Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
"Μαγειρεύουν" τον προϋπολογισμό του '98

Σήμερα η σύσκεψη υπό τον Κ. Σημίτη

Ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο την τελική οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του 1998, πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Δρυς, Ν. Χριστοδουλάκης κλπ., αναμένεται επίσης να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα φορολογικά μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Λόγος γίνεται για τη φημολογούμενη επιβολή φόρου επί των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στο Χρηματιστήριο, μέσω της επιβολής ενιαίου τέλους σε κάθε αγοραπωλησία, την επιβολή πάγιου μηνιαίου τέλους (1.000 έως 2.000 δρχ.) στους κατόχους κινητών τηλεφώνων, την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων από τίτλους του δημοσίου σε 10% ή 11% (από 7,5%), καθώς και την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, δεδομένη θεωρείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς και των τεκμηρίων διαβίωσης (για αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής).

Πάντως χτες από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αυτά, τα δημόσια έσοδα στο εννιάμηνο αυξήθηκαν κατά 12,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ όπως είναι γνωστό ο κυβερνητικός στόχος είναι της τάξης του 14,6%. Με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η υστέρηση των εσόδων αναμένεται να διατηρηθεί σ' αυτά τουλάχιστον τα επίπεδα, αν όχι να διευρυνθεί, η κυβέρνηση μελετά τρόπους λογιστικών χειρισμών, προκειμένου τελικά να δείξει ότι εκπληρώθηκαν οι στόχοι του προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ