Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"
Η άλλη ενημέρωση στον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφοριών

Είχαμε υποσχεθεί στους αναγνώστες του Ριζοσπάστη, όταν ο κόμβος της εφημερίδας στο "Internet" έκανε την πρώτη του εμφάνιση, την 1η Αυγούστου, ότι θα επανερχόμασταν στην αναλυτική του παρουσίαση. Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, είναι καιρός να τιμήσουμε την υπόσχεσή μας.

Οι κόμβος Web του "Ριζοσπάστη" στο "Internet" (απαντά στη διεύθυνση http://www.rizospastis.gr) έχει δύο βασικούς στόχους: ο ένας είναι να προβάλλει το περιεχόμενο της εφημερίδας και τις απόψεις του ΚΚΕ στο Παγκόσμιο Δίκτυο, και ο άλλος να αποτελέσει μια έγκυρη πηγή πληροφόρησης για οποιονδήποτε ερευνά τον Τύπο, είτε περιστασιακά, είτε σε βάθος και συστηματικά.

Καθημερινά στην Κεντρική Σελίδα του κόμβου του "Ριζοσπάστη" θα βρείτε το κύριο θέμα της πρώτης σελίδας της εφημερίδας, η κεντρική φωτογραφία της πρώτης σελίδας και η λεζάντα της, καθώς και σύντομες αναφορές στα σημαντικότερα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία που φιλοξενεί στις σελίδες της. Ακόμη, στην "Κεντρική Σελίδα" υπάρχουν μόνιμες παραπομπές (links) στους κόμβους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και σε ειδικά αφιερώματα (δύο τρέχοντα παραδείγματα τέτοιων παραπομπών είναι το 23ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Κούβα).

Ομως το περιεχόμενο που παρέχει ο "Ριζοσπάστης" στους χρήστες του Παγκόσμιου Δικτύου κάθε άλλο παρά εξαντλείται στην Κεντρική Σελίδα του. Στη "Χτεσινή Εκδοση" ο χρήστης του Δικτύου μπορεί να βρει το σύνολο της ύλης του φύλλου της προηγούμενης ημέρας. Οι δυνατότητες που η σχεδίαση των σελίδων δίνει στον αναγνώστη είναι πολλαπλές: μπορεί είτε να επιλέξει το Ξεφύλλισμα και να δει μία προς μία τις σελίδες της εφημερίδας, είτε να πάει απευθείας στη θεματική κατηγορία η οποία τον ενδιαφέρει (Πολιτικά, Διεθνή, Εργατικά, Οικονομικά, Ελεύθερα, Καλλιτεχνικά, Αθλητικά).

Αν ο χρήστης αναζητεί κάποιο παλαιότερο φύλλο της εφημερίδας, μπορεί να επιλέξει το κουμπί "Παλαιότερες Εκδόσεις".Μέσα από μια "μηχανή αναζήτησης" φύλλων, την "Αναζήτηση Εκδοσης",μπορούν να βρεθούν οι εκδόσεις του "Ριζοσπάστη", από το 1995 έως σήμερα, τόσο οι κανονικές, όσο και οι ειδικές και οι έκτακτες.

Αν πάλι ο χρήστης θέλει να πραγματοποιήσει μια πιο περίπλοκη αναζήτηση προκειμένου να βρει ένα συγκεκριμένο άρθρο ή ένα σύνολο άρθρων που αφορά μια θεματική ενότητα (π.χ. Παιδεία...) υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του "Αρχείου Αρθρων".Με βάση την "Αναζήτηση Αρθρων",ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει ένα κείμενο με βάση τον τίτλο του, την ημερομηνία δημοσίευσής του, τον συντάκτη του, την κατηγορία ή το ρεπορτάζ όπου εμπίπτει ή ακόμη να κάνει και αναζήτηση με βάση χαρακτηριστικές λέξεις που περιέχει το κείμενο.

Μελλοντικά ο χρήστης θα μπορεί να αναζητήσει και μεγάλο μέρος του φωτογραφικού υλικού το οποίο δημοσιεύεται στο "Ριζοσπάστη". Για την ώρα έχει δημιουργηθεί η σχετική "μηχανή" αναζήτησης, το "Αρχείο Φωτογραφιών",αλλά δεν έχουν καταχωρηθεί οι φωτογραφίες.

Στο κομμάτι του κόμβου το οποίο τιτλοφορείται "Ιστορική Πορεία",υπάρχει ένα συνοπτικό αφιέρωμα στο πώς ο "Ριζοσπάστης" ανελίχθηκε στα 80 χρόνια της "ζωής" του, από το 1908 (σε εντελώς άλλες εποχές, αλλά αυτό αποτελεί αντικείμενο άλλου άρθρου...) ως σήμερα. Εκτός από το κείμενο του αφιερώματος, αξίζει να δει κανείς τις φωτογραφίες μερικών από τα πρώτα φύλλα της εφημερίδας, που έχουν προστεθεί στον κόμβο...

Ενα ειδικό κομμάτι του κόμβου έχει αφιερωθεί στη στήλη την οποία διαβάζετε, το "Κόκκινο Δίκτυο".Ακολουθώντας τη σχετική παραπομπή ο χρήστης μπορεί να βρει όλα τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στη στήλη, και αφορούν σε θέματα "Internet" και, φυσικά, στον ίδιο τον κόμβο του "Ριζοσπάστη"...

Οπως προαναφέρθηκε, ήδη από την "Κεντρική Σελίδα" του κόμβου του "Ριζοσπάστη", υπάρχουν παραπομπές στους κόμβους του ΚΚΕ (απαντά στη διεύθυνση http://www.kke.gr) αλλά και της ΚΝΕ (βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.forthnet.gr/kne-odigitis).

Δε λείπουν και ορισμένα "τυπικά", αλλά αναγκαία στοιχεία: υπάρχει ασφαλώς η "Ταυτότητα" της εφημερίδας, η δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από τους χρήστες του Δικτύου προς την εφημερίδα, στη διεύθυνση mailbox

  • rizospastis.gr,και εκτενείς Βοηθητικές Οδηγίες για την καλύτερη αξιοποίηση του κόμβου του "Ριζοσπάστη".

Εμφαση έχει δοθεί στις παραπομπές σε Ενδιαφέρουσες Διευθύνσεις άλλων κόμβων του "Internet", χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο "Ριζοσπάστης" καθ' οιονδήποτε τρόπο "εγγυάται" ή προσυπογράφει το περιεχόμενό τους. Η αναφορά σε αυτές τις διευθύνσεις αποτελεί απλώς διευκόλυνση προς τους επισκέπτες του κόμβου για ευκολότερη "πλοήγηση" στο ...χάος που αποτελεί το "Internet"... Οι παραπομπές (links) περιλαμβάνουν π.χ. μηχανές αναζήτησης, βάσεις με πληροφορίες για τον καιρό, πολιτιστικά και άλλα θέματα, διευθύνσεις κομμουνιστικών κομμάτων του εξωτερικού, καθώς και διευθύνσεις κόμβων μερικών από τα πιο γνωστά ΜΜΕ στο διεθνή χώρο.

Ο κόμβος του "Ριζοσπάστη" στο "Internet" έχει λιγότερους από δύο μήνες παρουσίας στο ελληνικό κομμάτι του Δικτύου, αλλά δε θα ήταν υπερβολικό να πει κάποιος ότι είναι ένας από τους πιο "βαρείς" από πλευράς περιεχομένου και ταυτόχρονα ένας από τους πιο "φιλικούς" προς τον χρήστη. Στόχος της ομάδας των ανθρώπων η οποία τον επιμελείται, είναι ο κόμβος να βελτιώνεται διαρκώς, τόσο από πλευράς δομής, όσο και από πλευράς περιεχομένου.

Πέραν της βελτίωσης των τεχνικών του στοιχείων και προδιαγραφών, ο κόμβος του "Ριζοσπάστη" έχει αναλάβει και μιαν άλλη υποχρέωση. Να προβάλλει περιεχόμενο έξω από τη νόρμα της λογικής του "μάρκετινγκ", πέρα από τις χρωματιστές φυσαλίδες του τύπου "απ' έξω εμφάνιση κι από μέσα τίποτα". Και αυτή είναι κατά πολύ βαρύτερη υποχρέωση...

Μπ. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θερμή υποδοχή (2000-03-10 00:00:00.0)
Η φωνή των εργαζόμενων στον κυβερνοχώρο (2000-02-29 00:00:00.0)
Το Ιντερνετ και τα "χρυσά αυγά" του Τύπου (1998-10-25 00:00:00.0)
Το αυγό του φιδιού (και) στο Internet (1998-06-28 00:00:00.0)
Επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης του ελληνικού Internet (1998-02-15 00:00:00.0)
Η "απειλή" των χάκερς (1998-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ