Σάββατο 30 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΚΗ
"Χτυπήστε τους! Αλύπητα!"

Εφτά διμοιρίες των ΜΑΤ περικύκλωσαν στις 6.30 χτες τα χαράματα την ομάδα περιφρούρησης της απεργίας στο Μηχανογραφικό Κέντρο και ξυλοκόπησαν άγρια εργαζόμενους και συνδικαλιστές! Τραυματίστηκε ο γραμματέας της ΕΣΑΚ Πειραιά! Σε κατάσταση πολιορκίας το κέντρο της πόλης. Ο γενικός διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, επικεφαλής της επίθεσης

"Χτυπήστε τους"!Είναι 6.30 το πρωί και η εντολή βομβαρδίζει τα αυτιά των απεργών της ομάδας περιφρούρησης που κάθονταν στο πεζοδρόμιο έξω από το κτίριο της Ιονικής Τράπεζας. Αυτόματα βρίσκονται στήθος με στήθος με τους άντρες των δύο διμοιριών των ΜΑΤ, που από την περασμένη Κυριακή έχουν στρατοπεδεύσει μέσα στο κτίριο. Οι απεργοί απωθούνται βίαια από το πεζοδρόμιο, ενώ ταυτόχρονα ΜΑΤατζήδες από άλλες πέντε διμοιρίες τους περικυκλώνουν. Οι κλούβες έχουν αποκόψει όλους τους δρόμους γύρω από το κτίριο. Τα κλομπ αρχίζουν να χτυπούν ανελέητα. Η οδός Ναυαρίνου μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.

Ο Βαγγέλης Ξένος,γραμματέας της ΕΣΑΚ Πειραιά, που όπως κάθε μέρα, βρισκόταν στο πλευρό των απεργών, τραυματίζεται στο κεφάλι και στα χέρια από κλοτσιές και χτυπήματα των κλομπ! Το ασθενοφόρο που βρισκόταν "συμπτωματικά" δίπλα στην Τράπεζα, τον μεταφέρει στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Οι απεργοί καταφέρνουν να βρουν διέξοδο από ένα μικρό στενό που οδηγεί στην Ακτή Ποσειδώνος.Οι κλομπιές και οι κλοτσιές συνεχίζουν να πέφτουν "βροχή" από τους άντρες των ΜΑΤ, καθώς τους κυνηγούν, ενώ ο επικεφαλής τους συνεχίζει τις εντολές: "Μην τους λυπάστε, βαράτε τους. Πιάστε μου έναν"!

Αυτός που καθοδηγούσε τη χτεσινή αιφνιδιαστική και βάρβαρη επίθεση - την τρίτη σε διάστημα έξι ημερών σε βάρος των εργαζόμενων του Πειραιά - στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Ιονικής Τράπεζας και έδινε τις εντολές, ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά,ταξίαρχος Παύλος Ρούμπης!

Ο ξυλοδαρμός των απεργών σταμάτησε όταν πλέον κατάφεραν να βγουν στην Ακτή Ποσειδώνος. Στις 7 το πρωί και αφού οι δυνάμεις καταστολής έχουν απομονώσει το κτίριο, μπροστά στην είσοδο καταφτάνει αυτοκίνητο της Ασφάλειας τύπου ΒΑΝ, από το οποίο κατεβαίνουν τρεις διευθυντές της Ιονικής, ο κ. Μπρέσκας,ο κ. Ρεντούμης και ο κ. Σωτηρόπουλος,οι οποίοι μπαίνουν στο κτίριο, συνοδευόμενοι από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και από τις έντονες αποδοκιμασίες των απεργών, οι οποίοι τώρα άρχισαν να συγκεντρώνονται και να ανασυντάσσονται στη συμβολή της Ναυαρίνου με την οδό Γούναρη,η οποία περνάει από το πλάι του κτιρίου. Σε αυτό ακριβώς το σημείο δύο κλούβες και τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ παραταγμένες μπροστά από τις κλούβες, τους κόβουν τον δρόμο προς την είσοδο του κτιρίου. Παράλληλα κλούβες (πάνω από 10) και άντρες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει και κάθε άλλο δρόμο που οδηγεί στη Ναυαρίνου όπου βρίσκεται το κτίριο, μετατρέποντας την καρδιά του Πειραιά σε στρατοκρατούμενη περιοχή!

Αργότερα, στο κτίριο μπήκε και τέταρτος διευθυντής, ο κ. Μουρούσης,διευθυντής της Ιονοκάρτας.

"Μας χτύπησαν αλύπητα"

"Η επίθεση ήταν απρόκλητη και αιφνιδιαστική. Είμαστε όπως κάθε μέρα οι απεργοί της ομάδας περιφρούρησης και μάλιστα καθισμένοι και συζητούσαμε. Μας χτυπούσαν αλύπητα επί 20 λεπτά. Υπάρχει τραυματίας. Ντρέπομαι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ψήφισα.Με τις δυνάμεις καταστολής επιδιώκει να κάμψει τον αγώνα μας για να πουλήσει την Τράπεζα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Θα προτείνουμε στην ΟΤΟΕ να αποφασίσει αγώνα διαρκείας", σημείωσε ο Νίκος Παύλου,μέλος της διοίκησης του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Ιονικής, ο οποίος είναι χτυπημένος στην πλάτη.

"Σαν μέλος του ΠΑΣΟΚ, ντρέπομαι για την κατάντια και το κατρακύλισμα της κυβέρνησης.Τώρα είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Στην Τράπεζα θα μπούμε με ψηλά το κεφάλι", ανέφερε και ο Γιάννης Λάτσης,μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, τον οποίο επίσης χτύπησαν τα "εκσυγχρονιστικά κλομπ", όπως τα χαρακτήρισε.

Οργανωμένη συμπαράσταση

Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια, στη Γούναρη αρχίζουν να καταφτάνουν και άλλοι απεργοί της Ιονικής, εργαζόμενοι του Πειραιά, συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Καταφθάνουν ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα συνθήματα "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", "Εξω τα ΜΑΤ από τον Πειραιά" και "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" δονούν συνεχώς τον Πειραιά. Στις 8 το πρωί αποφασίζεται επί τόπου από τους απεργούς και τους συνδικαλιστές των σωματείων και του ΕΚ Πειραιά να γίνει στις 7 το απόγευμα συλλαλητήριο στη Γούναρη. Κάθε ώρα που περνά οι συγκεντρωμένοι πληθαίνουν. Τα συνθήματα ακούγονται ακατάπαυστα.

Στις 11 το πρωί καταφτάνουν συντεταγμένα με πορεία που ξεκίνησε από την Ακτή Μιαούλη, ναυτεργάτες, τους οποίους οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχονται με χειροκροτήματα και όλοι μαζί φωνάζουν: "Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους εφοπλιστές κάνετε τις πλάτες". Με τους ναυτεργάτες έρχεται και ο Βαγγέλης Ξένος, ο οποίος βγήκε από το νοσοκομείο, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. "Οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης - δήλωσε ο Β. Ξένος - βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία στο όνομα των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των Λάτσηδων και των Βαρδινογιάννηδων. Είναι τιμή για τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους του Πειραιά που συμπαραστέκονται καθημερινά σε αυτό τον αγώνα".

- Αίσθηση προκάλεσε και το ψήφισμα συμπαράστασης που έστειλαν οι μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου Πειραιά,το οποίο διάβασε η μαθήτρια Μάρθα Κυριακοπούλου.Οι μαθητές κατάγγειλαν "τις χουντικές μεθόδους της κυβέρνησης" και δήλωσαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα ακολουθούσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ