Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Μείωση των βασικών επιτοκίων βραχυπρόθεσμων δανείων και ελεύθερων διαθεσίμων κατά 0,5% (από 15,25% και 15,50% σε 14,75% και 15% αντίστοιχα) και του βασικού επιτοκίου καταναλωτικών δανείων κατά 1% (από 17% σε 16%), αποφάσισε η διοίκηση της τράπεζας CITIBANK. Τα νέα μειωμένα επιτόκια ισχύουν από χτες Τρίτη.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καθαρά κέρδη πριν από το σχηματισμό προβλέψεων, ύψους 6,2 δισ. δρχ., παρουσίασε η Ιονική Τράπεζα στο πρώτο εξάμηνο του 1997 έναντι 3,1 δισ. δρχ. την αντίστοιχη περίοδο του 1996. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τα καθαρά προ φόρων κέρδη έφτασαν στο πρώτο εξάμηνο φέτος τα 4 δισ. δρχ. έναντι 1,1 δισ. δρχ. το ίδιο διάστημα του 1996, ενώ η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η συνέχιση της θετικής πορείας.

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Πληθωρισμό 5,7% στο τέλος του 1997 και 3,8% μέχρι το τέλος του 1998 προβλέπουν οι επιτελείς της Εθνικής Τράπεζας μέσα από το τρίτο τεύχος του Οικονομικού και Χρηματοοικονομικού Δελτίου που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το Δελτίο, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί το 1997 μεταξύ 3,1% και 3,5%, ενώ ο λόγος έλλειμμα προς ΑΕΠ, βελτιούμενων των ρυθμών αύξησης των εσόδων, προβλέπεται να προσεγγίσει το στόχο του 4,2%. Το 1998, το ΑΕΠ αναμένεται να ακολουθήσει ρυθμούς αύξησης μεταξύ 3,3% και 3,7%, ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος εργασίας παρατηρείται μείωση του ρυθμού ανόδου κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ 1996 και 1997. Θετικές είναι τέλος και οι προοπτικές για το Χρηματιστήριο, στην άνοδο του οποίου εκτιμάται ότι θα συντελέσει καθοριστικά και η ανάθεση στην Αθήνα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Εκκλήσεις προς τους τουρ οπερέιτορ να μην πιέζουν τους Ελληνες ξενοδόχους για χαμηλότερες τιμές, ώστε να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται με τις τιμές των ξενοδοχείων και την ποιότητα των υπηρεσιών, απηύθυναν οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των φορέων του τουρισμού και οι επικεφαλής των ιδιωτικών φορέων του τουρισμού, σε συνάντηση που είχαν από κοινού με το προεδρείο και τα μέλη της IFTO, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Τουρ Οπερέιτορ. Ο γγ του ΕΟΤ Ν. Σκουλάς τόνισε ότι έχει γίνει συνείδηση στον τουριστικό χώρο, πως αν δεν επικρατήσει ο επαγγελματισμός τότε ελλοχεύουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ