Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη μάχη της απεργίας!

Το "σήμα" για την προετοιμασία της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 23 Οκτώβρη, δόθηκε. Η εκκίνηση έγινε με την έναρξη των περιοδειών συνδικαλιστικών στελεχών σε εργασιακούς χώρους, αλλά μέχρι τον "τερματισμό", επιβάλλεται να διανυθεί μια κοπιαστική και μετ' εμποδίων απόσταση. Με δρομείς τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία και η συνέχεια. Η μαζικότητα στη συμμετοχή στην απεργία, αλλά και η ανάδειξη των στόχων της κινητοποίησης με σαφήνεια και με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις διαθέσεις των εργαζομένων, είναι τα δυο κύρια στοιχεία που θα κρίνουν το βαθμό επιτυχίας αυτής της πανελλαδικής πανεργατικής κινητοποίησης. Και για τα δυο, αναγκαία προϋπόθεση είναι να μετατραπούν, αυτές τις μέρες που απομένουν, όλοι οι χώροι δουλιάς σε χώρους ζύμωσης και προετοιμασίας.

Αυτό το βαρύ φορτίο δεν είναι δυνατόν να αφεθεί στη ΓΣΕΕ. Οχι μόνο γιατί δεν μπορεί να το φέρει μόνη της σε πέρας, αλλά και γιατί - στην πλειοψηφία της - δε θέλει. Εκείνο που θέλει η ηγετική της ομάδα είναι να εξασφαλίσει ένα "αγωνιστικό" άλλοθι στη συνολική πορεία της παραίτησης και του "κοινωνικού διαλόγου" που έχει επιλέξει και ακολουθεί, μετά των αναγκαίων υποχρεωτικών ελιγμών. Αυτή η διαπίστωση, όμως, όχι μόνο δεν πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στη δράση των ταξικών, αγωνιστικών δυνάμεων, αλλά αντίθετα τους επιφορτίζει με ακόμα πιο βαρύ χρέος να εντείνουν στο έπακρο τις προσπάθειες, ώστε να βάλουν τη σφραγίδα τους σ' αυτή την κινητοποίηση.

Η προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας συμπίπτει με την ένταση της ολομέτωπης επίθεσης βιομηχάνων και κυβέρνησης σε βάρος του συνόλου των εργατικών κατακτήσεων. Καθημερινά σκάνε η μία μετά την άλλη οι "βόμβες" στην κοινωνική ασφάλιση, στο οχτάωρο, στην πλήρη απασχόληση, στις συντάξεις. Εντός και εκτός "κοινωνικού διαλόγου", όπου επιμένει να στρογγυλοκάθεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Με επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις. Με... διαρροές και μανιφέστα από την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ κλπ. Εμπρηστικές δηλώσεις, που άλλοτε θα ξεσήκωναν θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, τώρα περνάνε στα "μαλακά", ανοίγοντας το δρόμο σ' ένα οδοστρωτήρα που απειλεί να μην αφήσει όρθιο τίποτα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο. Η απεργία της 23ης Οκτώβρη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αποφασιστική απάντηση των εργαζομένων σ' αυτή την αντιλαϊκή επέλαση. Να γίνει η αφετηρία της διαμόρφωσης ενός αγωνιστικού κλίματος γύρω από θέσεις που θα συγκρούονται με τις μαύρες επιλογές του αντεργατικού μετώπου. Να εξασφαλιστεί ταυτόχρονα η συνέχειά της μέσα από ένα αναπτυσσόμενο κίνημα, που δε θα καταγγέλλει, ούτε θα αμφισβητεί μόνο, αλλά θα μπορεί να ακυρώνει στην πράξη τις επιθέσεις. Θα θέτει στην ημερήσια διάταξη, με πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο, τα αιτήματα που και μέσα από αυτή την απεργία προβάλλονται για: Πραγματικές αυξήσεις σε μεροκάματα, μισθούς, συντάξεις. Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανακούφιση των ανέργων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Φορολογικές ελαφρύνσεις σε εργαζόμενους - συνταξιούχους. Φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων και της μεγάλης περιουσίας. Τριανταπεντάωρο - 7ωρο - πενθήμερο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ