Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Απαρχή νέων αγώνων και κινητοποιήσεων

Απάντηση προς κάθε κατεύθυνση έδωσαν οι ΕΒΕ. Διαδήλωσαν ότι γι' αυτούς αποτελεί μονόδρομο η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που τους προκαλεί η εφαρμοζόμενη πολιτική

Αποφασισμένοι να αντισταθούν με το μόνο μέσο που έχουν, τους αγώνες τους, ενάντια στην πολιτική διωγμού των επιχειρήσεών τους δήλωσαν χτες επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι από όλη τη χώρα που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος. Στη μαχητική και μαζική συγκέντρωση στην οποία παραβρέθηκαν ΕΒΕ από την Αθήνα, τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη τα Γιαννιτσά, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Πάτρα, την Τρίπολη και άλλες πόλεις, όπου το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν τοπικές συγκεντρώσεις, οι ΕΒΕ διαδήλωσαν ότι θα υπερασπίσουν με κάθε ουσία την επιβίωσή τους, αλληλεγγύη με όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα που δέχονται τις συνέπειες της ίδιας πολιτικής.

"Η σημερινή συγκέντρωση", τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Κανελλόπουλος, δεν αποτελεί το πέπλο, αλλά την απαρχή νέων αγώνων". Ο ίδιος κατήγγειλε την κυβέρνηση που με μια σειρά εξοντωτικά μέτρα οδηγεί στον αφανισμό τις 700.000 μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Τόνισε ότι οι φόροι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 250%. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένα μέσο χρηματοδοτικής στήριξης για τους ΕΒΕ, αφού τα τραπεζικά επιτόκια είναι γι' αυτούς εξοντωτικά και κανένα μέτρο χρηματοδότησης δεν αφορά επιχειρήσεις με λιγότερο από 10 εργαζομένους.

Οσο για τα κοινοτικά προγράμματα, αυτά πάνε σε λίγους και εκλεκτούς, θέτοντας όρους στους οποίους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι μικρές επιχειρήσεις της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των προγραμμάτων, που υποτίθεται ότι προορίζονταν για ΜΜΕ Αττικής και Νήσων, το 68% τα καρπώθηκαν οι ΑΕ και ΕΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία ο Γ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι οι ΕΒΕ δεν πρόκειται να δεχτούν να γίνει ούτε ένα βήμα στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης, που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω της ενοποίησης των ταμείων.

Η πολιτική διωγμού των ΜΜΕ, υπογράμμισε ο ίδιος, είναι συνυφασμένη με την αύξηση της ανεργίας, προσθέτοντας με έμφαση ότι οι ΕΒΕ είναι αλληλέγγυοι με τα δίκαια αιτήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, αντιπαρατάσσοντας ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο, που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προσαρμόσει την πολιτική της στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, γιατί μόνο τότε μπορεί να γίνεται λόγος για ανάπτυξη.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε: "δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι τελικής δικαίωσης των αιτημάτων μας". Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στη Βουλή όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση δεν παραβρέθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το ΚΚΕ παραβρέθηκε ο Μ. Αγγουράκης.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε προς τη Βουλή ακούστηκαν συνθήματα όπως "όχι άλλα βάρη στις πλάτες των ΕΒΕ" "ντιρεκτίβες και ΟΝΕ, χτυπούν εργάτες και ΕΒΕ" και "αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή".

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ που παρέλαβε στη Βουλή το ψήφισμα της συγκέντρωσης, εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των ΕΒΕ. Φεύγοντας από τη Βουλή η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, κατήγγειλε ότι η μοναδική υπόσχεση που πήραν από την κυβέρνηση ήταν και πάλι ότι "θα εξεταστούν τα αιτήματά τους" και εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα, με τη μορφή του αποκλεισμού υπουργείων και δημόσιων οργανισμών, υπογραμμίζοντας ότι οι ΕΒΕ δε θα σταματήσουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ