Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Ενα αντιδραστικό σχέδιο νόμου

Με τυμπανοκρουσίες και στομφώδεις διθυράμβους η κυβέρνηση παρουσίασε, επισήμως, την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την αναγκαστική κατάργηση χιλιάδων κοινοτήτων. Ο αρμόδιος υπουργός με πολλά και μεγάλα λόγια επιχείρησε να αποκρύψει το αντιδραστικό και αντιλαϊκό περιεχόμενό του. Ενα περιεχόμενο που αποσκοπεί στην ερήμωση της υπαίθρου και την καταστροφή, πρώτα και κύρια, του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.

Πιστή στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών, η κυβέρνηση καταβάλλει "φιλότιμες" προσπάθειες για τη συρρίκνωση του αριθμού των αγροτών, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στον "πρόσφορο" χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την επιπρόσθετη φορολόγηση των δημοτών από δήμους - επιχειρήσεις και δημάρχους - μάνατζερ και το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας.

Δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος στην περιφέρεια και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της. Αντίθετα προβάλλει το "όραμα" των μεγάλων δήμων που ως διά μαγείας θα λύσουν όλα τα προβλήματα. Και αυτό το υποστηρίζει όταν οι σημερινοί μεγάλοι δήμοι ελάχιστα προσφέρουν στους εργαζομένους, λόγω της ασφυκτικής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και για την ΤΑ.

Διαφημίζει την οικονομική στήριξη των νέων ΟΤΑ, όταν στο διάστημα '90 - '97 οι κυβερνήσεις παρακρατούν 920 δισ. από θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ. Μιλά για οικονομική ενίσχυση και εννοεί την ανακατανομή των σημερινών πενιχρών κονδυλίων που έτσι και αλλιώς δίνονται στην ΤΑ. Ωθεί τους αιρετούς σε επιπλέον φορολόγηση των δημοτών, προκειμένου να βρεθούν χρήματα και να λειτουργήσουν τα δημοτικά καταστήματα.

Επιχειρεί, με μεγάλους δήμους, την απομάκρυνση των αιρετών από τους δημότες, προκειμένου να μην υπόκεινται σε "πιέσεις" για εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Προκειμένου "απρόσκοπτα" να εκτελούν τις εντολές που θα δίνονται άνωθεν και θα αποσκοπούν στην περαιτέρω αφαίμαξη της τσέπης των εργαζομένων.

Διατηρεί το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής στην εκλογή των αιρετών και το ενισχύει ακόμα περισσότερο, μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες, με σκοπό τη διατήρηση και αναπαραγωγή του δικομματισμού. Τη χάλκευση της ψήφου των εργαζομένων, που άλλους θα ψηφίζουν και άλλοι θα τους "εκπροσωπούν".

Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κάθοδο μικρών πολιτικών παρατάξεων και συνδυασμών ανεξαρτήτων στον εκλογικό στίβο. Κάνει τη συμμετοχή τους στις εκλογές επικίνδυνα δύσκολη, απαιτώντας τεράστιο αριθμό υποψηφίων και μεγάλα κονδύλια για την εκτύπωση ψηφοδελτίων.

Για τα παραπάνω, η κυβέρνηση επιβάλλεται να πάρει την απάντηση που της αρμόζει. Το πάνδημο συλλαλητήριο αιρετών και δημοτών, την Πέμπτη, στην Αθήνα, ενάντια στον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" ήταν μόνο η αρχή. Αιρετοί και δημότες δηλώνουν έτοιμοι να βροντοφωνάξουν και πάλι την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας ουσιαστικής πολιτικής για τη στήριξη της υπαίθρου. Να αγωνιστούν και να επιτύχουν την πραγματική αναζωογόνηση της περιφέρειας, με μέτρα που θα έχουν ως βάση τα λαϊκά συμφέροντα και τις λαϊκές ανάγκες.

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκής η υποβάθμιση υπηρεσιών (2013-12-31 00:00:00.0)
Παρέμβαση για το αδιέξοδο στους δήμους (2012-08-25 00:00:00.0)
Κόντρα στη διαχείριση της φτώχειας (2000-05-05 00:00:00.0)
Δεν αντιπροσωπεύουν τους δημότες (1999-01-17 00:00:00.0)
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ (1998-05-30 00:00:00.0)
Στο πλευρό των κοινοτήτων (1997-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ