Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προθέσεις...

Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι κάποιοι έχουν φεσώσει το ΙΚΑ με εκατοντάδες δισ. δραχμές (περίπου 1 τρισεκατομμύριο), από απλήρωτες εισφορές(εργαζομένων και εργοδοτών). Μεταξύ αυτών που χρωστούν στο ΙΚΑ, είναι τόσο το ελληνικό δημόσιο και κρατικές επιχειρήσεις όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Και οι δυο πλευρές εισφοροδιαφεύγουν, όχι μόνο συστηματικά, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις συνειδητά. Δεν καθυστερούν μόνο την πληρωμή των εργοδοτικών εισφορών (που τους αναλογεί για την ασφάλιση των εργαζομένων που απασχολούν), αλλά δεν πληρώνουν ούτε το μερίδιο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, το οποίο έχουν ήδη παρακρατήσει από τους μισθούς τους. Σε όλους αυτούς τους εισφοροφυγάδες του ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου, τους... "έτριξε τα δόντια" και μάλιστα δημόσια από το βήμα της Βουλής. Τον ακούσαμε, πρόσφατα, να λέει δημόσια πως η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει εναντίον των εισφοροφυγάδων το ίδιο σκληρά μέτρα, με αυτά που... εφαρμόζονται εναντίον των φοροφυγάδων!

***

Ισως, ο κύριος υπουργός δε γνωρίζει ότι, παρά τις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπονται σε βάρος των φοροφυγάδων, οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις μικροφοροφυγάδων. Αν είχαν εφαρμοστεί οι - πράγματι - αυστηρές διατάξεις των νόμων, η φοροδιαφυγή δεν είχε φτάσει στα αστρονομικά επίπεδα που έχει φτάσει σήμερα (μιλάμε για πάνω από 1,5 τρισεκατομμύριο). Αν, επίσης, είχαν εφαρμοστεί οι αυστηρές κυρώσεις του νόμου, για τους επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές (τις δικές τους και αυτές που παρακρατούν από τους εργαζόμενους), ούτε η εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ θα είχε φτάσει στα αστρονομικά επίπεδα που έχει διαμορφωθεί σήμερα (κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δραχμές).

***

Τα "αν" είναι πολλά. Το σίγουρο είναι ένα. Από προθέσεις και λόγια, έχουμε χορτάσει, κύριε υπουργέ. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση για ρήξεις με τα μεγάλα - κυρίως - τρωκτικά του δημόσιου χρήματος, που βεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν εφάρμοσαν τις αυστηρές νομοθετικές κυρώσεις εναντίων όλων εκείνων που επιδίδονται με μαεστρία στο σπορ της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής και τηςεισφοροδιαφυγής, αλλά τους επιβράβευσαν κι από πάνω. Αδιάψευστος μάρτυρας οι αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις χρεών (προς το δημόσιο και το ΙΚΑ) που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, έγιναν εν γνώσει των κυβερνώντων ότι με τη θεσμοθέτηση παρόμοιων χαριστικών ρυθμίσεων καταστρατηγούν προηγούμενους νόμους.

Γι' αυτό και ο λαός λέει ότι "το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι".

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ