Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Μαϊμού" και ο προϋπολογισμός του 1998

Τα κρατικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11% ή 1.150 δισ. (πρόσθετοι φόροι 300 δισ. δραχμές, ωρίμανση παλιών 600 δισ. δραχμές και ιδιωτικοποιήσεις 200-250 δισ. δραχμές)

"Μαϊμού" θεωρούν υπηρεσιακοί παράγοντες τον κρατικό προϋπολογισμό του 1998 που ετοιμάζεται πυρετωδώς από τις υπηρεσίες - με βάση τις σχετικές εντολές και προδιαγραφές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - και πρόκειται να κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Νοέμβρη για ψήφιση στη Βουλή. Και θεωρείται προϋπολογισμός - "μαϊμού", γιατί πολλά από τα νούμερα, που θα εγγραφούν στην εισηγητική έκθεση του υπουργού Οικονομικών και τους αναλυτικούς τόμους, είναι εντελώς διαφορετικά από τα νούμερα που θα έπρεπε να εγγραφούν και τα οποία θεωρούνται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην πραγματικότητα."Αν εκτελεστεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 1998, θα είναι θαύμα", έλεγε αρμόδιος παράγοντας. Η εκτίμησή του αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι τα μεγέθη (έσοδα - δαπάνες - ελλείμματα), που θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 1998, είναι εξωπραγματικά και απηχούν μόνο τις επιθυμίες της κυβέρνησης να εξωραϊσει την κατάσταση.

Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 1998 θα είναι περισσότερο κάλπικος και άρα αναξιόπιστος, συγκριτικά με τους κάλπικους και αναξιόπιστους προϋπολογισμούς που έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή μέχρι σήμερα.

Μερικές από τις κυβερνητικές αποφάσεις, που είχαν παρθεί μέχρι χτες το μεσημέρι - δεν αποκλείεται μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή να αλλάξουν - προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Εσοδα

Στον τομέα των εσόδων, η κυβέρνηση προσδοκά με τον προϋπολογισμό του 1998 αύξηση των κρατικών εσόδων γύρω στο 11% ή περίπου 1.150 δισ. δραχμές από τη φυσιολογική αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω ανόδου του ΑΕΠ κατά 3,5% (γύρω στα 600-650 δισ. δραχμές), την επιβολή ειδικών φόρων και την αύξηση των συντελεστών φορολογίας παλιών φόρων (περίπου 300 δισ. δραχμές) και τις ιδιωτικοποιήσεις (γύρω στα 200-250 δισ. δραχμές).

Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα, ύψους 300 δισ. δραχμών (από την επιβολή νέων ειδικών φόρων και την αύξηση των συντελεστών παλιών φόρων), αναμένεται να προκύψουν από:

  • Τον Ειδικό Φόρο στα κινητά τηλέφωνα (περίπου 20-25 δισ. δραχμές).
  • Την επιβολή Ειδικού Φόρου σε ποσοστό 3%. (τρία της χιλίοις) επί της αξίας των μετοχών που πουλιούνται και αγοράζονται στο Χρηματιστήριο, καθώς και από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των ονομαστικών μετοχών ανώνυμων εταιριών που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο από 35% σε 40% (αναμένεται να αποδώσουν 10-15 δισ. δραχμές).
  • Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας των τόκων κρατικών τίτλων από 7,5% σήμερα στο 10% (πρόσθετα έσοδα γύρω στα 20-25 δισ. δραχμές).
  • Την αύξηση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που θα παρακρατείται (η εκκαθάριση θα γίνει το 1999).

Σημαντικά έσοδα, για τα οποία οι υπηρεσίες αποφεύγουν να δώσουν νούμερα, θα προκύψουν το 1998 και από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών (για πολλές από τις οποίες η κατάργηση θα εφαρμοστεί πρώτη φορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν φέτος και θα εκκαθαριστούν το 1999), την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, την αύξηση των τεκμηρίων κλπ.

Σε ό,τι αφορά την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη σε τελική απόφαση για το σενάριο που θα εφαρμοστεί. Πάντως (και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση συζητά για τιμαριθμοποίηση 6%-8%, ενώ τα τελευταία 5 χρόνια η κλίμακα δεν έχει τιμαριθμοποιηθεί) θα πρόκειται για τιμαριθμοποίηση - κοροϊδία.

Δαπάνες - ελλείμματα

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του γενικού κρατικού προϋπολογισμού 1998, η κυβέρνηση σχεδιάζει - στα χαρτιά - μια μικρή αύξηση κατά 300 περίπου δισ. δραχμές (γύρω στο 2,5%), ώστε να εξασφαλίσει μια μείωση των κρατικών ελλειμμάτων κατά 600 περίπου δισ. δραχμές, όπως επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η εκπλήρωση των στόχων για τις δαπάνες και τα ελλείμματα θεωρείται ανέφικτη. Πάντως, μέχρι χτες, δεν είχαν οριστικοποιηθεί τα μεγέθη των πιστώσεων που θα δοθούν από τον προϋπολογισμό στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, οι δαπάνες των οποίων αντιπροσωπεύουν στο 45% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού.

Αρμόδια πηγή σημείωνε πως με τόσο περιορισμένες πιστώσεις στα υπουργεία, δύσκολα θα εκτελεστεί ο προϋπολογισμός του 1996. Και οι δυσκολίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, αν παρθεί υπόψη ότι τα ελλείμματα του φετινού προϋπολογισμού θα είναι τουλάχιστον 500 δισ. δραχμές μεγαλύτερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί λόγω υστέρησης των φορολογικών εσόδων κατά 200 δισ. δραχμές τουλάχιστον και υπέρβασης των δαπανών κατά 300 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ