Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΣΣΕ
Απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για το πλαίσιο διεκδίκησης της ΕΓΣΣΕ 1998

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για τη διεκδίκηση της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έρχεται να συμβάλει στην όσο γίνεται μεγαλύτερη προστασία του εργατικού εισοδήματος, σε μια χρονική στιγμή που και η διαρκής λιτότητα το έχει συρρικνώσει σημαντικά και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας βάλλονται από κυβέρνηση - βιομηχάνους και βασικά εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων χτυπιούνται. Η ΕΣΑΚ πρόκειται να θέσει την πρότασή της στα όργανα της ΓΣΕΕ αμέσως μετά την απεργία, παρεμβαίνοντας και για την αγωνιστική διεκδίκησή της, σε συνδυασμό με την ανάγκη απόκρουσης από τους εργαζόμενους της συνολικότερης επίθεσης που δέχονται τα δικαιώματά τους.

Οπως υπογραμμίζεται στην πρόταση της ΕΣΑΚ, η ΕΓΣΣΕ πρέπει να είναι μονοετής και τα "ελάχιστα που πρέπει να διεκδικήσει η ΓΣΕΕ από 1.1.98 είναι 8.000 δρχ. μεροκάματο μεικτό (6.440 καθαρό) και 200.000 δρχ. μισθό (161.000 καθαρό). Για τις συντάξεις επιμένουμε στην επανασύνδεση με την ΕΓΣΣΕ και το 20πλάσιο".

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για το οικονομικό μέρος της σύμβασης διαμορφώθηκε με τον υπολογισμό της ΑΤΑ, την εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 1998, τον υπολογισμό της αύξησης του ΑΕΠ και τον υπολογισμό των απωλειών της διετίας. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνει, "κεντρική λογική μας δεν αποτελούν τα νούμερα και οι οικονομικοί δείχτες που δημοσιεύουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΣΕΒ. Παίρνουμε υπόψη μας τα νούμερα αυτά, αλλά δε μας διαφεύγει ότι είναι πλαστά και κατασκευασμένα. Αρα, επιμένουμε σε ουσιαστικότερες πλευρές όπως:

Η αύξηση της απλήρωτης δουλιάς, της υπεραξίας που καρπώνονται οι εργοδότες.

Η αύξηση των υπερκερδών (π.χ. μέσα στο 1996 από τους ισολογισμούς προκύπτει ότι τα καθαρά κέρδη του κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 32%).

Η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις (τιμολόγια ΔΕΚΟ) απορροφούν την όποια αύξηση.Η φορομπηχτική πολιτική των ΟΤΑ επίσης το ίδιο.

Η μετακύληση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ίδιους τους εργαζόμενους (υγεία - παιδεία - περιβάλλον).

Η "μείωση προσωπικού" που οδηγεί στην εντατικοποίηση και κύρια την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης.

Οι "ελαστικοποιήσεις" στην απασχόληση που πολλαπλασιάζουν την απλήρωτη δουλιά".

Για το θεσμικό μέρος της ΕΓΣΣΕ, η ΕΣΑΚ προτείνει:

- Καθιέρωση του 35ωρου με νομοθετική και γενικευμένη εφαρμογή, με 7ωρη - 5νθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, "χωρίς αυταπάτες ότι το 35ωρο είναι πανάκεια για την ανεργία που είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Το 35ωρο που "συζητούν" κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΕΕ με ταυτόχρονη ελαστικοποίηση και μείωση αποδοχών, σημαίνει κατάργηση του 8ωρου, της πλήρους απασχόλησης, αύξηση της ανεργίας και της εκμετάλλευσης".

- Επέκταση του 2112 στους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση υπερεργασίας, δραστική μείωση υπερωριών. Κανονική άδεια 5 βδομάδων. Απαγόρευση απόλυσης κατά την τελευταία 5ετία πριν τη συνταξιοδότηση. Επίδομα άδειας ίσο με τις μέρες άδειας. Εξίσωση ποσοστού τριετιών εργατών - υπαλλήλων. Κατάργηση νόμων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση.

- Επίδομα ανεργίας ίσο με 80% του ΗΑΕ μέχρι να βρει εργασία ο άνεργος και θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας. Επιδότηση όλων των νέων που αναζητούν χωρίς αποτέλεσμα εργασία.

- Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Αφορολόγητο το όριο φτώχειας της ΕΣΥΕ και οι καθαρές αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση συντελεστών φορολόγησης των κερδών. Κατάργηση φοροαπαλλαγών κεφαλαίου. Φορολόγηση εντόκων - ομολόγων. Εφαρμογή "πόθεν έσχες" χωρίς εξαιρέσεις. Μηδενικός ΦΠΑ σε σχολικά, τρόφιμα. Αλλαγή άμεσων - έμμεσων φόρων. Τιμαριθμοποίηση της κλίμακας. Ελεγχος των τιμών στην πηγή διαμόρφωσής τους.

- Αύξηση των δαπανών για υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, λαϊκή στέγη. Απόκρουση πρόσφατων νόμων για υγεία, παιδεία. Μέτρα περιορισμού της δράσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο. Επαναφορά του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους.

- Εξάωρη απασχόληση με κανονικές αποδοχές για εργαζόμενους φοιτητές, μαθητές. Δυο 15νθήμερες άδειες στις εξετάσεις, η μια με αποδοχές. Πρόβλεψη ποσοστού πρόσληψής τους σε επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων.

- Απαγόρευση απόλυσης γυναικών κατά την εγκυμοσύνη και δυο χρόνια μετά. Τριαντάλεπτη διακοπή για ανάπαυση εγκύων. Γονικές άδειες με αμοιβή, απαγόρευση νυχτερινής εργασίας.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Τριμερής χρηματοδότηση. Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πάταξη εισφοροδιαφυγής, εισφοροκλοπής.

- Μέτρα ώστε οι αλλοδαποί εργαζόμενοι να υπόκεινται πλήρως στις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.

- Θεσμοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ.

- Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ