Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ

Οδεύοντας προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πληθαίνουν τα φαινόμενα πασαρέλας από τους υποψήφιους αιρετούς, τους προερχόμενους από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και ΝΔ. Δηλώσεις επί παντός επιστητού, περιοδείες σε χώρους όπου πρωτύτερα, ίσως δε γνώριζαν ότι υπήρχαν, ομιλίες, υποσχέσεις και "κονταροχτυπήματα". Και όλα αυτά, βέβαια, με τις απαραίτητες δόσεις αστραφτερού χαμόγελου, εγκάρδιων χειραψιών και προσχεδιασμένων κινήσεων των χεριών και του σώματος, κατά πώς προστάζουν οι "Σύμβουλοι Επικοινωνίας".

Φυσικά, αυτή η πασαρέλα, ούτε νέο φρούτο είναι, ούτε σύντομα θα ξεπεραστεί. Είναι αναγκαίο συστατικό της προεκλογικής τους εκστρατείας, βιτρίνα απόκρυψης της πολιτικής και ιδεολογικής τους ομοιότητας και επιτέλους ένα πεδίο κάποιας, έστω και προσωρινής, "αντιπαράθεσης".

****

Ομως πέρα από τη διαφημιστικού τύπου, προσπάθεια λανσαρίσματος των ψηφοδελτίων τους, υπάρχει και μια τετραετία (το λιγότερο), αυτή που πέρασε και η εμπειρία που τη συνοδεύει. Μια εμπειρία που απέδειξε, πόσο κοντά βρίσκονται, αν δε σφιχταγκαλιάζονται ήδη, οι συγκεκριμένοι "Μονομάχοι". Πόσο κοινά (και με τις δύο έννοιες του όρου) είναι τα "οράματά" τους. Πόσο δίπλα στέκονται στο δημότη, ή καλύτερα, σε ποιο δημότη στέκονται δίπλα.

Αυτή η εμπειρία, ειδικά για το Δήμο της Αθήνας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παραμύθια προς τους ψηφοφόρους, λίγους μήνες πριν την κάλπη, και αυτό γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά τις οποίες χρειάστηκε οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΝΔ να πάρουν θέση - για κάποιο ζήτημα που αφορούσε την Αθήνα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα - και η "σύμπτωση απόψεων", η "σύνθεση ιδεών" (βάλτε ό,τι άλλο γλυκανάλατο θέλετε) προκάλεσαν το κοινό αίσθημα.

Μαζί οι προαναφερόμενοι στήριξαν την ανάπλαση της περιοχής του Ψυρρή, μια ανάπλαση που είχε σαν αποτέλεσμα να "φτιάξει" όσους είχαν ακίνητα εκεί και τους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης που αναζητούσαν και νέες πιάτσες για να στήσουν τα νυχτομάγαζά τους, να αποδιώξει τους βιοτέχνες της περιοχής και τους κατοίκους της, λόγω κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων ή λόγω απαγορευτικών μέτρων για τη λειτουργία των μικρομεσαίων που επί δεκαετίες ζούσαν και δημιουργούσαν στα στενά πίσω από την Αθηνάς. Και η ευθύνη για την απομάκρυνση των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων και την παραχώρηση της περιοχής στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μεγαλοεισοδηματίες, βαραίνει και τους τρεις. Η ανάπλαση προχώρησε από τον δήμο (ΝΔ) και το ΥΠΕΧΩΔΕ (αν δεν το ξέρουν, ανήκει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ).

Η Μ. Δαμανάκη στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, που ως "σοσιαλιστικό" και "αριστερό" κόμμα, έκοψε το ψωμί σε μερικές εκατοντάδες μεροκαματιάρηδες. Και τις κραυγές αγωνίας για την επιβίωση αυτών των "κοινωνικών εταίρων", φρόντισε όλη η παρέα να τις κάνει... γαργάρα. Γαργάρα, έκανε η παρέα και τον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρα και του δήμου Αθηναίων από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που έχει αναδείξει σε επιστήμη, πώς να παίρνει λεφτά από τους φορολογούμενους (κατά προτίμηση μισθωτούς και συνταξιούχους) και ενώ οφείλει, βάσει του νόμου, να τα αποδίδει στις διοικήσεις των δήμων για την παραγωγή έργου προς το δημότη, να τα παρακρατά. Ούτε κουβέντα από τους μονομάχους αυτούς για τα προαναφερόμενα. Καμιά ουσιαστική διεκδίκηση των κονδυλίων που τόσο ανάγκη έχει η πρωτεύουσα, από την κεντρική διοίκηση.

****

Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Εχουν βρει οι "αντίπαλοι" την εύκολη λύση, την επιβολή πρόσθετων χαρατσιών στο δημότη, που θα κληθεί σε λίγο να πληρώνει για τα πάντα, μέσω των διαβόητων ανταποδοτικών τελών. Το δημότη που θα πληρώνει, μάλιστα, μια και δυο και τρεις φορές για τα πάντα. Μια στην κυβέρνηση μέσω της φορολογίας εισοδήματος. Αλλη μια στο δήμο μέσω Δημοτικών Τελών. Και τρίτη και φαρμακερή στον ιδιώτη, που θα έρθει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και το ισχύον νομικό καθεστώς (το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, δημοτικές αρχές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ το έκαναν Ευαγγέλιο) και να αποκομίσει τεράστια κέρδη, μέσω νέων τελών που αυτός θα επιβάλλει στους εργαζόμενους. Επιπλέον, όλα τα μέλη αυτής της παρέας, στην ίδια πύλη προσκυνούν και την ίδια Βίβλο διαβάζουν. Αυτήν της ΟΝΕ, των Βρυξελλών και της "Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης". Μιας ολοκλήρωσης που ξεκάθαρα προστάζει σε ό,τι αφορά την ΤΑ, οι Δημοτικές Υπηρεσίες να ιδιωτικοποιούνται, η δημοτική περιουσία να ξεπουλιέται και ο εργαζόμενος να πληρώνει ξανά και ξανά, εφόσον "τα περιθώρια πλέον είναι στενά" και "πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και στο περιβάλλον που υπάρχει γύρω μας" κτλ., κτλ.

Και ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, του προσκυνήματος στις "εταίρες" της Ευρώπης, έδειξαν τέτοιο ζήλο και στη στήριξη του κυβερνητικού προγράμματος για την κατάργηση χιλιάδων δήμων και κοινοτήτων. Γι' αυτό στήριξαν από κοινού ένα εξάμβλωμα, υπαγορευμένο απ' ευθείας από τις Βρυξέλλες, που οδηγεί στο μαρασμό της υπαίθρου και στην καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ετσι ακριβώς, όπως ορίζει η ΟΝΕ και προσπαθεί να επιτύχει με όσα μέσα διαθέτει και όσους ελέγχει.

*****

Τα προαναφερόμενα είναι λίγες μόνο από τις στιγμές "ομοψυχίας" και "ομοθυμίας" που καταγράφηκαν σε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία, η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα", φρόντισε να τους χαλάσει όποτε χρειάστηκε τη "μανέστρα". Επέλεξε και χάραξε το δικό της δρόμο, την πορεία αντίστασης στα προσχεδιασμένα. Αρνησης στη μετατροπή του δήμου σε φορομπηχτικό μηχανισμό και των αιρετών σε πλασιέ ιδιωτικών εταιριών. Πάλεψε με γνώμονα τα συμφέροντα του εργαζόμενου για ένα δήμο που θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και θα φροντίζει για την παροχή έργου και υπηρεσιών προς το δημότη.

Αυτή η πορεία όμως, μένει ακόμα να περπατηθεί, τόσο για την καθημερινή ζωή στην πόλη, όσο και γιατί οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές αποτελούν και πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, που με την αμέριστη στήριξη του ΣΥΝ θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να "νομιμοποιήσει" την αντιλαϊκή πολιτική του και να προωθήσει νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα.

Σ' αυτές τις "προοπτικές", η απάντηση πρέπει να είναι αποφασιστική. Τα λαϊκά στρώματα να πουν το δικό τους "ΟΧΙ" και να δείξουν ότι πίσω από το θεαθήναι, υπάρχει ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση, ένας αγώνας που θα γίνεται όλο και πιο σκληρός, αλλά συνάμα και πιο αποτελεσματικός, με την ισχυροποίηση των "παραφωνούντων" παρατάξεων και την ανάδειξη αγωνιστών αιρετών στα έδρανα των δημοτικών συμβουλίων.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Αυτή η εμπειρία, ειδικά για το Δήμο της Αθήνας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παραμύθια προς τους ψηφοφόρους, λίγους μήνες πριν την κάλπη. Κι αυτό γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά τις οποίες χρειάστηκε οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΝΔ να πάρουν θέση - για κάποιο ζήτημα που αφορούσε την Αθήνα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα - και η "σύμπτωση απόψεων", η "σύνθεση ιδεών" και άλλα τέτοια, προκάλεσαν το κοινό αίσθημα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ