Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων από την WESTMINSTER BANK

Σαν... "ενδοοικογενειακό" πρόβλημα το αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών και προσπαθεί αθόρυβα να εξασφαλίσει κάποιο συμβιβασμό με την πολυεθνική

Μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών, εντόπισαν, μετά από ελέγχους, οι φορολογικές αρχές στον πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο NATIONAL WESTMINSTER BANK PLS, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήσεις για την υπεράσπιση της τράπεζας εκδηλώθηκαν από την πλευρά της αγγλικής πρεσβείας στη χώρα μας.

Μέχρι τώρα, πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, κινούμενη από τη λογική των λεπτών ισορροπιών, απέφυγε να δημοσιοποιήσει το όλο θέμα και προτίμησε την τακτική της... "ενδοοικογενειακής" λύσης του θέματος, με συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών. Και ενώ απέναντι στους μεγάλους φοροφυγάδες ακολουθείται διακριτική μεταχείριση, το υπουργείο Οικονομικών δε διστάζει να δημοσιοποιεί ονόματα μικρών κατά βάση επιχειρήσεων, που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, στα πλαίσια των πιέσεων που ασκούνται το τελευταίο διάστημα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Η υπόθεση με την WESTMINSTER BANK φαίνεται ότι έχει μέλλον, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του εδώ υποκαταστήματος της τράπεζας δεν αποδέχεται τις κατηγορίες του υπουργείου Οικονομικών. Στα πλαίσια αυτά η Εφορία Ανωνύμων Επιχειρήσεων Πειραιά (τμήμα διοικητικής επίλυσης της διαφοράς) απέστειλε πρόσκληση προς τη διοίκηση της WESTMINSTER BANK με ημερομηνία 29/9/97 και την καλεί να παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη 9/10/97 προκειμένου να συζητήσουν το αίτημα της τράπεζας για διοικητική επίλυση της διαφοράς. Επισημαίνεται μάλιστα ότι "η μη προσέλευση στην Υπηρεσία τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα έχει σαν συνέπεια τη ματαίωση της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς και τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στο αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο για την επιδίκαση της προσφυγής".

Από το κείμενο της πρόσκλησης προκύπτει εμφανώς ότι η επιδίωξη του υπουργείου, να κλείσει το θέμα με συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών, προσκρούει σε αντιρρήσεις της τράπεζας και γι' αυτό προειδοποιείται η τελευταία με προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Ανεξάρτητα πάντως με την όποια - εσωτερική - λύση δοθεί στο θέμα αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι ο θόρυβος που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για "το κυνήγι των φοροφυγάδων" έχει ευκαιριακό και δραχμοθηρικό χαρακτήρα, με απώτερο στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τον περιορισμό των ελλειμμάτων του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς έκδηλος είναι ο φόβος ότι θα υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις. Στα πλαίσια αυτά απειλούν ότι στις προθέσεις τους είναι να δημοσιοποιήσουν και λίστες με ονόματα μεγάλων φοροφυγάδων... Πρόκειται ασφαλώς για εμπαιγμό της κοινής γνώμης, δεδομένου ότι όλος ο κόσμος ξέρει ότι τα ιδιωτικά κανάλια, οι τεχνικές εταιρίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν να παρουσιάσουν υψηλές επιδόσεις στη φοροδιαφυγή και μόνο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάνει πως δε συμβαίνει τίποτα. Μόνο όταν πιέζεται για νέα έσοδα κραδαίνει την απειλή της δημοσιοποίησης μεγάλων ονομάτων φοροφυγάδων, όχι για να στραφεί εναντίον τους αλλά για να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα τρομοκρατίας στην αγορά, ώστε να τρέξουν οι μικροί για να πληρώσουν.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ