Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αποφάσισαν ομόφωνα να παλέψουν δυναμικά

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες οι ΕΒΕ ξεσκέπασαν την κυβερνητική πολιτική

Η αγανάκτηση και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους οι κατευθυνόμενες κυβερνητικές πολιτικές, τα τελευταία χρόνια, και η ανάγκη να πάρουν σάρκα και οστά μέσα από τη δυναμική διεκδίκηση διεξόδων με συνεχείς αγώνες, που θα καταγγέλλουν τις πραγματικές αιτίες της σημερινής κατάστασης, τονίστηκαν χτες από δεκάδες ΕΒΕ, εκπροσώπους σωματείων της Αθήνας, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΑ) και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ (ΟΕΒΕΑ).

Στη σύσκεψη, που εντάσσεται στα πλαίσια της απόφασης της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ για κινητοποίηση όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ, και που είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα, με στόχο την πανελλαδική κορύφωση προς το τέλος του Νοέμβρη, εγκρίθηκε ομόφωνα ενεργός συμμετοχή στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ ακούστηκαν διάφορες προτάσεις για τη μορφή που μπορούν να έχουν οι αγώνες των ΕΒΕ. Απ' όλους τους ομιλητές τονίστηκε η ανάγκη για αγώνες με συνέχεια, για καθημερινή επαφή με τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί μόνο έτσι, υπογραμμίστηκε, είναι δυνατό να υπάρχει αποτέλεσμα και να κερδηθούν λύσεις στα αδιέξοδά τους.

Παράλληλα, από πολλούς ομιλητές καυτηριάστηκε η εμμονή της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", τονίζοντας τον αποπροσανατολιστικό του ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά την απόφαση που πήρε η Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ για αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάτω από την ασφυκτική πίεση των προβλημάτων των εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ, ερωτηθείς για την εμμονή της διοίκησης να συμμετέχει στο "διάλογο", ο γενικός γραμματέας της, Γ. Μότσος,απέφυγε εμφανώς να απαντήσει, χωρίς ωστόσο να μπορεί πια και να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτής της συμμετοχής. Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ, Μ. Διαμαντής,όσο και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας στη σύσκεψη, καθώς και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΑ, Γ. Παπαδημητρίου,και φυσικά δεκάδες ομιλητές υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους ότι "οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι δεν μπορούν παρά να πετύχουν τον αγώνα τους". "Δεν έχουμε δικαίωμα και δυνατότητα να αποτύχουμε", είπαν χαρακτηριστικά, "αυτός ο αγώνας είναι αγώνας επιβίωσης". Ο Μ. Διαμαντής στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να ξεσκεπάζονται οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι της δραματικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι και να μη "φοβούνται" να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. "Η ΕΕ, οι υποταγμένες σ' αυτή και στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις πολυεθνικές πολιτική, η πολιτική που αφαιμάσσει τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τα μονοπώλια, ντόπια και ξένα, είναι ο στόχος που πολεμάμε", τόνισε ο Γ. Κατημερτζής,"και για να έχει επιτυχία ο αγώνας μας δεν μπορεί να είναι γενικός και αόριστος, αλλά πρέπει να δίνει συγκεκριμένους στόχους, που παλεύουμε στους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, τους οποίους καλούμαστε να εκπροσωπήσουμε και να κατεβάσουμε στους δρόμους, για να έχει επιτυχία ο αγώνας μας". Τέλος, καταγγέλθηκε και ο ρόλος της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), που με ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς αρνείται να συμμετέχει στους αγώνες για την επιβίωση των ΕΒΕ.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ