Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξάνονται τα καταστήματα που λειτουργούν με "franchising"

Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ιδίως μετά το 1990, το σύστημα διανομής αγαθών και υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή με τη μέθοδο του "φρανσάιζινγκ" (franchising). Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που έκανε και παρουσίασε χτες σε ξενοδοχείο της Αθήνας η εταιρία ICAP.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το "franchising" τα τελευταία 4 χρόνια έχει επεκταθεί σημαντικά και υπολογίζεται σήμερα ότι αριθμεί σε πάνω από 200 αλυσίδες με 3.000 καταστήματα, ενώ εκτιμάται πως οι προοπτικές ανάπτυξής του στην ελληνική αγορά είναι ευοίωνες.

Το "franchising" είναι νέος επιχειρηματικός θεσμός, όπου ο ιδιοκτήτης (franchisor) ενός κατοχυρωμένου προϊόντος ή επωνυμίας παραχωρεί σε τρίτο επιχειρηματία (franchisee) το δικαίωμα (franchise) να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένους στόχους, σε μια συγκεκριμένη περιοχή, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά σήματα, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τον τρόπο λειτουργίας που έχει αναπτύξει ο franchisor. Σε αντάλλαγμα για το παρεχόμενο δικαίωμα, ο franchisee καταβάλλει στον franchisor ένα τίμημα με τη μορφή "αμοιβής εισόδου" και περιοδικών προμηθειών.

Από τα στοιχεία της έρευνας, που έγινε κατά την περίοδο Μάη - Ιούλη 1998 και παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP, Δ. Μανιατάκης, προκύπτει μεταξύ άλλων ότι τον Ιούλη του 1998 λειτουργούσαν στην Ελλάδα με το σύστημα του "Franchising" συνολικά 1.942 καταστήματα (σημειώνουμε ότι συμμετείχε στην έρευνα το 51% των ερωτηθέντων). Από αυτά:

  • Τα 1.627 ή 83,8% ανήκουν σε franchisees και τα υπόλοιπα 315 ή 16,2% είναι ιδιόκτητα.
  • Στο Νομό Αττικής, λειτουργούσε το 52,2% των καταστημάτων.
  • Το 73,7% είναι εγχώριες επιχειρήσεις και μόνο το 26,3% διεθνείς.

Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 33,7% των franchisor χρεώνει ποσοστό επί των πωλήσεων, το 31,6% αμείβεται με royalties (δικαιώματα για την παραχώρηση του εμπορικού σήματος) και το υπόλοιπο 17,9% αμείβεται με ποσοστό επί των παραγγελιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ