Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης δίνεται το ελεύθερο στο μεγάλο κεφάλαιο να δημιουργήσει "Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές" με καθεστώς αυτόνομου κρατιδίου! Στα σκουπίδια το Σύνταγμα και σειρά νόμων. Το κρατικό ταμείο πληρώνει τα πάντα

Αλμα προς την ιδιωτικοποίηση των πάντων (δάση, παραλίες, οποιοδήποτε κομμάτι ελληνικής γης) σε βαθμό που να αφήνει ανοιχτό το δρόμο - μέσα στην υπερβολή του - ακόμα και για τη δημιουργία ιδιωτικών πόλεων με απόλυτη διοικητική, οικονομική, χωροταξική αυτονομία, επιχειρεί η κυβέρνηση με ένα ασύλληπτης επινοητικότητας νομοθετικό κατασκεύασμα που έχει ήδη προωθηθεί στη Βουλή.

Βασικές διατάξεις του Συντάγματος και σειρά νόμων που καταρτίστηκαν μετά από μακρόχρονη λαϊκή πίεση για τη διασφάλιση στοιχειωδώς αυτού που αναφέρεται ως δημόσιο συμφέρον, πετάγονται με μια μονοκονδυλιά στο καλάθι των αχρήστων.

Το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και έχει συνυπογραφεί ήδη από τους συναρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ, Ναυτιλίας) έχει τίτλο "Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές".Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάγνωσης ενδέχεται να οδηγεί στη λανθασμένη εικόνα, ότι απλώς ιδιωτικοποιεί τις υπάρχουσες υπό δημόσιο έλεγχο "Βιομηχανικές Περιοχές" (ΒΙΠΕ) που μετονομάζονται σε "Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές" (ΒΕΠΕ ΑΕ).Μια προσεκτικότερη ανάγνωση αποκαλύπτει ότι το σύνολο της χώρας βγαίνει στο σφυρί και μάλιστα με πληρωμένα όλα τα έξοδα από το κρατικό ταμείο!

Προκειμένου μάλιστα επιχειρηματίες, εφοπλιστές και βιομήχανοι να κάνουν ό,τι θέλουν, πέρα και πάνω από κάθε νόμο, η κυβέρνηση τους μεταβιβάζει ακόμα και υπουργικές αρμοδιότητες, αφού εκείνοι θα αποφασίζουν πλέον ακόμα και για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό!

Με αυτό το σκανδαλώδη τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί, επιπλέον, να ανατρέψει άνευ όρων τον οποιονδήποτε χωροταξικό σχεδιασμό, τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και να μετατρέψει σε "μαγική εικόνα" ακόμα κι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα 84/84 που απαγορεύει την ίδρυση νέων βιομηχανιών στο κορεσμένο λεκανοπέδιο της Αττικής, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επενδυτικός χάρτης με το βλέμμα στραμμένο στη «βαλκανική ενδοχώρα» (2018-10-12 00:00:00.0)
Εμπόριο γης με την ταμπέλα της ...ανάπτυξης (2008-03-09 00:00:00.0)
«Χάρτης» για επενδύσεις σε κάθε σπιθαμή (2007-08-12 00:00:00.0)
Κατά παραγγελία από το μεγάλο κεφάλαιο! (2005-02-15 00:00:00.0)
Νόμος είναι η ασυδοσία των βιομηχάνων... (2001-10-14 00:00:00.0)
Η ΠΑΣΟΚική εκδοχή της βιώσιμης ανάπτυξης για την Αθήνα (2001-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ