Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ
Αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι λόγω ECU

Κατά 2 δραχμές το λίτρο αυξάνει από την 1η Γενάρη του επόμενου χρόνου ο δραχμικός φόρος του πετρελαίου κίνησης, λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας της δραχμής προς το ECU. Η νέα ισοτιμία, που θα ισχύσει από τις αρχές του νέου χρόνου, διαμορφώνεται στις 310,728 δραχμές, ενώ η σημερινή είναι ίση με 303,185 δραχμές ανά ECU και το ποσοστό μεταβολής είναι 2,5%.

Με τη νέα ισοτιμία, ο δραχμικός φόρος για κάθε 1.000 λίτρα κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται στις 78.900 δραχμές έναντι 77.000 σήμερα. Υπάρχει η δυνατότητα, πάντως, η αύξηση που προέρχεται από την αλλαγή των ισοτιμιών να απορροφηθεί, δεδομένου ότι ο φόρος σε ECU είναι υψηλότερος από τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια της εναρμόνισης των Ειδικών Φόρων των κρατών - μελών.

Ετσι, ενώ τα κατώτατα όρια φόρου στο πετρέλαιο κίνησης για κάθε 1.000 λίτρα κατανάλωσης είναι 245 ECU, ο επιβληθείς σήμερα φόρος είναι 253,97 ECU, κάτι που επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να απορροφήσει την αύξηση του φόρου που προέρχεται από την αλλαγή των ισοτιμιών.

Η μεταβολή των ισοτιμιών δεν ασκεί καμία επίδραση στις τιμές των άλλων πετρελαιοειδών, δεδομένου ότι το ύψος των ισχυόντων φόρων είναι σημαντικά υψηλότερο από τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια. Αναφέρουμε ότι για κάθε 1.000 λίτρα κατανάλωσης ο φόρος στις βενζίνες με μόλυβδο είναι σήμερα 418,88 ECU, ενώ τα κατώτατα όρια είναι 337 ECU. Στην αμόλυβδη βενζίνη είναι αντίστοιχα 366,11 και 287 ECU.

Η θέση που προβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα των Ειδικών Φόρων και γενικότερα στους έμμεσους φόρους είναι ότι δε θα αυξηθούν, δεδομένου ότι για το 1998 πρώτος στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η μείωση του πληθωρισμού. Στα πλαίσια αυτά παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ισχυρίζονται ότι στο νέο προϋπολογισμό τα μεγέθη των Ειδικών Φόρων θα παραμείνουν στα επίπεδα του 1997. Αντίθετα αναμένεται να αυξηθούν οι λιανικές τιμές των τσιγάρων κατά 50 δραχμές το πακέτο, μετά από συμφωνία υπουργείου - καπνοβιομηχάνων. Εξελίξεις τις επόμενες μέρες αναμένονται και στο θέμα της φορολογίας των μεταχειρισμένων εισαγόμενων αυτοκινήτων. Η ελληνική πλευρά αναμένει τις απαντήσεις της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προτάσεις που έχει υποβάλει. Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν ίση φορολογική μεταχείριση των μεταχειρισμένων εισαγόμενων αυτοκινήτων με τα μεταχειρισμένα που μεταβιβάζονται στο εσωτερικό της χώρας.

"Τσιμπάει" το ντίζελ

Αμετάβλητες παραμένουν γι' αυτή τη βδομάδα οι τιμές των βενζινών σούπερ και αμόλυβδης, ενώ το ντίζελ κίνησης "τσίμπησε" 2,70 δρχ. το λίτρο και το θέρμανσης 2,90 δρχ. το λίτρο. Στο μεταξύ, από την 1η Νοέμβρη - δηλαδή μία βδομάδα περίπου αργότερα απ' ό,τι τις προηγούμενες χρονιές - μειώνεται, ενόψει της αυξημένης κατανάλωσης της χειμερινής περιόδου, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚ από την 1η Νοέμβρη μέχρι και τις 10 Απρίλη θα είναι 42 δρχ. το λίτρο έναντι 77 δρχ. το λίτρο της προηγούμενης χειμερινής περιόδου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θυμήθηκε πάλι ενόψει της αύξησης της διακίνησης πετρελαίου θέρμανση το λαθρεμπόριο και χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Δρυ με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων το επόμενο διάστημα.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ