Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η "φτήνια"... τρώει τον παρά

Εδώ τα φτηνά δάνεια. Τρέξε κόσμε να προλάβεις... Κάπως έτσι κινείται το περιεχόμενο των διαφημίσεων για τα "φτηνά" δάνεια και τα "εορτοδάνεια", με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά από τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης οι τράπεζες. Πρόσφατο παράδειγμα η ιδιωτική τράπεζα Πειραιώς(ελέγχεται από "γαλαζοπράσινους" μεγαλοεπιχειρηματίες), η οποία ψάχνει για νέα θύματα, στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων. Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, με διαφήμισή της που προβάλλεται από την Κυριακή, υπόσχεται να ικανοποιήσει και τα πιο "τρελά" όνειρα των δημοσίων υπαλλήλων με το"προσωπικό δάνειο 2.000" ύψους μέχρι και 1.000.000 δραχμές, το οποίο μπορεί να εξοφληθεί σε 5 χρόνια.

***

Η αλήθεια για το δήθεν φτηνό δάνειο, που υπόσχεται η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς με την παρότρυνση: "Πάρτε το σήμερα (σ.σ. το δάνειο) και ξεπληρώστε το σε 5 χρόνια! - αρχίζοντας με 2.000 δρχ. το μήνα, για κάθε 100.000 δρχ. του δανείου", είναι διαφορετική. Η διοίκηση της τράπεζας προβάλλει τη μηνιάτικη τοκοχρεολυτική δόση των 2.000 δραχμών το μήνα, αποσιωπώντας το γεγονός ότι αυτή η δόση είναι για τον πρώτο χρόνο. Δε λέει δηλαδή ότι στο δεύτερο χρόνο η μηνιάτικη δόση ανεβαίνει στις 2.400 δραχμές, στον τρίτο χρόνο στις 2.800 δραχμές, στον τέταρτο χρόνο στις 3.200 δραχμές στον 5ο χρόνο στις 3.600 δραχμές.

***

Ετσι, με τη μισή αλήθεια που προβάλλει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς,λέει στους δημοσίους υπαλλήλους ότι παίρνοντας δάνειο ύψους 1.000.000 δραχμών θα επιβαρυνθούν τόκους 200.000 δραχμών. Τους κρύβει όμως την πραγματικότητα ότι ο δημόσιος υπάλληλος που θα θελήσει να ικανοποιήσει τα "όνειρά" του με το συγκεκριμένο δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς θα κληθεί να πληρώσει τόκους συνολικού ύψους 680.000 δραχμών!

***

Και τίθεται το ερώτημα: Εκτός από το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν τα μάτια ανοιχτά, μήπως το θέμα θα πρέπει να δει και η αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με την παραπλανητική διαφήμιση;

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ