Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΤΟΕ
Σε πορεία αποκλιμάκωσης

Ισες... αποστάσεις ΓΣΕΕ μεταξύ ΜΑΤ και απεργών σε ανακοίνωσή της! Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσουν τελικά τα όργανα της Συνομοσπονδίας

Στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης του αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα,κινείται η χτεσινή απόφαση του ΓΣ της ΟΤΟΕ,η οποία στηρίχτηκε στις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και προβλέπει κάλυψη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Ιονική, μόνο μέχρι τις 6 Ιούνη,παρά τις προτάσεις - και των ίδιων των εργαζομένων της Ιονικής - για κλιμάκωση, διεύρυνση των κινητοποιήσεων και παντραπεζική απεργία τη Δευτέρα.

Η ΔΑΚΕ Τραπεζών ξεπέρασε κάθε όριο υπονόμευσης, στηρίζοντας την - αρχική - πρόταση της ΠΑΣΚΕ για τριήμερη απεργία στην Ιονική, με την προϋπόθεση όμως ότι μετά η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων θα έκανε πίσω από την κινητοποίηση διαρκείας! Η Αυτόνομη Παρέμβαση πρότεινε δυο 48ωρες απεργίες στην Ιονική μέσα στη βδομάδα και παναττική συγκέντρωση στο μηχανογραφικό τη Δευτέρα.

Την πρόταση της Συνέλευσης της Ιονικής, που κατέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Μαρκάκης,υποστήριξαν οι παρατάξεις ΕΣΑΚ εργαζομένων στις Τράπεζες, Ταξική Προοπτική, Αυτόνομες Συσπειρώσεις και Συσπείρωση,της οποίας ο επικεφαλής και γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ Α. Πουλαρίκας είχε διαφοροποιηθεί αρχικά.

Η πρόταση του Συλλόγου της Ιονικής που μειοψήφησε, με 11 ψήφους, έναντι 34 που πήρε τωνΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, προέβλεπε: Καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και του αυταρχισμού της. Αποχώρηση των ΜΑΤ από το μηχανογραφικό κέντρο. Αμεση απομάκρυνση της διοίκησης της Ιονικής και μήνυση στον διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας και στο ΔΣ για την απόφαση πώλησης μετοχών της Ιονικής. Διάλογος, με βάση την απόφαση του ΓΣ της ΟΤΟΕ για δημιουργία ενιαίου δημόσιου ομίλου Εμπορικής - Ιονικής. Κήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών για την Ιονική, παντραπεζική 24ωρη απεργία τη Δευτέρα με συγκέντρωση στο μηχανογραφικό και ενδιάμεσα Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

Η ΕΣΑΚ πρότεινε και κλιμάκωση των παντραπεζικών κινητοποιήσεων μέσα στη βδομάδα, μαζί με ανοιχτή συνεδρίαση του ΓΣ.

Στο ΓΣ εμποδίστηκε εργαζόμενος της Ιονικής να διαβάσει ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης προς το όργανο!

"Σε επικίνδυνο αδιέξοδο", υποστηρίζει ανακοίνωση της ΓΣΕΕ ότι οδηγείται η υπόθεση της Ιονικής και σε ανακοίνωσή της βάζει στο ίδιο τσουβάλι ΜΑΤ και εργαζόμενους (!), σημειώνοντας ότι η "βία των δυνάμεων καταστολής, η ποινικοποίηση των αγώνων" και οι "τυφλές ρήξεις", δε "συνεισφέρουν σε θετική διέξοδο". Επίσης, χρεώνει τη μη "έναρξη ουσιαστικού ειλικρινούς διαλόγου" στο... "γενικότερο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί", αποσιωπώντας ότι η κυβέρνηση επιβάλλει με βία τετελεσμένα! Παράλληλα, ζητά "όλα τα μέρη" να αναλάβουν πρωτοβουλίες... διαλόγου. Ζητά ακόμα, την παρέμβαση του πρωθυπουργού για διάλογο, ο οποίος πρέπει "να δώσει θετικές κατευθύνσεις στους υπουργούς"!

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ συνεδρίασε χτες και συζήτησε την πρόταση τεσσάρων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, στελεχών της ΠΑΣΚΕ, για σύγκληση της ολομέλειας σχετικά με τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης. Την έκτακτη σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ ζήτησε η ΔΑΣ,με θέμα τον κυβερνητικό αυταρχισμό, τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρούμενη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων. Τελικά, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεσμεύτηκε να συνεδριάσουν τα όργανα της Συνομοσπονδίας την Πέμπτη.

Η Α. Π. σε ανακοίνωσή της ζητά επίσης σύγκληση των οργάνων της ΓΣΕΕ, εκφράζει τη διαφωνία της με την "τεχνική και σκόπιμη μετατροπή" της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση σε "εμφύλια" αντιπαράθεση στα συνδικάτα, αλλά δεν παραλείπει να κάνει λόγο και για... "σεχταριστικές πρακτικές της ΕΣΑΚ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ