Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εδώ πρέπει να χτυπήσει η καρδιά της Ελλάδας

"Με νύχια και με δόντια πρέπει να ματαιώσουμε αυτή την πολιτική", τόνισε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα,τόνισε:"Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι υπερβολή, δίχως καμιά διάθεση δημαγωγίας, πως εδώ στον Πειραιά, σ' αυτόν τον αγώνα, πρέπει να χτυπήσει η καρδιά όλης της Ελλάδας. Δεν είναι ένας αγώνας μόνο των εργαζομένων της Ιονικής. Αυτό εμείς το πιστεύουμε βαθύτατα. Είναι ένας αγώνας που περικλείει πάρα πολλά μηνύματα. Από αυτόν τον αγώνα πρέπει να διδαχτούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα όλοι.

Θέλω να κάνω ένα απλό ερώτημα. Εάν δεν είχατε αντιδράσει σ' αυτή την εγκληματική απόφαση, εάν δεν είχατε δείξει αυτό το κουράγιο κι αυτή την παλικαριά, αναρωτιέμαι, αν θα είχατε δεχτεί αυτή τη συμπαράσταση που δέχεστε. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Δεν πρέπει να δίνουμε τη συμπαράστασή μας μόνο στους εργαζόμενους που αγωνίζονται, αλλά σε όλους. Υπάρχουν σήμερα εργαζόμενοι που δέχονται επίθεση, που πολλές φορές σύρονται στη συναίνεση, γιατί δε βρίσκονται κάποιοι μπροστάρηδες να βάλουν την πλάτη τους μπροστά. Τι γίνεται τότε; Τότε θα κλείσουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας και θα πούμε "αφού συμφωνούν οι εργαζόμενοι στα ξεπουλήματα, τότε αυτά τα ξεπουλήματα είναι δίκαια;" Εμείς λέμε: Δεν υπάρχει δίκαιο ξεπούλημα, ακόμα κι όταν συμφωνούν οι εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει νόμιμο ξεπούλημα, ακόμα και όταν τηρούνται οι τυπικές διαδικασίες. Για μας νόμιμο είναι ό,τι συμφέρει το λαό και παράνομο είναι ό,τι συγκρούεται με τα συμφέροντά του. Νόμιμο είναι οι εργαζόμενοι να λένε ένα κατηγορηματικό "όχι". Νόμιμο είναι οι εργαζόμενοι με νύχια και με δόντια να υπερασπίζονται τις δημόσιες κρατικές επιχειρήσεις, έστω κι αν αυτές δε λειτουργούν προς όφελός τους και όπως θα έπρεπε. Νόμιμο είναι να αρνείται και να παρεμποδίζει κανείς το ξεπούλημα στο μεγάλο κεφάλαιο, είτε είναι ελληνικό, είτε είναι ξένο. Το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Δε θα σας συμπεριφερθεί ούτε ο Ελληνας τραπεζίτης σαν εργαζόμενους που προσφέρετε. Θα σας βλέπει πάντα σαν ανθρώπους που πρέπει να σας εκμεταλλευτεί, είτε είναι Ελληνας, είτε είναι ξένος.

Ετσι, λοιπόν, για μας οι κινητοποιήσεις που προσπαθούν να αποτρέψουν το ξεπούλημα είναι νόμιμες. Δεν υπάρχει για μας πια κανένας διάλογος που νομιμοποιεί τα συμφέροντα των εργαζομένων. Υπάρχει, βεβαίως, η διαπραγμάτευση, αλλά αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κάποια προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, όταν γίνεται με όρους ανυποχώρητου αγώνα. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντα οι εργαζόμενοι είναι οι αδικούμενοι και τα θύματα.Οι άλλοι που κάθονται στο τραπέζι έχουν το "πάνω χέρι". Αν θέλει, λοιπόν, ο εργαζόμενος να χρησιμοποιήσει και το όπλο της διαπραγμάτευσης, πρώτα πρέπει να χρησιμοποιήσει το όπλο του ανυποχώρητου αγώνα, όπως κάνετε εσείς. Με αυτή την έννοια είμαστε στο πλευρό σας, όπως είμαστε στο πλευρό όλων των εργαζομένων στις άλλες δημόσιες κρατικές επιχειρήσεις, σ' αυτούς που δουλεύουν στα λιμάνια, γιατί τώρα πωλούνται και λιμάνια. Με νύχια και με δόντια πρέπει να ματαιώσουμε αυτή την πολιτική. Κι αν δεν μπορούμε να τη ματαιώσουμε, τουλάχιστον να την παρεμποδίσουμε.

Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω τα εξής: Η κυβέρνηση προσπαθεί να πει ότι τα πράγματα εξελίσσονται σε μια βεντέτα ΚΚΕ και κυβέρνησης. Οχι, είναι ψέματα. Εμείς κάνουμε την πολιτική μας και θα την κάνουμε σε κάθε περίπτωση. Είναι αγώνας όλων των εργαζομένων εναντίον αυτής της πολιτικής. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή και μακάρι να μας ξεπεράσουν. Δε φοβόμαστε αυτή την άμιλλα.

Για την επέμβαση των ΜΑΤ

Συνεχίζοντας η Αλ. Παπαρήγα και μιλώντας για την επέμβαση των ΜΑΤ, τόνισε: "Θέλω να σταθώ ακόμη σε ένα ζήτημα που το άφησα, όχι σκόπιμα, τελευταίο. Αυτό που ζούμε τώρα εδώ, που η τράπεζα περιφρουρείται από μηχανισμούς καταστολής, από ανθρώπους που τους στέλνουν, τους υποχρεώνουν να εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Εμείς λέμε ένα πράγμα: Οταν σ' έναν αγώνα αντιτάσσονται οι δυνάμεις καταστολής, αυτός ο αγώνας αποδεικνύεται ότι είναι δίκαιος. Κι αυτοί που τους το ζητάνε έχουν το άδικο. Και δεν μπορούν παρά να προσπαθούν να τον καταστείλουν με τη βία. Θέλουμε να σας πούμε, ότι αλίμονό μας, αν φτάσουμε να φοβόμαστε την καταστολή. Πρέπει να την αντιπαλέψουμε. Και πρέπει να καταλάβουν και οι άνθρωποι των Σωμάτων Ασφαλείας ότι αυτοί που τους στέλνουν, αύριο θα χτυπήσουν και τους ίδιους, όταν θα διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Οτι το συμφέρον τους είναι με το συμφέρον των εργαζομένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ