπιστώθηκε στην περιφέρεια της Πελοποννήσου και ήταν 63%,ενώ το μικρότερο ποσοστό στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ήταν 21,6%.

Επίσης, στη διακίνηση των εμπορευμάτων διενεργήθηκαν συνολικά 33.179 έλεγχοι και παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε 2.412 ή ποσοστό 7,27%.Το μεγαλύτερο ποσοστό διαπιστώθηκε στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και ήταν59,8%,ενώ το μικρότερο στην περιφέρεια της Αττικής (0,88%).

Το εκτιμώμενο ύψος των εσόδων από τις παραβάσεις που διαπίστωσε το ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα κατά το πρώτο δεκάμηνο του έτους υπολογίζεται σε 47,5 δισ. δρχ. Το μεγαλύτερο ποσό προέκυψε από ελέγχους που έγιναν στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και ανέρχεται σε 15 δισ. δρχ., ενώ το μικρότερο ποσό στην περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου και ανέρχεται σε 450 εκατ. δρχ.

Επιπλέον από τα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Στον τομέα του ΦΠΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό παραβάσεων διαπιστώθηκε στην περιφέρεια Κρήτης, όπου ελέγχθηκαν 35 επιχειρήσεις στις 28 από τις οποίες διαπιστώθηκε παράβαση, ποσοστό 80%. Το μικρότερο ποσοστό διαπιστώθηκε στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, όπου ελέγχθηκαν 2.602 επιχειρήσεις και παράβαση διαπιστώθηκε στις 118, ποσοστό 4,53%.
  • Στον τομέα των καυσίμων, το μεγαλύτερο ποσοστό παραβάσεων διαπιστώθηκε στην περιφέρεια Κρήτης, όπου ελέγχθηκαν 145 επιχειρήσεις, στις 72 από τις οποίες διαπιστώθηκε παράβαση (ποσοστό 49,6%). Το μικρότερο ποσοστό διαπιστώθηκε στην περιφέρεια της Ηπείρου, όπου ελέγχθηκαν 537 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκε παράβαση σε 33, δηλαδή ποσοστό 6,15%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ