Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανανεώσιμες πηγές... κέρδους

Ούτε τον πιο καλόπιστο ακροατή δεν κατάφεραν να πείσουν οι ομιλητές, που έλαβαν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όσον αφορά την αναγκαιότητα της προώθησής τους, για την προστασία του περιβάλλοντος. Αντίθετα, από το συνέδριο οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες, έγινε φανερό ότι στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, κάποιοι αετονύχηδες είναι έτοιμοι να βγάλουν χοντρά κέρδη, χωρίς, όχι απλώς να ρισκάρουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις χωρίς καν να επενδύσουν, σε βάρος βέβαια της ΔΕΗ και των καταναλωτών. Στις στοχεύσεις αυτές, έχουν ήδη εξασφαλίσει ως σύμμαχο την κυβέρνηση, η οποία προωθώντας τα σχέδια της Κομισιόν, όπως αυτά περιγράφονται στη "Λευκή Βίβλο" για την ενέργεια, έχει ήδη ανοίξει το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Παπαθανασόπουλο, είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο (ν. 2444/94), προωθώντας με τον καλύτερο τρόπο τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο εν λόγω νόμος δε δίνει απλώς το δικαίωμα σε ιδιώτες να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αλλά υποχρεώνει και τη ΔΕΗ να την αγοράζει και μάλιστα σε τιμή που να δημιουργεί "εύλογο κέρδος" για αυτούς. Οι τιμές, όπως ανακοινώθηκαν, αναφέρονται σε 24 δρχ. η κιλοβατώρα για το νησιωτικό σύστημα, 19 δρχ. για το διασυνδεδεμένο δίκτυο, όταν το κόστος κιλοβατώρας για τη ΔΕΗ είναι περίπου 7,5 δρχ. και 11 δρχ. για την υψηλή τάση, τιμή με την οποία ο Σύνδεσμος διαφωνεί και ζητάει στο νέο θεσμικό πλαίσιο να εξαλειφθεί το δικαίωμα της ΔΕΗ, να καθορίζει τιμή για την υψηλή τάση, για να μπορούν οι ίδιοι να διεκδικούν την ανώτερη εφικτή τιμή πώλησης.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί το αναθεωρημένο αυτό πλαίσιο, τα αιτήματα που πρόβαλε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Επενδύσεων Αιολικής Ενέργειας, Γεώργιος Σπύρου, (γιατί έχει ήδη ιδρυθεί και τέτοιος Σύνδεσμος) δίνουν μια σαφή εικόνα για την κατεύθυνσή του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, ζητάνε αύξηση των επιδοτήσεων πέραν του 40% που δίνεται ήδη. Ζητάνε να απαλειφθεί το δικαίωμα στη ΔΕΗ για περικοπές ενέργειας στους ανεξάρτητους παραγωγούς που προβλέπεται στην υπουργική απόφαση 82/95. Κάνοντας σαφές ότι τους ενδιαφέρει η υψηλή τάση, δηλαδή οι πωλήσεις στη βιομηχανία, ζήτησαν τα απαιτούμενα δίκτυα να κατασκευάζονται από τη ΔΕΗ, με κόστος που θα καλύπτεται κατά 40% από τη ΔΕΗ και κατά το υπόλοιπο από επιδοτούμενο πρόγραμμα του τρίτου ΚΠΣ. Οι "ανταγωνιστές" κατά τα άλλα της ΔΕΗ - όπως αποκαλούνται - ζήτησαν ακόμη να μην πουλάνε την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν στην έξοδο του αιολικού πάρκου, αλλά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, γιατί κατά τη μεταφορά ένα μέρος χάνεται και γιατί να το χρεωθούν αυτοί και όχι βέβαια η ΔΕΗ. Επιπλέον, απαίτησαν να μην υπόκεινται σε καθεστώς πολεοδομικών αδειών, ενώ έθεσαν και θέμα δανειοδοτήσεων. Παρά τις προσπάθειες του Γ. Σπύρου να πείσει περί επενδύσεων υψηλού ρίσκου και πιλοτικών, χαρακτηρίζοντας μικρόψυχη κριτική αυτή που αναφέρεται σε επενδύσεις υψηλών και εύκολων κερδών, ο ίδιος επιβεβαίωσε τους τελευταίους, καθώς είπε χαρακτηριστικά "ότι μικρότερα ποσοστά επιδότησης (από το 40%) θα σήμαινε παύση εν τη γενέσει της της προσπάθειας για παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές", κάνοντας καθαρό ότι εάν δε μας πληρώσετε και δεν μας εξασφαλίσετε σίγουρα κέρδη δεν πρόκειται να επενδύσουμε.

Αυτό προέκυψε και από άλλους ομιλητές, οι οποίοι μάλιστα, εκπροσωπώντας ο καθένας κάποιον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών, στην προσπάθεια να προωθήσει τον δικό του τομέα, για να αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι από την "πίτα" υποβάθμισε τις άλλες. Σε αυτή τη λογική έπαιξε και η πρόταση για όχι ενιαία επιδότηση 40% για όλες, αλλά διαφορετική και ιεραρχικά ανάλογα με την απόδοση της κάθε πηγής, ανοίγοντας το δρόμο για επιδοτήσεις 40% και άνω, αφού το να πέσουν δεν είναι της λογικής ούτε της κυβέρνησης ούτε των επενδυτών.

Χρ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ