Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - "ΕΚΤΡΩΜΑ" ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Η επιχειρηματική
ασυδοσία γίνεται νόμος του κράτους

Το μεγάλο κεφάλαιο θα μπορεί να έχει, όπως, όποτε και όπου θέλει, δάση, δασικές εκτάσεις, παραλίες, αιγιαλούς και οτιδήποτε άλλο ζητήσει

Στο "σφυρί" βγάζει ολόκληρη τη χώρα η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο πρόκειται να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μέσα στο Σεπτέμβρη. Δάση, δασικές εκτάσεις, παραλίες, αιγιαλοί και οποιαδήποτε περιοχή της χώρας προσφέρεται - σύμφωνα με την "εκσυγχρονιστική" λογική - για εμπορική εκμετάλλευση και παραχωρείται, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, άνευ όρων, σε βιομήχανους, εφοπλιστές και λοιπούς επιχειρηματίες! Ακόμη και υπουργικές αρμοδιότητες τούς παραχωρούνται, αφού πλέον θα μπορούν να χωροθετούν εγκαταστάσεις οπουδήποτε θέλουν.

Καταργώντας κάθε έννοια χωροταξικού σχεδιασμού, η κυβέρνηση προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τους φορείς βιομηχανικών, βιοτεχνικών και κάθε είδους επιχειρηματικών περιοχών και να ανατρέψει την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και τα δημόσια έργα. Βασικές διατάξεις του Συντάγματος και σειρά νόμων, που έχουν καταρτιστεί, για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, πετάγονται με μια μονοκονδυλιά στο καλάθι των αχρήστων.

Με τις προωθούμενες, νέες ρυθμίσεις, καταργείται, μεταξύ άλλων, και ο ρόλος του Δημοσίου για παρεμβάσεις στις βιομηχανικές περιοχές, που υποτίθεται πως μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητα της ΕΤΒΑ και οι Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) μετατρέπονται σε έναν ακόμα φορέα μεταφοράς πόρων προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Το σχετικό νομοσχέδιο, που έχει υπογραφεί, ήδη, από τους συναρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Ναυτιλίας), έχει τίτλο "Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές".Ο τίτλος είναι ψευδεπίγραφος, αφού, όχι μόνο ιδιωτικοποιεί τις υπάρχουσες υπό δημόσιο έλεγχο "Βιομηχανικές Περιοχές" (ΒΙΠΕ), που μετονομάζονται σε "Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές" (ΒΕΠΕ ΑΕ), αλλά ανοίγει το δρόμο ακόμα και για τη δημιουργία "ιδιωτικών πόλεων", με αυτόνομη διοικητική και οικονομική λειτουργία.


ΣΕΛ.  8   -   9

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ