Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας

Για τα ζητήματα που αφορούν την εθνική ανεξαρτησία, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη Συμφωνία της Μαδρίτης, το Αιγαίο και την Κύπρο, η Αλέκα Παπαρήγα τονίζει:

"Από τη νύχτα της κρίσης στα Ιμια η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δείχνουν ανοχή στην Τουρκία. Ενδιαφέρονται να τα έχουν καλά μαζί της, λόγω της θέσης της κοντά στα πετρέλαια της Κασπίας και της Μ. Ανατολής. Υπολογίζουν ακόμα να την αξιοποιήσουν στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία. Η αμερικανική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι ασυμβίβαστη με την αναγνώριση του διεθνούς δικαίου, των συμφωνιών και βεβαίως των συνόρων. Οσο για την ΕΕ δεν έχει διάθεση να αναγνωρίσει το δίκαιο, από τη στιγμή που στη μοιρασιά έχει εκχωρήσει στις ΗΠΑ τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Από τη μια η κυβέρνηση πηγαίνει στην Ουάσιγκτον και τα δίνει όλα στις ΗΠΑ, ενώ μπροστά στους δημοσιογράφους φωνάζει κατά της Τουρκίας! Από τη μια υπογράφουν τη Συμφωνία της Μαδρίτης, που προωθεί τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και από την άλλη καλούν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να εγγυηθούν τα σύνορα της Ελλάδας! Αν αυτό δε λέγεται εμπαιγμός, πώς αλλιώς λέγεται;

Χτυπάμε ξανά την καμπάνα για την προώθηση της νομιμοποιημένης διχοτόμησης της Κύπρου. Αποδείχτηκε ξεκάθαρα ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, που προβλήθηκε ως μαγικό κλειδί για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, έγινε μοχλός παραπέρα πιέσεων για την επίσημη διχοτόμησή της".

Οσον αφορά το Μάαστριχτ και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το μονόδρομο που οδήγησε στη μείωση του πληθωρισμού κλπ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα πει:

"Επιτέλους, πρέπει να μπει τέρμα στο παραμύθι ότι ο χαμηλός πληθωρισμός είναι υποχρεωτικά σε όφελος των εργαζομένων, αφού ο υψηλός είναι σε βάρος τους. Γιατί, αν προηγούμενα η αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου στηριζόταν στην πολιτική αύξησης των μισθών, άρα και των τιμών, σήμερα στηρίζεται στο σχήμα "μείωση μισθών και μικρή αύξηση των τιμών".

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, τώρα πια Αμστερνταμ, έχει ήδη δώσει σαφές δείγμα γραφής. Οσοι υπολόγιζαν στις δυνατότητες φιλολαϊκής αναθεώρησής του, έχουν υποχρέωση να πουν στους εργαζόμενους τι καλό τους έφεραν οι ελιγμοί της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς και νεοαριστεράς, που πρωτοστάτησαν στην κοροϊδία της λεγόμενης αναθεώρησης του Μάαστριχτ. Γελάω ή μάλλον θλίβομαι όταν θυμάμαι ότι στελέχη των άλλων κομμάτων, π. χ. του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, έλεγαν ότι η ΕΕ, που τάχα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα, δε θα ενσωματώσει τη συνθήκη Σένγκεν. Ε! Εγινε και αυτό.

Η Συνθήκη του Αμστερνταμ θα έρθει στη Βουλή για επικύρωση. Εχει σημασία, εκτός από το ΚΚΕ, να καταψηφιστεί και από άλλα κόμματα και βουλευτές κομμάτων. Θα το κάνουν;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για την περιοχή και τους λαούς της (2020-08-27 00:00:00.0)
Σημαδεμένη τράπουλα (2019-12-17 00:00:00.0)
Για τα 26 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο (2000-07-15 00:00:00.0)
Οι αποδείξεις (1998-02-28 00:00:00.0)
Εξουδετέρωση των μηχανισμών ΝΑΤΟποίησης - διχοτόμησης (1997-08-20 00:00:00.0)
Προς μια ντε φάκτο διχοτόμηση; (1996-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ