Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κειμήλια της Μονής Σινά

Εγκαινιάζουν αίθουσα της νέας πτέρυγας του Μουσείου Μπενάκη

Tο Μουσείο Μπενάκη,με τη νέα του πτέρυγα, αναδείχνεται περισσότερο απ' όσο πριν σε "κόσμημα" του πολιτισμού μας και της Αθήνας. Ο "Ρ" από χρόνια και κατ' επανάληψη επισήμανε ότι το Μουσείο Μπενάκη είναι "υπόδειγμα μουσείο". Αν αυτό το είχε παραδεχτεί το ΥΠΠΟ χρόνια πριν, και ενίσχυε το μουσείο αναλόγως, η νέα πτέρυγά του θα είχε προ πολλού ολοκληρωθεί και δε θα ηχούσε ανησυχαστικά η χτεσινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού "ελπίζω με τη ροή των κονδυλίων να ολοκληρωθεί το έργο".Δήλωση που έγινε στη συνέντευξη Τύπου του Μουσείου Μπενάκη για τη "Δόξα του Βυζαντίου στο Ορος Σινά", την έκθεση για πρώτη φορά στην Ελλάδα 10 κειμηλίων της μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, την οποία εγκαινίασε χτες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος,παρόντος του Αρχιεπισκόπου - εκπροσώπου της Μονής Σινά κ. Δαμιανού.

Για την αξία (αρχαιολογική, αισθητική, θρησκευτική) των 10 εκθεμάτων που χρονολογούνται από τον 4ο-10ο αιώνα (9 εικόνες και 1 εικαστικά κεκοσμημένο χειρόγραφο του Γρηγορίου Ναζιανζηνού με λόγους του), τα οποία πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Ν. Υόρκης, απ' όπου μας ήρθαν, μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του μουσείου Αγγελος Δεληβοριάς (τονίζοντας και την "αυθόρμητη ανταπόκριση της αιγυπτιακής κυβέρνησης για τη διοργάνωση της έκθεσης), ο αρχιεπίσκοπος κ. Δαμιανός, ο υπουργός Πολιτισμού και ο πρόεδρος της "Alpha Τράπεζας Πίστεως" (και εκπρόσωπος των χορηγών). Αξίζει να αναφερθεί η διακριτική επισήμανση του αρχιεπισκόπου, ότι "οι συντηρητές του ΥΠΠΟ μας έχουν ξεχάσει περίπου μια 20ετία" (τριαντάχρονη υπολόγισε ο Ε. Βενιζέλος τη διακοπή της σχέσης του ΥΠΠΟ με τη Μονή Σινά) και το "αίτημα" της Μονής "να αναληφθεί από την Υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ μια πρωτοβουλία για ανασκαφές στον ορεινό όγκο του Σινά, στον οποίο υπήρχαν πάνω από 400 μοναστήρια - ανασκαφές που μπορεί να διαρκέσουν αιώνα ή αιώνες - και άλλες δραστηριότητες - συντήρηση των κειμηλίων, εκθέσεις κλπ. - αλλά μελέτες σε συνεργασία με μας που έχουμε αρχίσει ένα σχετικό πρόγραμμα".

Η έκθεση, που θα παρουσιάζεται στο 2ο όροφο της νέας πτέρυγας του μουσείου μέχρι τις 24 του Οκτώβρη (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10πμ-6μμ και Τετάρτη, Παρασκευή 10πμ-9μμ), πλαισιώνεται με εφτά εκδηλώσεις (ομιλίες ειδικών επιστημόνων, προβολές ταινιών και διαφανειών κλπ. στις 23, 25,29/9 και 2,6,9,13/10), προσυνεννοημένα με τα σχολεία εκπαιδευτικά προγράμματα για 30μελείς ομάδες μαθητών της ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (πληροφορίες στο τηλ. 3626.215, 9πμ-12μ), έκδοση καταλόγου της έκθεσης, καθώς και ειδική έκδοση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ