Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Στο στόχαστρο ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις

Στο Χονγκ Κονγκ άρχισε η ετήσια σύνοδος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ).-

Την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος καθόρισε ως πρωταρχικό στόχο για την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Μισέλ Καμντεσί (Michel Camdessus) στην ομιλία του στην ετήσια σύνοδο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που φέτος γίνεται στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Σημίτη στους δύο αυτούς ζωτικούς τομείς για τους εργαζόμενους αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Στις εργασίες της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας συμμετέχουν 181 χώρες και 16.000 αντιπρόσωποι. Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών, εκτός από την ομιλία του διευθυντή του ΔΝΤ, ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Πεγκ,ο οποίος με την παρέμβασή του οροθέτησε τη δυναμική των σχέσεων των αναπτυσσομένων χωρών με τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Δύσης.

Αλλα θέματα που απασχολούν τη σύνοδο είναι η πρόσφατη νομισματική κρίση που συγκλόνισε τους προηγούμενους μήνες πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου το όνομα του μεγαλοκερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος βρέθηκε και πάλι στην επικαιρότητα. Ολες όμως οι συζητήσεις έχουν εντελώς φιλολογικό ενδιαφέρον, καθώς, σύμφωνα με τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων και δη των βραχυπρόθεσμων, που ευθύνονται για την κερδοσκοπία, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος παρουσιάστηκε στην ομιλία του ο διευθυντής του ΔΝΤ για την πορεία της διεθνούς οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Μια αισιοδοξία την οποία στήριζε στην εφαρμογή των σταθεροποιητικών προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζονται σε παγκόσμια κλίμακα με την καθοδήγηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο ίδιος χαρακτήρισε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θετικό, με τον πληθωρισμό να κινείται στο 2,5%, τα ελλείμματα να έχουν μειωθεί και οι προοπτικές για τα επιτόκια και τις επενδύσεις να εξελίσσονται θετικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε το 1996 κατά 4%, φέτος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,25%, ενώ στα ίδια επίπεδα προβλέπεται να αυξηθεί και το 1998.

Παρά τις ευνοϊκές αυτές προοπτικές, κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες εκδηλώνονται μακροοικονομικές ανισορροπίες να παρεμβαίνουν με τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα. Το μέλλον δηλαδή για τους εργαζόμενους, όχι μεμονωμένων χωρών, αλλά του συνόλου του πλανήτη, δε διαγράφεται καθόλου ευνοϊκό. Οι ίδιοι καλούνται να στηρίζουν την όποια ανάπτυξη εκδηλώνεται σε διάφορες περιοχές της Γης, χωρίς όμως να δικαιούνται μερίδια αυτής της ανάπτυξης. Αυτή θα ενισχύει απλώς την κερδοφορία του κεφαλαίου και πρωταρχικό της στοιχείο θα είναι τα σταθεροποιητικά προγράμματα λιτότητας.

Ο Λι Πεγκ

Στην οροθέτηση των σχέσεων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Πεγκ, ενώ παράλληλα έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσει να λειτουργεί με το καθεστώς που ίσχυε και πριν την προσάρτησή του στην Κίνα, ενώ χαρακτήρισε τις σχέσεις Κίνας - Χονγκ Κονγκ, ως "μία χώρα - δύο συστήματα". Οσο για τις σχέσεις αναπτυγμένων - αναπτυσσόμενων χωρών, ο πρωθυπουργός της Κίνας συμπύκνωσε τις σχέσεις τους πάνω σε έξι όρους - προτάσεις, που είναι οι εξής:

  • Να ενδιαφερθούν οι αναπτυγμένες χώρες για τις αναπτυσσόμενες, ώστε οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της φτώχειας, του χρέους και της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
  • Να αρθούν όλες οι διακρίσεις στο εμπόριο και στην οικονομία.
  • Να γίνει σεβαστή η αυτονομία του τρόπου ανάπτυξης, του τρόπου ζωής και του κοινωνικού συστήματος κάθε χώρας και η βοήθεια που προσφέρεται από τις αναπτυγμένες χώρες στις αναπτυσσόμενες να είναι ανεξάρτητη από πολιτικές προϋποθέσεις.
  • Η ανάπτυξη να γίνεται με βάση την εθνική ιδιομορφία της κάθε χώρας.
  • Η συνεργασία ανεπτυγμένων - αναπτυσσόμενων χωρών να γίνεται στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Οι πρώτες έχουν τα κεφάλαια, την επιστήμη και την τεχνολογία και οι δεύτερες φυσικούς πόρους και μεγάλες αγορές.
  • Ναι στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων ανάμεσα στις χώρες, αλλά η κίνηση εμπεριέχει και μεγάλους κινδύνους. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν γίνει στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Η τελευταία αυτή επισήμανση έγινε με αφορμή τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχτηκαν πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ειδικά από τον περιβόητο Τζ. Σόρος.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε επίσης ότι οι μεικτές επενδύσεις αποτελούν σήμερα το 20% του ΑΕΠ της Κίνας και στρέφονται κυρίως στις τεχνολογίες αιχμής. Ο ίδιος υποσχέθηκε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους του 7%. Οσο για το μέλλον της Κίνας, ο Λι Πεγκ ανέφερε ότι στα μέσα του επόμενου αιώνα θα έχει μία ευημερούσα δημοκρατική σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς.

Ο Γ. Παπαντωνίου

Προς άγραν εξεύρεσης "αποκρατικοποιητών" και κεφαλαίων για τα Βαλκάνια έχει επιδοθεί η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του ΔΝΤ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ενώ συμμετέχουν επίσης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος,οι διοικητές των τραπεζών Εθνικής, Εμπορικής, Ιονικής, Αγροτικής, Κτηματικής κλπ., καθώς και πολλοί σύμβουλοι των τελευταίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους της μεγάλης πολυεθνικής χρηματιστηριακής εταιρίας "Liman Brothers", καθώς και με εκπροσώπους των "Solomon Brothers", "Morgan Stanley" και "Hong Kong and Sagai". Αποκλειστικός στόχος των συναντήσεων, η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ΔΕΚΟ, η οποία θα συντελεστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Γ. Παπαντωνίου συναντήθηκε επίσης και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Φ. Νάνο και συζήτησαν το ελληνικό δάνειο προς την Αλβανία, ύψους 20 δισ. δρχ., μέρος του οποίου θα διατεθεί για την αποζημίωση Ελλήνων επιχειρηματιών που επλήγησαν στην Αλβανία από την πρόσφατη κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ